Réde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 01. 14

Réde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.14.
a temetőkről és a temetkezési tevékenységről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § értelmében a települési önkormányzat kötelező feladata a köztemető kialakítása és fenntartása. A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 18. § alapján: A köztemetők létesítésével, bővítésével, fenntartásával, bezárásával, megszüntetésével, kiürítésével, újrahasználatba vételével, halotthamvasztó létesítésével kapcsolatos feladatok ellátásáról a települési, a fővárosban a fővárosi önkormányzat gondoskodik.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban Ttv.) meghatározása szerint köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat- a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
Rédén mindkét temető egyházi tulajdonban van.
A Rédei Római Katolikus Egyházközség tulajdonát képezi a Réde 1. hrsz.-ú temető.
A Rédei Református Egyházközség tulajdonát képezi a Réde 605 hrsz.-ú temető.
Réde Község Önkormányzata a temető tulajdonosaival megkötött megállapodás alapján kíván eleget tenni fenti jogszabályi kötelezettségének. A köztemetőre vonatkozó szabályokat rendeletbe foglalja, azzal, hogy a korábban elfogadott temetőszabályzatok normatív tartalmát a rendelet mellékletébe foglalja.