Bakonybánk Község Önkormányzati Képviselő testületének 3/2020. (II.12.) önkormányzati rendelete

Bakonybánk Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 13- 2020. 07. 08

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet


A rendelet hatálya, a címrend megállapítása


1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és annak bizottságaira (Bakonybánk Község Önkormányzatára) terjed ki.


II. fejezet


A költségvetési főösszegek megállapítása


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését:

67 839 927 Ft                  

Költségvetési bevétellel

100 690 781 Ft

Költségvetési kiadással

32 850 854 Ft                  




Költségvetési egyenleggel (hiánnyal)

-ebből:

  2 841 538 Ft    Működési hiánnyal

30 009 316 Ft    Felhalmozási hiánnyal

33 652 667 Ft

Finanszírozási bevétellel

801 813 Ft

Finanszírozási kiadással

32 850 854 Ft                  




Finanszírozási egyenleggel (többlettel)

-ebből:

   2 850 854 Ft   Működési többlettel

 30 000 000 Ft   Felhalmozási többlettel

állapítja meg.


(2) A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi előirányzati főösszegét, az alábbiak szerint határozza meg.

101 492 594 Ft

Tárgyévi nettósított önkormányzati bevétellel

101 492 594 Ft

Tárgyévi nettósított önkormányzati kiadással

0  Ft                  


Tárgyévi egyenleggel




(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1.1 melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület. Kötelező és önként vállalt feladatok bevételeit és kiadásait a rendelet 1.1.1-1.1.2 mellékletei tartalmazzák.


(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


(5) A saját bevételek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 3. melléklet tartalmazza.


(6) Saját bevétel alakulását a 4. melléklet részletezi.


(7) A beruházások, illetve felújítások a 5. és a 6. mellékletben szerepelnek.


(8) Az önkormányzat tartozásállományának alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

      

Az önkormányzat 2020. évi kiadásai


3. § (1) A működési bevételeinek és kiadásainak önkormányzati szintű bemutatására a 2.1. melléklet, a felhalmozási bevételeinek és kiadásainak önkormányzati szintű mérlegszerű bemutatására az 2.2. melléklet szolgál.


(2) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletből és kezességvállalásokból eredő fizetési kötelezettségét, a 3. melléklet mutatja be.  


(3) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését, az adósságot keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettség megállapításához a képviselő-testület a 4. melléklet szerint állapítja meg.


(4) A Képviselő-testület 2020. évre nem állapít meg olyan fejlesztési célt, amelyhez adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.


(5) A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi felhalmozási kiadásait az 5. mellékletben meghatározottak szerint hagyja jóvá, a felújítási kiadások előirányzatát a 6. melléklet szerint állapítja meg.


(6) A Képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámát, valamint a közfoglalkoztatottak 2020. január 1. napján érvényes létszámkeretét az 1.1. melléklet szerint állapítja meg.


A többéves kihatással járó feladatok meghatározása


4.§ A Képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.


Tartalékképzés


5. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 0 Ft összegben állapítja meg.


(2) Az előre nem látható rendkívüli kiadás fedezetének biztosítására a polgármester jogosult az általános tartalékból átcsoportosításra, esetenként legfeljebb 1.000.000 Ft összeghatárig.


(3) A rendelet 7. mellékletében meghatározott céltartalékok átcsoportosításra a képviselő-testület jogosult.




III. fejezet


A 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos felelősség


6. § Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.



A költségvetési hiány finanszírozásának módjai


7. § (1) Az év közben keletkező működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület, az előző évek költségvetési maradványának igénybevételét és felhalmozási célú többletbevételek működési kiadásokra történő átcsoportosítását rendelheti el.


 (2) Az évközi likviditási hiány finanszírozására a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával a számlavezető banknál rendelkezésre álló folyószámla hitelkeret vehető igénybe. A felvett hitelt 2020. december 31. napjáig teljes összegben vissza kell fizetni.


(3) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.


(4) Működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a Képviselő-testület döntése alapján a polgármester gondoskodik kiegészítő támogatás igényléséről.



Az elfogadott előirányzatok megváltoztatásának szabályai


8.§ (1)  A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34.§ (4) bekezdésében foglaltak szerint.


(2) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.



Az előirányzat felhasználás


9. § A képviselő-testület által e rendelet 1.1. mellékletében az önkormányzat részére jóváhagyott kiadási előirányzatokon belül nettó 1.000.000 Ft összeghatárig a polgármester önállóan vállalhat kötelezettséget. 


10. § (1) Beszerzést, felújítást, fejlesztést - az előirányzat megléte ellenére is - csak akkor szabad megkezdeni, illetve arra kötelezettséget vállalni, ha az előirányzatra a finanszírozás biztosított.  


(2) Amennyiben a költségvetési szerv ténylegesen teljesített bevételei elmaradnak a jóváhagyott előirányzattól, a kiadási előirányzatokat is csökkenteni kell az elmaradás mértékével.


(3) A béralapból feladat-elmaradás miatt képződő megtakarítások nem használhatók fel. Az átmeneti bérmegtakarítás felhasználása csak október 31. napját követően lehetséges.


(4) Új státuszt csak a képviselő-testület létesíthet, a pénzügyi fedezet egyidejű biztosításával.


(5) A Képviselő-testület az önkormányzat részére az eredeti rendszeres személyi juttatások legfeljebb 10 %-ának megfelelő mértékig engedélyezi jutalom és céljuttatás kifizetését.


A finanszírozás szabályai


11. § (1) A képviselő-testület a költségvetési szervek működéséhez biztosított önkormányzati támogatást olyan ütemben és mértékben bocsátja rendelkezésükre, hogy azok költségvetési működése biztosított legyen.


(2) A költségvetési rendelet elfogadását követően valamennyi költségvetési szerv köteles elkészíteni saját likviditási tervét. Az önkormányzat előirányzat felhasználási ütemtervét a rendelet 9. melléklete tartalmazza.


Az önkormányzati biztos kijelölésének szabályai


12. § Az államháztartásról szól 2011. évi CXCV. tv. 71.§ -ában meghatározott összegű tartozásállomány esetén az önkormányzati biztost – az önkormányzatnál alkalmazandó beszerzési értékhatárokra, valamint a közbeszerzési törvény előírásaira is figyelemmel - a képviselő-testület jelöli ki és a polgármester bízza meg, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rend. 117. §-ában foglaltaknak megfelelően.


Civil szervezetek támogatása


13. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetéséből az abban meghatározott szervezeteket támogat.


 (2) A támogatásban részesülő szervezetekkel támogatási megállapodást kell kötni, amely tartalmazza a finanszírozás és elszámolás szabályait. Finanszírozás csak a megállapodásban foglaltak alapján lehetséges.


(3) Nem részesíthető támogatásban olyan szervezet, amely 30 napot meghaladóan lejárt köztartozással rendelkezik.


(4) Az önkormányzat által támogatásban részesített szervnek, szervezetnek a kapott támogatással kapcsolatban elszámolási kötelezettsége van, melyet legkésőbb a támogatási szerződésben meghatározott időpontig az önkormányzat részére köteles eljuttatni. Ha a támogatásban részesített szervezet a korábbi támogatás felhasználásáról a megállapodásban meghatározott határidőig nem számol el, az elszámolás benyújtásáig további támogatásban nem részesíthető.


A követelésekkel, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos
eljárási szabályok


14. § A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente legalább egyszer, a zárszámadást megelőzően kell elvégezni. A be nem hajtható követelések törléséről a képviselő-testület határozattal dönt.


Beszerzésekre vonatkozó szabályok


15. § (1) A beszerzésekre vonatkozó további, részletes szabályokat a költségvetési szervek beszerzési szabályzatában kell meghatározni.


(2) A közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó beszerzések esetén a képviselő-testület által jóváhagyott „Közbeszerzési Szabályzat” szerint kell eljárni.



IV. fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


16. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A képviselő-testület a korábban hozott határozataiban meghatározott feladatokra az e rendeletben foglalt előirányzatokat fogadja el.