Bakonybánk Község Önkormányzati Képviselő testületének 7/2017 (VIII.16..) önkormányzati rendelete

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017.(VIII.16.)önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról a civil szervezetek támogatásának rendjéről.

Hatályos: 2017. 08. 17

Bakonybánk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

7/2017.(VIII.16.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról, a civil szervezetek támogatásának rendjéről


Bakonybánk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,  

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról, a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről a következőket rendeli el.

  

I.                   Fejezet

Általános szabályok


  1. A civil szervezetek támogatásának célja


1. § (1) Az Önkormányzat a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a község polgárainak önszerveződő közösségeivel.


(2) Az Önkormányzat elismeri és megbecsüli a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását, és támogatja a kultúra, a közművelődés, a hagyományok ápolása, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód, a sportolás feltételeinek megteremtése, a természeti és épített környezet megóvása, a közrend és vagyonvédelem, az esélyegyenlőség megteremtése terén végzett tevékenységét.


(3) Az Önkormányzat, anyagi lehetőségeitől függően, azonos feltételek mellett pénzügyileg is támogatja az önkormányzat közigazgatási területén működő, tevékenységét kifejtő – az önkormányzat céljait elősegítő – civil szervezetek programjait és működését.


  1. A civil szervezetek támogatásának forrása és módja


 2. § (1) A civil szervezetek támogatására a Képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében Civil Keret elnevezéssel működési célú támogatás előirányzatot állapít meg (a továbbiakban: Civil Keret).


(2)   A Civil Keretből egyedi kérelemre vissza nem térítendő támogatás nyújtható.


(3)   A civil szervezetek részére támogatás nyújtható:

a)      működési kiadásaik finanszírozásához,

b)      a szervezet által szervezett rendezvények, programok megvalósításához,

c)      a szervezet által benyújtott pályázatok önrészének biztosításához,

d)     hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatos kiadások fedezéséhez.


(4)   A civil szervezetek működési kiadásainak finanszírozásához különösen az alábbi célok érdekében részesíthető támogatásban:

a)      a székhely, működési hely fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek,

b)      irodatechnikai berendezések, a civil szervezet működéséhez szükséges egyéb eszközök és tartozékaik beszerzése, bérlése, karbantartása, javítása,

c)      kommunikációs költségek, honlap szerkesztése és fenntartása, kiadványok beszerzése,

d)     a civil szervezet működéséhez szükséges adminisztrációs, ügyintézési tevékenységgel kapcsolatos költségek – kivéve a munkabért és közterheit, valamint a megbízási díjakat,

e)      a tagság, a partnerek, a segítők kapcsolattartását szolgáló belföldi utazások útiköltsége, szállásdíja,

f)       a civil szervezet bemutatását és tevékenységének megismertetését célzó általános tájékoztatási és marketing költségek,

g)      a civil szervezet tagjait érintő – a létesítő okiratba foglalt cél szerinti tevékenységhez kapcsolódó – képzés költsége, útiköltség és szállásdíj.


(5)   Működési kiadásnak csak az a költség, ráfordítás tekinthető, amely a civil szervezet létesítő okiratában meghatározott célok megvalósítását közvetlenül szolgálja.


(6)   A civil szervezetek által benyújtott pályázatok önrészéhez biztosított támogatást az önkormányzat csak akkor utalja át a pályázónak, ha a szervezet a program megvalósításához szükséges támogatás elnyerését a támogatási szerződés bemutatásával igazolja.


(7)   A civil szervezet hazai és nemzetközi kapcsolataik ápolásával, működtetésével kapcsolatban különösen a megvalósuló programok úti-, étkezési- és szállásköltsége támogatható, melynek feltétele, hogy a támogatást kérő civil szervezet csatolja a hazai vagy nemzetközi szervezet által kibocsátott együttműködési nyilatkozatot, meghívót vagy rendezvény-, versenyfelhívást.


3. A civil szervezetek támogatásának általános feltételei


3. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, és a támogatást olyan pártpolitikától mentes, közfeladat ellátására kívánja fordítani, amely a község lakosságának érdekeit szolgálja.


(2)   Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amely a korábban az Önkormányzat által részére nyújtott támogatásáról határidőben nem számolt el.


(3)   Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30. § (1) bekezdése szerinti beszámoló, valamint közhasznú szervezet esetén a közhasznúsági jelentés, kötelező könyvvizsgálat esetén könyvvizsgálói záradék letétbe helyezésére és közzétételére irányuló kötelezettségének nem tett eleget. 


(4)   Támogatás kizárólag annak a civil szervezetnek nyújtható, amely igazolja, hogy

a)      nincs lejárt köztartozása,

b)      a törvényszék nyilvántartásában szerepel.


(5)   A támogatás iránti kérelmet Bakonyánk Községi Önkormányzat székhelyén (a Rédei Közös Önkormányzati Hivatal Bakonybánki Kirendeltségén) ügyfélfogadási időben személyesen, vagy postai úton lehet benyújtani.


4. A támogatási kérelmek és a pályázatok elbírálása


4. § (1) A civil szervezet pénzügyi támogatásáról a Képviselő-testület a benyújtást követő rendes ülésén dönt.


(2)   A Képviselő-testület a döntéshozatalt követően a támogatottat 8 munkanapon belül írásban értesíti.


(3)   Nem részesülhet támogatásban az a civil szervezet, amely:

a) a benyújtott támogatás iránti kérelmében megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott;

b) az előző években megkötött támogatási szerződésben foglalt feltételeket megszegte, különösen, ha a támogatást a szerződésben megjelölt céltól eltérően használta fel, vagy szerződéses kötelezettségét határidőben nem teljesítette, és emiatt a támogató a támogatási szerződéstől elállt.


(4)   A Képviselő-testület a támogatást a kérelemben megjelöltnél alacsonyabb összegben is megállapíthatja.


5. A támogatási szerződés megkötése


5. § (1) A támogatottal a támogatási szerződést az Önkormányzat nevében a polgármester és a jegyző köti meg. A szerződés tartalmazza:

a) a támogatás felhasználásának célját és határidejét,

b) a támogatás átutalásának módját,

c) a támogatás elszámolásának módját és határidejét,

d) a támogatás közzétételére vonatkozó tájékoztatást,

e)az elszámolás önkormányzat általi ellenőrzésének módját és határidejét.


6. A támogatás felhasználása és elszámolása


7. §(1) A támogatási szerződés aláírását követően az Önkormányzat a támogatás összegét a civil szervezet számlájára 15 munkanapon belül átutalja.

(2)   A támogatás kizárólag csak a támogatási szerződésben foglalt támogatási célra használható fel.

(3)   A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról a támogatási szerződésben meghatározott módon és az ott meghatározott határidőig köteles elszámolni.

(4)   A támogatott a támogatás felhasználásáról, a támogatási szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások, azaz a számviteli törvény és a vonatkozó rendeletek szerint kötelesek számot adni, a pályázathoz csatolt költségvetés alapján részletezett, eredeti számlával igazolt, másolati számlák leadásával. Az eredeti számlán fel kell tüntetni a következő szöveget: „A számla felhasználva Bakonybánk Község Önkormányzatának 7/2016. (VIII.16. ) önkormányzati rendeletének megfelelően …... évben .”

(5)   Amennyiben a civil szervezet a támogatás összegét a támogatási szerződésben meghatározott határidőig nem, vagy nem rendeltetésszerűen használja fel, illetve arról a megadott határidőig nem számol el, a Képviselő-testület kezdeményezi a támogatás azonnali visszafizetésének előírását.




II.                Fejezet


Az államháztartáson kívüli forrás átvétele


8. § (1) Az államháztartáson kívüli források átvételéről a Polgármester dönt.


(2)   A Polgármester az átvett pénzeszközök mértékéről és annak felhasználásáról beszámol a Képviselő-testületnek az önkormányzat gazdálkodásának első féléves helyzetéről szóló beszámolóban és a zárszámadásban.


III. Fejezet

Záró rendelkezések


11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon  lép hatályba.



Kovács Kálmán Imre                                                         Maszlavér László

  polgármester                                                                          jegyző





A rendelet kihirdetve:

Bakonybánk, 2017. augusztus 16.

                                                                                                                                

                                                                                                                                

                     Maszlavér László

                          jegyző