Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 04. 20

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.20.
önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény a 95. §-ával írja elő, hogy a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell mutatni a költségvetési mérleget közgazdasági tagolásban, a közvetett támogatásokat, a pénzeszközök változását, a vagyonkimutatást, a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását, az adósság állományt.
A rendelettervezet a jogszabályi előírások betartásával, a Magyar Államkincstár KGR felületén benyújtott beszámolóval azonos adattartalommal került előkészítésre.
Részletes indokolás
1.-2. §-okhoz
A tervezet 1. §-a rögzíti az önkormányzat összesített költségvetése végrehajtásának bevételi és kiadási főösszegeit, illetve a konszolidált bevételek és kiadások főösszegeit. A teljesítési adatok alapján meghatározza a működési-, felhalmozási- és finanszírozási egyenleget, a bevételi és kiadási főösszeg különbségeként a költségvetési hiányt, vagy költségvetési többletet. A 2. § az önkormányzat intézményi költségvetése végrehajtásának adatait határozza meg.
3-4. §-okhoz
A 2. §-hoz hasonló adattartalommal intézményenként rögzíti az önkormányzat által alapított és fenntartott költségvetési szervek zárszámadási adatait. A részletes indoklást a zárszámadási rendelet megalkotására vonatkozó előterjesztés tartalmazza.
5-12. §-okhoz
Az államháztartási törvény által előírt kötelező tájékoztatásokat tartalmazza, utalva az elvárt adatokat tartalmazó mellékletekre. Részletes információval szintén a zárszámadási rendelet megalkotására vonatkozó előterjesztés szolgál.
13. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.