Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló 10/2017 (VIII.10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 18- 2023. 02. 19

Bakonysárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló 10/2017 (VIII.10.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.02.18.

Bakonysárkány Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak és)

„a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb a szociális vetítési alap 260%-a vagy
b) gyermekét egyedül nevelő személy esetén jövedelme a szociális vetítési alap legfeljebb 350%-a.”

2. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 5/A. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat az adott évre szóló költségvetési rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásának kiadási előirányzat során meghatározott összeg erejéig azon szociális étkezést igénybe vevők esetében, ahol az igénybe vevő havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 400 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 300,- forint, azon szociális étkezést igénybe vevők esetében, ahol az igénybe vevő havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap 400 %-át, de nem haladja meg a szociális vetítési alap 600 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 200,- forint, e feletti havi jövedelem esetén a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 100,- forint kedvezményt biztosít.

(2) Az önkormányzat az adott évre szóló költségvetési rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásának kiadási előirányzat során meghatározott összeg erejéig azon szociális étkezést igénybe vevők esetében, ahol az igénybe vevő egyedülálló és havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 200 %-át, a megállapított intézményi térítési díjnak megfelelő összegű támogatást biztosít adagonként.

(3) Az önkormányzat az adott évre szóló költségvetési rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásának kiadási előirányzat során meghatározott összeg erejéig az óvodai, általános iskolai gyermekétkeztetésben részesülő gyermek intézményi térítési díjából adagonként 200,- forint kedvezményt biztosít, ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át és a gyermek normatív kedvezményre nem jogosult.”

3. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) 50.000,- forint települési támogatás illeti meg a gyermeket szülő anyát, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 900%-át. A kérelmet a szülést követő három hónapon belül kell benyújtani a Kirendeltségen. A határidő jogvesztő.”

4. § (1) A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Temetési települési támogatásban részesíthető kérelemre az, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti, valamint az egy főre jutó jövedelme legfeljebb a szociális vetítési alap 800%-a.”

(2) A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 100%-át, egyedül élő esetén annak 150%-át a támogatás a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható.”

5. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége a szociális vetítési alap 15%-a, és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb a szociális vetítési alap 250%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme a szociális vetítési alap legfeljebb 270%-a.”

6. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az időskorúak támogatásához nyújtott települési támogatás annak állapítható meg, aki a 62. életévét betöltött szociálisan rászoruló öregségi nyugdíjas személynek minősül, és a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 900%-át nem haladja meg.,”

7. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 10/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az időskorúak támogatásához nyújtott természetbeni települési támogatás annak állapítható meg, aki a 62. életévét betöltött szociálisan rászoruló öregségi nyugdíjas személynek minősül, és a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 900%-át nem haladja meg.”

8. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Beiskolázási és óvodáztatási támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az:)

„a) a szociálisan rászorult szülő, aki háztartásában a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen itt élő általános tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeket nevel és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 800%-át,
b) a szociálisan rászorult szülő, aki, a Bakonysárkányi óvodába beíratott óvodás gyermek szülője, vagy törvényes képviselője és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 800%-át,
c) az a szociálisan rászorult személy, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 800%-át.”

9. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Hulladékszállítási díj-támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a 65 éven felüli vagy rokkant nyugdíjas szociálisan rászorult egyedülálló személy, kinek jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át és háztartásában nincs aktív korú személy.”

10. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Jubileumi támogatáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a 90. életévét betöltött személy, valamint az az idős házaspár, akik 50. valamint 60. házassági évfordulójukat elérték, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 900%-át.”

11. § (1) A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a megtérítést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet részletfizetést, ha a temetésre köteles:]

„a) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap háromszorosát nem éri el, vagy
b) családjában egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap két és félszeresét nem éri el.”

(2) A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 14. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A polgármester méltányosságból engedélyezheti a köztemetés költségének mérséklését, a megtérítési kötelezettség 60 %-ig, ha a temetésre köteles:)

„a) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap két és félszeresét nem éri el, vagy
b) családjában egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap kétszeresét nem éri el.”

(3) A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 14. § (4) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A polgármester méltányosságból engedélyezheti köztemetés költségének az elengedést, ha a temetésre köteles:)

„a) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap kétszeresét nem éri el, vagy
b) családjában az egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap másfélszeresét nem éri el.”

12. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Tűzifát biztosít annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 200%-át, egyedül élő esetében 300%-át és lakásában a fával fűtés biztosított.”

13. § A szociális és gyermekvédelmi gondoskodás helyi szabályairól szóló Bakonysárkány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017 (VIII.10..) önkormányzati rendelete 16. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat természetbeni ellátásként a szociálisan rászoruló kérelmező részére a mezőgazdasági közfoglalkoztatási programban megtermelt termékeiből az élelmezés kiegészítéséhez térítésmentesen élelmezési célú terményt biztosít akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 200%-át, egyedül élő esetében 300%-át.

(2) Az Önkormányzat élelmezési célú terményt biztosít annak a személynek, aki az önkormányzat által közfoglalkoztatási programban az adott évben legalább három hónapig foglalkoztatott volt, vagy annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alapot. A támogatásról a polgármester dönt.”

14. § Ez a rendelet 2023. február 18-án lép hatályba.