Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési és könyvtári feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 09. 02

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési és könyvtári feladatok ellátásáról

2021.09.02.

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 64. § (1) bekezdésében, valamint 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Dág Község Német Nemzetiségi Önkormányzatával folytatott egyeztetést követően a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza az Önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, ellátásuk és igénybe vételük módját és színterét; a kulturális örökség helyi védelme érdekében rendelkezik a kulturális javak megőrzésének, gyarapításának általános szabályairól.

(2) A rendelet hatálya az Önkormányzat által működtetett közösségi színtérre és az önkormányzat által ellátandó helyi közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

Közösségi színtér és könyvtári szolgáltatás

2. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátása érdekében közösségi színteret működtet, az alábbi helyszíneken: Kultúrház, 2522 Dág, Deák Ferenc utca 44. szám, 476 helyrajzi szám.

(2) Az Önkormányzat a kötelező könyvtári ellátást a József Attila Megyei és Városi Könyvtárral (2800 Tatabánya, Fő tér 2.) kötött megállapodás útján, a 2522 Dág, Deák Ferenc utca 40. szám, 474 helyrajzi szám alatti épületben „Könyvtári, információs és közösségi hely” elnevezéssel biztosítja.

Az Önkormányzat által biztosítandó közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (e rendelet alkalmazásában a továbbiakban: Tv.) 76.§ (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül az a) és d) pontokban meghatározott alapszolgáltatásokat biztosítja.

(2) A Tv. 76.§ (3) bekezdés a) pontjában meghatározott, „művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása” megnevezésű közművelődési alapszolgáltatást az Önkormányzat különösen az alábbiakban meghatározottak szerint biztosítja:

a) a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára a közösségi színtér használatát biztosítja,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget biztosít az Önkormányzat által szervezett községi rendezvényeken.

(3) A Tv. 76.§ (3) bekezdés d) pontjában meghatározott, „a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása” megnevezésű közművelődési alapszolgáltatást az Önkormányzat különösen az alábbiakban meghatározottak szerint biztosítja:

a) a helytörténettel, helyi népművészettel, Dág szellemi kulturális örökségével foglalkozó szakkörök, klubok, egyéb csoportok részére a közösségi színtér használatának biztosítása, a községi rendezvényekbe történő bevonása,

b) a helyi művelődési, népművészeti szokásokat bemutató rendezvények szervezése,

c) a helyi német nemzetiség kulturális értékeit, anyanyelve megőrzését célzó tevékenységeik támogatása,

d) a helyi rendezvényeken kulturális értékeik bemutatásának biztosítása.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásait éves költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó, az önkormányzat kulturális feladatainak támogatását célzó előirányzat, egyéb, államháztartásból származó források, az önkormányzat saját bevétele és pályázati úton elnyerhető támogatások.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 13/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete.