Bajót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bajót község Önkormányzata vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés szabályairól

Hatályos: 2022. 01. 27
Bajót község Önkormányzata vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés szabályairól
Általános indokolás
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvt.) 18. § (12) bekezdése indokolja a rendelet megalkotását. Más településen a törvényességi felülvizsgálta a vagyonrendletet. Ennek kapcsán helyesnek gondoltuk a mi rendeletünk felülvizsgálatát is elvégezni. A belső ellenőr is jelezte, hogy a vagyonrendletünkben jelöljük meg a további vagyonkezelésbe adható ingatlanokat. A felülvizsgálat olyan sok pontban érintette a korábbi rendeletünket, hogy célszerű volt új rendeletet alkotni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat vagyonának a nemzeti vagyonról szóló törvényben foglalt szabályok szerinti csoportosításáról rendelkezik. Az (1) bekezdés tartalmazza a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon meghatározását, mely az önkormányzat feladata. A (2) bekezdés tartalmazza a korlátozottan forgalomképes vagyon felsorolását, a (3) bekezdés az üzleti vagyonról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A képviselő-testület minősített többséggel hozott határozatához köti a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint kizárólagos önkormányzati vagyonnal minősülő vagyontárgyak vonatkozásában hozott döntéseket.
A 3–7. §-hoz
A korlátozottan forgalomképes ingatlanok értékesítésének és hasznosításának szabályait tartalmazza. Szabályozza a nyilvános és a zártkörű pályázati eljárást.
A 8. §-hoz
Az üzleti vagyon értékesítésének és hasznosításának szabályait tartalmazza.
A 9. §-hoz
A vagyonkezelésre vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 10. §-hoz
Az önkormányzati vagyon értékének meghatározására ad szabályozást. Fő szabály szerint a versenyeztetés hatálya alá tartozó ingatlanvagyon értékét forgalmi értékbecsléssel kell megállapítani. Azon vagyontárgyak amelyek hasznosítása vagy tulajdon jogának átruházása nem versenyeztetés útján történik, a vagyontárgy értékét a vagyonkataszterben meghatározott könyv szerinti érték alapján kell minimum meghatározni.
A 11. §-hoz
Az ingó vagyontárgyak feletti tulajdonjog polgármesterre történő átruházását szabályozza.
A 12. §-hoz
Az egyéb tulajdonosi jogok gyakorlásának polgármesterre történő átruházását szabályozza.
A 13. §-hoz
Az önkormányzat részére felajánlott vagyon elfogadásának szabályait tartalmazza.
A 14–16. §-hoz
A szolgáltatások megrendelésének, tárgyi eszközök vásárlásának és az önkormányzat befektetéseinek szabályait tartalmazza. Hatáskörmegosztást tartalmaz a képviselő-testület és a polgármester között, értékhatároktól függően.
A 17. §-hoz
Az önkormányzat követeléseiről történő lemondás szabályait tartalmazza. Az 1 millió forint alatti követelésekről és értékhatártól függetlenül a munkavállalókkal kapcsolatos különféle követelésekről történő lemondás jogát polgármesteri hatáskörbe utalja.
A 18. §-hoz
Az önkormányzati vagyon kedvezményes átruházásának szabályozását tartalmazza.
A 19. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik a korábbi e tárgyban alkotott helyi rendelet hatályon kívül helyezésével.