Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021 (II.25.) önkormányzati rendelete

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021 (II.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 26

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés szabályairól


Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Bakonysárkány Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés i) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



  1. Az önkormányzat vagyonelemeinek csoportosítása


  1. §


  1. Az önkormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemeit az 1. melléklet tartalmazza.


(2) Az üzleti vagyon tételes felsorolását a 2. melléklet tartalmazza.


(3) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek tételes felsorolását a 3. melléklet tartalmazza.


(4) A forgalomképtelen törzsvagyon tételes felsorolását a 4. melléklet tartalmazza.


2. Tulajdonosi jogok gyakorlása, hatáskörök


2. §


A tulajdonosi jogokat Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.


3. A vagyon átsorolása


3. §


(1) A Képviselő-testület – ha törvény eltérően nem rendelkezik - dönthet a vagyontárgy:

a)  az újonnan szerzett/kialakult vagyon forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes törzsvagyonná, illetve forgalomképes üzleti vagyonná nyilvánításáról,

b) a meglévő vagyon forgalomképességének megváltoztatásáról.


(2) A Képviselő-testület az átminősítéssel kapcsolatos döntését minősített többséggel hozza meg.


(3) A Képviselő-testület az önkormányzat vagyontárgyait forgalomképtelenné, korlátozottan forgalomképessé, forgalomképes törzsvagyonná vagy üzleti vagyonná nyilváníthatja. Ebben az esetben a vagyontárgy átsorolására további egyedi döntést nem kell hoznia a Képviselő-testületnek.


(4) Jogutód nélkül megszűnő intézmények, gazdasági társaságok esetén az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyon tekintetében az egyes ingatlanokat - a megszűnéssel egyidejűleg- be kell sorolni az önkormányzat forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes törzsvagyonába, vagy üzleti vagyonába.


4. Az önkormányzat üzleti vagyonának és az önkormányzat korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyonának értékesítése és hasznosítása


4. §


  1. A forgalomképtelen, valamint a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon bérbe-, vagy használatba adás útján hasznosítható. A hasznosításról a Képviselő-testület dönt.


(2) Az önkormányzat üzleti vagyonának és korlátozottan forgalomképes nemzeti vagyonának értékesítése, hasznosítása előtt, - amennyiben a bruttó 1.000.EFt.-os értékhatárt meghaladja, -, ingóság esetén, amennyiben az ingóság forgalmi értéke az 500.EFt-ot meghaladja, a képviselő-testület a (3) bekezdésben foglalt tartalommal pályázati felhívás kiírásáról dönt.


(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a következőket:

  1. az ingatlan megnevezése, címe, helyrajzi száma, ingóság esetén a megnevezése, gyártmánya
  2. a meghirdetés módja
  3. fizetési feltételek meghatározása
  4. pályázati biztosíték mértéke
  5. az ingatlan, vagy ingóság megtekintésének időpontja és az
  6. eredményhirdetés helye.


(4) Az eredmény kihirdetésére a pályázati kiírás szerinti időpontban kerül sor.


(5) A pályázaton mindenki részt vehet, aki a pályázati biztosítékot befizette és a pályázati kiírás feltételeit elfogadja.


(6) A pályázati eredmény kihirdetését követő 15 napon a polgármester szerződést köt.


(7) A pályázat feltételeit a pályázat előkészítése során kell meghatározni.


5. A vagyonkezelés szabályai


  1. §


(1) Az Önkormányzat a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyonra vagyonkezelői jogot létesíthet. Vagyonkezelői jog létesítéséről szóló szerződés jóváhagyásáról, megkötéséről, megszüntetéséről a Képviselő-testület dönt.


(2) A vagyonkezelői jog átadása ellenérték nélkül történik.


(3) Az Önkormányzat határozott idejű vagyonkezelési szerződést köt a vagyonkezelővel, mely legfeljebb 5 év lehet.


(4) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a képviselő-testület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint valósul meg.


(5) A vagyonkezelés ellenőrzése során ellenőrizni kell, hogy a vagyonkezelő:

a) megőrizte-e a vagyontárgy értékét,

b) gondoskodik az állag megóvásról, a jó karbantartásról, és

c) az egyéb vállalt kötelezettségét teljesíti-e.


6. A költségvetési szervekre vonatkozó rendelkezések


  1. §


Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátására alapított költségvetési szervek vagyona, valamint a köznevelési intézmények esetében az Önkormányzat működtetési kötelezettségét ellátó jogi személy által működtetett vagyon az önkormányzat vagyonát képezi, amit az önkormányzat a költségvetési szerv és a működtető használatába ad. A költségvetési szerv a használatába és a működtető a működtetésbe kapott ingatlan és ingó vagyont bevételei növelésére fordíthatja, az alaptevékenysége sérelme nélkül.


  1. A követelésről lemondás szabályai


  1. §


  1. A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek követeléseinek törlésére intézményi térítési díj (óvodai, iskolai, szociális étkeztetés díjának) elengedésére, az adós kérelmére, az Ügyrendi Bizottság döntése alapján kerülhet sor, amennyiben az adós családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.


(2)       A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek követeléseinek törlésére egyéb intézményi követelések (vendégebéd, bérleti és szolgáltatási díjak) elengedésére a Polgármester jogosult, ha

a) a követelés behajtása a követeléshez képest aránytalanul nagy (a követelés 75%-át meghaladó) kiadással jár, vagy

b) az adós felszámolása, megszűnése következtében behajthatatlanná válik, és a behajthatatlanság dokumentumokkal bizonyítható, vagy

c) magánszemély adós halála esetén, ha a halálesetről az intézmény a hagyatéki eljárás lebonyolítását követően értesült, vagy a hagyatéki eljárás során a követelés nem kielégíthető.


  1. Záró rendelkezések


8. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.




                    Ősz Ferenc                                                 Dr. Szallerbeck Zsolt

                  polgármester                                                            jegyző




Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2021. február 25.

    Dr. Szallerbeck Zsolt

     jegyző

Mellékletek