Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII.7.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2021. 07. 08- 2022. 09. 06

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja Bakonybánk község népességmegtartó erejének fokozása, valamint a lakónépesség számának növelése érdekében, a 40. év alatti fiatalok első lakástulajdonhoz jutásának segítése.

2. § A rendelet hatálya Bakonybánk község közigazgatási területén első lakását építő vagy első lakását megszerző nagykorú személyekre terjed ki, aki vagy akinek házastársa, élettársa a 40. életévét nem töltötte be.

A támogatásra jogosultak köre

3. § (1) A támogatás Bakonybánk község közigazgatási területén lakást, házat építő vagy megszerző nagykorú kérelmező részére nyújtható, aki vagy akinek házastársa, élettársa a kérelem benyújtásának időpontjában a 40. életévét nem töltötte be, és

  • a) házastársi kapcsolatban vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban él,
  • b) élettársi kapcsolatban él,
  • c) gyermekét egyedül nevelő személy.

(2) A házastársak, élettársi kapcsolatban élők kizárólag együttesen részesíthetők támogatásban.

4. § Nem jogosult támogatásra kérelmező, ha:

  • a) az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozása van,
  • b) a támogatásra irányuló kérelmében olyan valótlan adatokat közöl, mely számára jogosulatlan előnyt jelent,
  • c) kérelmező vagy a vele együttlakó, együttköltöző személy valamelyikét korábban az önkormányzat azonos jogcímen, vissza nem térítendő lakáscélú támogatásban részesítette,
  • d) a kérelem benyújtásakor egyéb kizárólagos lakástulajdonnal rendelkezik.

A kérelem benyújtása, az eljárás rendje

5. § (1) Az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatás iránti kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani:

  • a) új lakás építése esetén 50 %-os készültségi fok elérését követően, legkésőbb a használatbavétel bejelentését követő 1 éven belül.
  • b) új és használt lakás megszerzése esetén a megszerzés napjától számított 1 éven belül.

(2) A kérelem érdemi elbírálása érdekében kérelmező köteles az e rendeletben meghatározott feltételek fennállását igazoló iratok másolatát a kérelméhez csatolni.

(3) A támogatási kérelem kötelező mellékletei a következők:

  • a) új lakás építése esetén építés vagy használatbavétel bejelentésének, engedélyének másolata,
  • b) új vagy használt lakás megszerzése esetén a megszerzést bizonyító okirat másolata,
  • c) közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozat vagy élettársi nyilvántartásba történő regisztrálásról kiállított közjegyzői tanúsítvány, ennek hiányában mindkét fél teljes bizonyító erejű okiratba foglalt, büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata,
  • d) gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetén az egyedülállóság tényét igazoló dokumentum másolata, emelt összegű családi pótlék igazolása, ennek hiányában teljes bizonyító erejű okiratba foglalt, büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat,
  • e) új lakás építése esetén – amennyiben használatbavételi bejelentés nem történt - tervezői, műszaki vezetői nyilatkozat az 50%-os készültségi fok eléréséről.

6. § (1) A támogatás iránti kérelmeket a rendelet 1. mellékletét képező, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell előterjeszteni.

(2) Az első lakáshoz jutók támogatásával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

(3) A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület a kérelem benyújtását követő 60 napon belül, legkésőbb soron következő ülésén dönt.

(4) A támogatottal a rendelet 2. melléklete szerinti támogatási megállapodást kell kötni. A megállapodást a polgármester, mint önkormányzat nevében eljáró, valamint a jegyző – mint ellenjegyző - együttesen írja alá.

(5) A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidőn túl benyújtott kérelmet a képviselő-testület elutasítja.

7. § (1) Tárgyi évben a támogatás nyújtására felhasználható előirányzat keretösszegét a képviselő-testület költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

(3) A támogatás mértéke 200.000,- forint.

(4) Az önkormányzat a lakáshoz jutók támogatását folyamatos igénybejelentés alapján, az igények benyújtásának sorrendjében, a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott, első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatására elkülönített összeg erejéig nyújtja.

(5) A kérelmet a képviselő-testület elutasítja, ha a költségvetési évben a költségvetési rendelet szerinti előirányzat keretösszegre kötelezettségvállalás már nem lehetséges. Erről az egyébként jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmezőt tájékoztatja azzal, hogy az 5. § (1) bekezdésben foglalt határidőn belül kérelmét ismételten benyújthatja a következő költségvetési évben.

8. § (1) A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes – amennyiben a támogatott:

  • a) a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,
  • b) a támogatási szerződés megkötését követő 5 évben belül a támogatást nyújtó tudomására jut, hogy a támogatással épített, illetve vásárolt lakás elidegenítésre került, és a támogatott az elidegenítéstől számított 6 hónapon belül Bakonybánk közigazgatási területén belül más lakást nem épített, vásárolt,
  • c) ha a megszerzést, használatba vétel bejelentését követő 1 éven belül nem létesít az ingatlanban lakóhelyet,
  • d) a megvásárolt vagy épített lakás 5 éven belül nem a támogatásban részesült személy(ek) életvitelszerű tartózkodására szolgál.

(2) A képviselő-testület különös méltánylást érdemlő körülmények esetén a támogatás visszafizetésére legfeljebb 12 havi kamatmentes részletfizetést biztosíthat.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmény:

  • a) együttköltöző közeli hozzátartozó halála,
  • b) válás miatti vagyonmegosztás,
  • c) adós családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg.

Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

2. melléklet

Támogatási megállapodás minta

2. melléklet első lakáshoz jutók támogatása rendelethez.pdf