Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (II.25.) önkormányzati rendelete

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (II.25.) önkormányzati rendelete a háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2021. 02. 26

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelete a háztartási szennyvíz begyűjtéséről


Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Bakonysárkány Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1)-(2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§


(1) Bakonysárkány Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.


(2) A közszolgáltató megnevezése: Vikom Trans Kft. (a továbbiakban: közszolgáltató), aki az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja a település teljes közigazgatási területén. Az ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: ÉDV Zrt. kezelőtelepe  /Tatabánya/ szennyvíztelepe.


(3) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.



2. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


2.§


Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán az 1. § (3) bekezdésben meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet az 1. § (2) bekezdés szerinti közszolgáltatónak átadni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.


3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele


3.§


(1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a 4. §- ban meghatározott közszolgáltatási szerződés hozza létre.


(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost felhívás közzététele útján tájékoztatja.


4. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


4.§


(1) A közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő szerződés határozza meg.


(2)A szerződésben meg kell jelölni:


a) a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét amennyiben az ingatlant a tulajdonoson kívül más személy használja, a használó nevét, lakcímét és a használat időtartamát,


b) a szolgáltatással érintett ingatlan címét,


c) a közszolgáltatás igénybevételének napját,


d) a teljesítés helyét,


e) a közszolgáltatási díjat és alkalmazásának feltételeit,


f) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját, határidejét,


g) a szerződésmódosításának, felmondásának a feltételeit, és


h) az irányadó jogszabályok meghatározását.


5. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


5.§


(1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán történik. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében, egy héten belül köteles teljesíteni.


(2) A közszolgáltató a megrendelésekről munkautalványt, illetve számlát állít ki, melyet a munka elvégzését követően a megrendelővel igazoltat.


(3) A munkautalványon fel kell tüntetni:


a) megrendelő nevét, lakcímét,


b) az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,


c) a szállítás dátumát,


d) a szállítást végző gépjármű rendszámát,


e) a gépjármű vezetőjének aláírását, és


f) a megrendelő aláírását.


6. A közszolgáltatási díj


6.§


(1) A díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé minden egyes ürítést követően haladéktalanul, de legkésőbb kettő napon belül köteles megfizetni. A megfizetés a közszolgáltató bankszámlájára történő utalással, vagy postai csekken történik


(2) Az alapdíj: 0,-ft.


7. Üdülőingatlanokra, időlegesen használt és az időlegesen nem használt ingatlanokra vonatkozó közös szabályok


7. §


(1) Az üdülőingatlanok, illetve az időlegesen használt és az időlegesen nem használt ingatlanok tulajdonosai az ingatlanban történő tartózkodásuk során keletkező 1 § szerinti szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról e rendelet előírásai szerint kötelesek gondoskodni.


8. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


8. §


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyazonosító adatok, valamint lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzése érdekében kezeli és tartja nyilván az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés c) és e) pontjában meghatározott adatkezelés alapján.


(2) Kezelt adatok köre a természetes személyek természetes személyazonosító adatai, továbbá felhasználási hely címe és a szerződött felhasználó neve. A személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX törvény 4.§ (4) bekezdése alapján a természetes személy természetes személyazonosító adatai: családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye ideje, anyja születési családi és utóneve.


(3) Adatkezelés célja: A vízkészlet védelme és fenntartható használata érdekében a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben foglalt kötelezettségek teljesítése a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozóan.


(4) Az adatok hozzáférésére az érintett felhasználó, ingatlantulajdonos a települési önkormányzat, a víziközmű-szolgáltató és az eljárásban részt vevő hatóság jogosult.


(5) Bakonysárkány Községi Önkormányzat, mint adatkezelő, Vikom Trans Kft, mint adatfeldolgozó, a kezelt személyes adatok megőrzését és tárolását a közokiratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény alapján végzi.


9. Záró rendelkezések


8. § (1)


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




                    Ősz Ferenc                                                 Dr. Szallerbeck Zsolt

                  polgármester                                                            jegyző






Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2021. február 25.

       Dr. Szallerbeck Zsolt

       jegyző