Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021 (III.8.) önkormányzati rendelete

a közterület használat szabályairól és díjáról

Hatályos: 2021. 03. 09- 2021. 11. 05

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021 (III.8.) önkormányzati rendelete

a közterület használat szabályairól és díjáról

2021.03.09.


Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Bakonysárkány Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) Ez a rendelet meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a településrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra.

(2) Meghatározza a közterület-használati díjak mértékét és megfizetésének módját.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Bakonysárkány Község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, vagy amely a rendeletben meghatározott módon közterületet használ.

3. A közterület használata

3. § (1) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül, és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki szabadon használhatja.

(2) A közterületen lévő építményeket, berendezéseket, felszereléseket minden természetes és jogi személy köteles megóvni mindennemű károsodástól.

(3) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(4) Rendeltetéstől eltérő célú a közterületek használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott részének mások általi rendeltetésszerű igénybevételét akadályozza.

4. § (1) A közterület használat érdekében engedélyt kell beszerezni

a) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

b) alkalmi árusításra,

c) árubemutatásra,

d) kiállítás, sport és kulturális rendezvény, alkalmi vásár céljára, mutatványos tevékenységre,

e) vendéglátó ipari előkert, kitelepülés céljára,

f) mozgóbolti tevékenységre,

g) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

h) közterületen elhelyezett felépítmény elhelyezésére

i) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére, tárolására, konténer kihelyezésére, ha ezek elhelyezése, tárolása, kihelyezése a 72 órát meghaladja,

(2) Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása, ha a kért közterület-használat:

a) a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna,

b) a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna,

c) sértené a faluképet,

d) a természeti és az épített környezet túlzott megterhelésével járna,

e) indokolatlanul korlátozná a település közlekedését.

5. § Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenység jogszabály más hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához kötött, akkor a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

6. § Szükség esetén a polgármester elrendelheti a közterület 8 órán belüli vagy azonnali felszabadítását. Amennyiben ennek a kötelezett nem tesz eleget, úgy a munkát az önkormányzat saját költségén elvégezteti, majd a kötelezettel megtérítteti.

7. § Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

8. § (1) Vállalkozói tevékenység gyakorlásához szükséges üzemképes járművek közterületen történő 24 órát meghaladó tárolása tilos.

(2) Tárolásnak minősül a közterületen a buszok, valamint a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek 24 órát meghaladó parkolása.

4. A közterület-használati engedély iránti kérelem

9. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérni, aki a közterületet a 3. § (4) bekezdése szerint használni kívánja.

(2) A kérelemnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) az engedélykérő nevét, állandó lakóhelyének címét, székhelyét,

b) a közterület használat célját, időtartamát,

c) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására vonatkozó okirat másolatát,

e) alkalmi és mozgóárusítás esetén az elárusító berendezés hiteles dokumentumát.

(3) A kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a polgármesterhez a tervezett közterület-használat időpontja előtt legalább 15 nappal, a közterület használat iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(4) A közterület-használati engedély kiadása I. fokon a polgármester hatáskörébe tartozik. Az elsőfokú döntéssel szembeni fellebbezés elbírálása (másodfokú eljárás) Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének hatásköre.

5. A közterület-használati engedély kiadása

10. § (1) A közterület-használati engedély kiadása során figyelembe kell venni a hatályos településrendezési szabályokat, a településképi és műemlékvédelmi, a köztisztasági, közlekedésbiztonsági és a szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket.

(2) Amennyiben egy közterületi helyet több kérelmező kíván használni a 3. § (4) bekezdése szerint, a kérelmeket érkezési sorrendben kell elbírálni.

(3) Nem adható közterület-használati engedély annak, aki az erre irányuló kérelem benyújtásakor közterület-használati díj hátralékkal rendelkezik. A hátralék rendezését követőn a közterület-használati engedély – amint az egyéb feltételek lehetővé teszik – kiadásra kerül.

(4) Közterület-használat engedélyezése során figyelembe kell venni a közterületi értékesítésre vonatkozó tilalmakat.

6. A közterület-használati engedély érvényessége

11. § (1) A közterület-használati engedély érvénye megszűnik:

a) Az engedélyben meghatározott idő elteltével,

b) Az engedélyben meghatározott feltételek bekövetkeztével,

c) A közterület használatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással,

d) Az engedélyben vagy a közterület-használatra, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó jogszabályban foglaltak megsértése miatti rendkívüli visszavonással,

e) Az engedély jogosultjának halálával, vagy jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező társaság esetén jogutód nélküli megszűnésével,

f) Ha a jogosult bejelenti az önkormányzatnak, hogy a közterület használatával felhagy,

g) Ha az engedélyes a díjfizetési kötelezettségének a megadott határidőre nem tesz eleget.

(2) Ha a közterület-használati engedély érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát – különösen annak tisztaságát – haladéktalanul helyreállítani.

(3) A polgármester az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítésére a közterület-használat jellegétől függő, de legfeljebb 15 napos halasztást adhat a jogosult kérelmére.

(4) A közterület-használattal járó kötelezettségek – így különösen a közterület-használati díj megfizetése – szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, amíg a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

7. A közterület-használat díja

12. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a képviselő-testület e rendelet 2. melléklete alapján állapítja meg. A díj mértékét, megfizetésének határidejét, módját hatósági határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

13. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetnie annak,

a) aki az önkormányzat megbízásából a közterületen végez fenntartó, javító és egyéb építő munkálatot

b) aki az önkormányzattal megkötött településfejlesztési megállapodás alapján a közterület megújítása érdekében közterületen beruházást hajt végre a megállapodásban rögzített, a beruházással létrehozott vagyonelem amortizációs idejére

c) aki az önkormányzat megbízásából árusít, helyez ki ideiglenesen mobil elárusító fülkét, pavilont, végez vendéglátó ipari, valamint mutatványos tevékenységet, szervez kiállítást, sport és kulturális rendezvényt.

14. § Aki a közterületet engedély nélkül használja, az az engedély nélküli közterület használat időtartamára és a közterület használat mértékére tekintettel e rendelet mellékletét képező díjtétel figyelembevételével közterület-használati díjat köteles fizetni, és meg kell szüntetnie az engedély nélküli közterület használatot.

15. § Ha a közterület-használati engedélyben meghatározott időtartam alatt az engedélyes saját hibájából nem veszi igénybe a kért közterületet, úgy a befizetett közterület-használati díjat nem követelheti vissza.

8. Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

16. § (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja a használat megszüntetésére és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

(3) Amennyiben a polgármester által megadott határidőre sem végzi el a kötelezett a közterület eredeti állapotának helyreállítási kötelezettségét, akkor a kötelezett helyett, a kötelezett költségén az önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását elvégezheti.

9. Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

a 9/2021. (III. 8.) önkormányzati rendelethez Közterület használati engedély iránti kérelem!

Kérelmező neve:

Aláírásra jogosult neve:

Telefon:

Születési helye: ideje: év, hó, nap

Anyja neve:

Székhelye:

FAX:

Cégjegyzék száma

e-mail cím:

Adószám:

Vállalkozói nyilvántartási száma:

Őstermelői ig. száma:

Közterület-használat ideje: 20 év hó naptól – 20 év hó napig

Közterület helye: ……………, ……………………………………………………………………….
gyalogjárda / útpálya / parkoló/egyéb:…………………………

Közterület nagysága: ………………….m2 konténer esetén: ……………. db

Közterület-használat célja: ……………………………………………………………………………

I. A kérelemhez kötelezően csatolandó mellékletek

1. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására feljogosító okirat másolata: - egyéni vállalkozás esetén: vállalkozói igazolvány - gazdasági társaság esetén: 30 napnál nem régebbi cégkivonat, aláírási címpéldány - társadalmi és egyéb szervezetek esetében: a nyilvántartásba vételüket igazoló okirat - őstermelők esetén: őstermelői igazolvány - minden esetben: igazolás és értesítés a kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről.
2. A közterület-használat elbírálásához szükséges vélemények, engedélyek:
- forgalomtechnikai szempontból az illetékes szerv véleménye,
- közlekedésbiztonsági szempontból a rendőrhatóság véleménye,
- pavilonra és teraszra vonatkozó kérelmek esetén a kötött települési szilárd hulladékkal kapcsolatos szerződés,
- építési engedélyhez kötött építmény esetében, vagy építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőtől kapott meghatalmazás, és a jogszabályban előírt esetekben a jogerős építésügyi hatósági engedély.
3. az igényelt területre vonatkozó - helyszínt ábrázoló vázlatát, amelyen szerepelnie kell
- az utcában lévő szomszédos és szemben lévő épületeknek is,
- a szükséges méretekkel ellátott igényelt területnek, méretarányosan, hogy annak környezethez viszonyított nagysága, elhelyezkedése egyértelműen megállapítható legyen,
- az elhelyezni kívánt építmény, létesítmény, berendezés műszaki leírása és tervei,
- terasz kihelyezéséhez a helyszínről készült fotó,
- rendezvények esetén a résztvevők tervezett létszámát, valamint a rendezvényhez telepíteni tervezett illemhelyek – külön megjelölve az akadály mentesítettek – darabszámát.

Kérelmező jelen kérelem aláírásával nyilatkozik, hogy
- a kérelem benyújtásának időpontjáig a ………………………………….. Önkormányzattal szemben semmiféle (adó, lakbér, helyiségbérleti díj stb.) lejárt tartozása nem áll fenn. Kérelmező jelen kérelem aláírásával tudomásul veszi, hogy
- a közterületen csak a jogszabályokban meghatározott termékek árusíthatók,
- a megállapított közterület-használati díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.
………………………….., 20..…. év…………………..hó………..napján.
………………………………………………..
KÉRELMEZŐ (cégszerű) ALÁÍRÁSA

2. melléklet

Közterület-használati díjak

1. Közterületen történő árusítás: 2.000,- Ft/alkalom

2. Építési felújítási munkálatokkal kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, felvonulási épület elhelyezéséhez, építési munkaterület lehatárolásához:

a) a jogerős építési engedélytől a használatba vételi engedély megadásáig, építési engedélyhez nem kötött építési, felújítási munkák esetén a bejelentéstől a befejezésig, de legfeljebb 6 hónapig a közterület használata díjmentes.

b) egyéb esetben: 300 Ft/m2/hó

3. Mozgóárusítás, mozgóbolti tevékenység

a) 2.000 Ft/alkalom

b) 25.000 Ft/félév

4. A közúti közlekedési szolgáltatást végző legfeljebb 3500 kg legnagyobb megengedett össztömegű gépkocsi kivételével az autóbusz, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és járműszerelvény közterületen történő tárolásához függetlenül, hogy közúti közlekedési közszolgáltatást végeznek vele, vagy sem továbbá a forgalomból kivont jármű közterületen történő tárolásához:

a) díjmentes 30 napig

b) 30 nap lejártát követő naptól 1000,- Ft/nap/db