Réde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 01. 14

Réde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2023.01.14.

Réde Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Réde közigazgatási területén lévő működő temetőkre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyekben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Réde Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a Rédei Római Katolikus Egyházközséggel, mint az 1 hrsz-on és a Rédei Református Egyházközséggel, mint a 605 hrsz-on nyilvántartott temetők tulajdonosaival kötött megállapodással teljesíti.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temetők fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek vagy a temetőkben tartózkodnak.

2. § (1) A temetők fenntartása és üzemeltetése az önkormányzattal kötött megállapodásban foglaltak figyelembevételével a tulajdonosok feladata azzal, hogy a temetői zöldfelületek kezelésére az Önkormányzat és a temető tulajdonosok közötti megállapodás az irányadó, továbbá a temetők közüzemi költségeit a megállapodásban foglaltak szerint az Önkormányzat részben átvállalja. A temetők üzemeltetésének részletes szabályait a temetők tulajdonosai által elfogadott temetőszabályzatok tartalmazzák.

(2) A Rédei Református Egyházközség temetőszabályzata a rendelet 1. mellékletét képezi.

(3) A Réde Római Katolikus Plébániai temetőszabályzata a rendelet 2. mellékletét képezi.

3. § A temetők használatának, létesítmények igénybevételének szabályait a rendelet 1. és 2. mellékletében található temetőszabályzatok tartalmazzák.

4. § A temetési hely gazdálkodás szabályait, valamint a temetési hely, az újraváltás díját és megfizetésének módját a rendelet 1. és 2. mellékletében található temetőszabályzatok tartalmazzák.

5. § A sírhelyek méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályait az 1. és 2. mellékletben található temetőszabályzatok tartalmazzák.

6. § (1) A temetőkben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját az 1. és 2. mellékletben található temetőszabályzatok tartalmazzák.

(2) A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja a temetők tulajdonosait illeti.

7. § A temetési szolgáltatás, a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét az 1. és 2. mellékletben található temetőszabályzatok tartalmazzák.

8. § A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről a temetők tulajdonosai gondoskodnak az 1. és 2. melléklet szerinti temetőszabályzatokban foglaltak szerint, a hulladék elszállíttatásáról és kezeléséről pedig az Önkormányzat gondoskodik.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.