Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználásának helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 12

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználásának helyi szabályairól

2022.10.12.

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testülete a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve a humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 180/2022. (V.24.) Korm. rendelet 4. §-a alapján - a 180/2022. (V.24.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Dág Község Önkormányzata Képviselő Testülete Igazgatási, Szociális és Ügyrendi Bizottsága kérelemre települési támogatást, természetben nyújtott szociális ellátásként tűzifa juttatást állapíthat meg háztartásonként legfeljebb 5 m3 erejéig a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatása keretében Dág község részére juttatott tűzifa mennyiségi keret erejéig.

(2) Tüzelő segélyre jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, és tűzifa eltüzelésére alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(3) A tűzifa juttatás iránti kérelmeket Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 2/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, a jövedelemigazolásokkal együtt.

(4) A tűzifa juttatás iránti kérelmeket folyamatosan, legkésőbb minden én január 31-én 16 óráig lehet benyújtani a Dági Közös Önkormányzati Hivatalnál (2522 Dág, Deák Ferenc utca 28.) A határidő jogvesztő.

(5) A tüzelő segélyre jogosultság megállapításánál előnyt élvez

a) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tör vény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ad) vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult, valamint

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(6) Az Önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér, sem a fáért, sem a szállításért.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.