Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021. (III.3.) önkormányzati rendelete

Bakonybánk Község Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 09. 30- 2022. 05. 30 17:30

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021. (III.3.) önkormányzati rendelete

Bakonybánk Község Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Bakonybánk Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és annak bizottságaira (Bakonybánk Község Önkormányzatára) terjed ki.

II. FEJEZET A költségvetési főösszegek megállapítása

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § [1] (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg.

  • a) 100 908 965 Ft Költségvetési bevétellel
  • b) 137 104 693 Ft Költségvetési kiadással
  • c) 36 195 728 Ft Költségvetési egyenleggel (hiánnyal)
    • ca) 13 608 437 Ft Működési hiánnyal
    • cb) 22 587 291 Ft Felhalmozási hiánnyal
  • d) 36 963 825 Ft Finanszírozási bevétellel
  • e) 768 097 Finanszírozási kiadással
  • f) 36 195 728 Ft Finanszírozási egyenleggel (többlettel)
    • fa) 14 231 903 Ft Működési többlettel
    • fb) 21 963 825 Ft Felhalmozási többlettel

    állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi előirányzati főösszegét, az alábbiak szerint határozza meg.

  • a) 137 872 790 Ft Tárgyévi nettósított önkormányzati bevétellel
  • b) 137 872 790 Ft Tárgyévi nettósított önkormányzati kiadással
  • c) 0 Ft Tárgyévi egyenleggel

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1.1 melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület. Kötelező és önként vállalt feladatok bevételeit és kiadásait a rendelet 1.1.1-1.1.2 mellékletei tartalmazzák.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(5) A saját bevételek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 3. melléklet tartalmazza.

(6) Saját bevétel alakulását a 4. melléklet részletezi.

(7) A beruházások, illetve felújítások a 5. és a 6. mellékletben szerepelnek.

(8) Az önkormányzat tartozás állományának alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat 2021. évi kiadásai

3. § (1) A működési bevételeinek és kiadásainak önkormányzati szintű bemutatására a 2.1. melléklet, a felhalmozási bevételeinek és kiadásainak önkormányzati szintű mérlegszerű bemutatására az 2.2. melléklet szolgál.

(2) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletből és kezességvállalásokból eredő fizetési kötelezettségét, a 3. melléklet mutatja be.

(3) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését, az adósságot keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettség megállapításához a képviselő-testület a 4. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület 2021. évre nem állapít meg olyan fejlesztési célt, amelyhez adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi felhalmozási kiadásait az 5. mellékletben meghatározottak szerint hagyja jóvá, a felújítási kiadások előirányzatát a 6. melléklet szerint állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámát, valamint a közfoglalkoztatottak 2021. január 1. napján érvényes létszámkeretét az 1.1. melléklet szerint állapítja meg.

A többéves kihatással járó feladatok meghatározása

4. § (1) A Képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.

Tartalékképzés

5. § (1)[2] A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 24.871.936 Ft összegben állapítja meg.

(2) A rendelet 7. mellékletében meghatározott céltartalékok átcsoportosításra a képviselő-testület jogosult.

III. FEJEZET A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos felelősség

6. § Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

A költségvetési hiány finanszírozásának módjai

7. § (1) Az év közben keletkező működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület, az előző évek költségvetési maradványának igénybevételét és felhalmozási célú többletbevételek működési kiadásokra történő átcsoportosítását rendelheti el.

(2) Az évközi likviditási hiány finanszírozására a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával a számlavezető banknál rendelkezésre álló folyószámla hitelkeret vehető igénybe. A felvett hitelt 2021. december 31. napjáig teljes összegben vissza kell fizetni.

(3) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.

(4) Működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a Képviselő-testület döntése alapján a polgármester gondoskodik kiegészítő támogatás igényléséről.

Az elfogadott előirányzatok megváltoztatásának szabályai

8. § (1) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (4) bekezdésében foglaltak szerint.

(2) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

Az előirányzat felhasználás

9. § A képviselő-testület által e rendelet 1.1. mellékletében az önkormányzat részére jóváhagyott kiadási előirányzatokon felül nettó 1.000.000 Ft összeghatárig a polgármester önállóan vállalhat kötelezettséget.

10. § (1) Beszerzést, felújítást, fejlesztést - az előirányzat megléte ellenére is - csak akkor szabad megkezdeni, illetve arra kötelezettséget vállalni, ha az előirányzatra a finanszírozás biztosított.

(2) Amennyiben a költségvetési szerv ténylegesen teljesített bevételei elmaradnak a jóváhagyott előirányzattól, a kiadási előirányzatokat is csökkenteni kell az elmaradás mértékével.

(3) A béralapból feladat-elmaradás miatt képződő megtakarítások nem használhatók fel. Az átmeneti bérmegtakarítás felhasználása csak október 31. napját követően lehetséges.

(4) Új státuszt csak a képviselő-testület létesíthet, a pénzügyi fedezet egyidejű biztosításával.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat részére az eredeti rendszeres személyi juttatások legfeljebb 10 %-ának megfelelő mértékig engedélyezi jutalom és céljuttatás kifizetését.

A finanszírozás szabályai

11. § (1) A képviselő-testület a költségvetési szervek működéséhez biztosított önkormányzati támogatást olyan ütemben és mértékben bocsátja rendelkezésükre, hogy azok költségvetési működése biztosított legyen.

(2) A költségvetési rendelet elfogadását követően valamennyi költségvetési szerv köteles elkészíteni saját likviditási tervét. Összevont likvidtervet a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

Az önkormányzati biztos kijelölésének szabályai

12. § Az államháztartásról szól 2011. évi CXCV. tv. 71. § -ában meghatározott összegű tartozásállomány esetén az önkormányzati biztost – az önkormányzatnál alkalmazandó beszerzési értékhatárokra, valamint a közbeszerzési törvény előírásaira is figyelemmel - a képviselő-testület jelöli ki és a polgármester bízza meg, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rend. 117. §-ában foglaltaknak megfelelően.

Civil szervezetek támogatása

13. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetéséből az abban meghatározott szervezeteket támogat.

(2) A támogatásban részesülő szervezetekkel támogatási megállapodást kell kötni, amely tartalmazza a finanszírozás és elszámolás szabályait. Finanszírozás csak a megállapodásban foglaltak alapján lehetséges.

(3) Nem részesíthető támogatásban olyan szervezet, amely 30 napot meghaladóan lejárt köztartozással rendelkezik.

(4) Az önkormányzat által támogatásban részesített szervnek, szervezetnek a kapott támogatással kapcsolatban elszámolási kötelezettsége van, melyet legkésőbb a támogatási szerződésben meghatározott időpontig az önkormányzat részére köteles eljuttatni. Ha a támogatásban részesített szervezet a korábbi támogatás felhasználásáról a megállapodásban meghatározott határidőig nem számol el, az elszámolás benyújtásáig további támogatásban nem részesíthető.

A követelésekkel, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos eljárási szabályok

14. § A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente legalább egyszer, a zárszámadást megelőzően kell elvégezni. A be nem hajtható követelések törléséről a képviselő-testület határozattal dönt.

Beszerzésekre vonatkozó szabályok

15. § (1) A beszerzésekre vonatkozó további, részletes szabályokat a költségvetési szervek beszerzési szabályzatában kell meghatározni.

(2) A közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó beszerzések esetén a képviselő-testület által jóváhagyott „Közbeszerzési Szabályzat” szerint kell eljárni.

IV. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A képviselő-testület a korábban hozott határozataiban meghatározott feladatokra az e rendeletben foglalt előirányzatokat fogadja el.


[1] A 2. § a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 5. § (1) bekezdése a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] Az 1. melléklet a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[4] A 2. melléklet a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[5] A 4. melléklet a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 6. melléklet a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 7. melléklet a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.