Réde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használat rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 27

Réde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
a közterület használat rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Réde Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a közterület használatának rendjéről szóló önkormányzati rendeletét.
Réde Község Önkormányzat Képviselő-testülete jelenleg nem rendelkezik közterületek használatát szabályozó rendelettel. A szabályozás elmaradása jogbizonytalanságot okoz, valamint a közterületek használatára vonatkozó használati díjak beszedésére nem teremt jogalapot. A rendeletalkotással az önkormányzat tulajdonosi jogait jogszerűen, az egyenlő bánásmód és azonos feltételek megteremtése mellett tudja gyakorolni.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. § szerint a „Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.”