Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól

Hatályos: 2011. 05. 31- 2021. 12. 03

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól

2011.05.31.

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 42/A § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § Házasságkötés tartható Dág Község Önkormányzata Dág, Deák Ferenc út 28. szám alatti épületében az erre a célra fenntartott hivatali helyiségben és hivatalon kívüli helyszínen.

2. § (1) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen tartandó házasságkötés engedélyhez kötött.

(2) Az engedély iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésekor kell kérelmezni e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.

(3) Nem tartható hivatalon kívül házasságkötés egyházi szertartások helyszínén.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés abban az esetben engedélyezhető amennyiben az adott külső helyszín a házasságkötésre alkalmas.

(5) A külső helyszín a házasságkötésre abban az esetben alkalmas, amennyiben

a) rendelkezik olyan elkülönített helyiséggel, ahol a hivatalos házasságkötési eljárás lefolytatható,

b) nem csorbul az esemény méltósága, tekintélye,

c) az anyakönyv és az adatok védelme biztosított

3. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez az e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése esetén az önkormányzat részére az alábbi díjakat kell megfizetni:

a) hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés 5 000 Ft

b) hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés 5 000 Ft

(2) az anyakönyvvezető részére fizetendő díj 5 000 Ft

5. § (1) A 4. §-ban meghatározott díjakat a Dág Község Önkormányzata Költségvetési elszámolási számlájára - készpénz átutalási megbízáson, vagy a házipénztárban történő befizetéssel – kell kiegyenlíteni, legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanapon.

(2) A díjfizetés (1) bekezdésben meghatározott határidőig történő megfizetésének elmaradása esetén a házasságkötés nem tartható meg.

(3) A tervezett házasságkötés elmaradása esetén a már befizetett díj Dág Község Önkormányzata pénztárából készpénzben visszafizetésre kerül az elmaradt esemény időpontjától számított 8 napon belül.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól szóló 3/2011. (II. 25.) önkormányzati rendelete.