Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 11/2017. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 28- 2024. 03. 28

Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 11/2017. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.28.

Mogyorósbánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés h) pontjában és 16/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 70/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Komárom-Esztergom Vármegyei állami főépítész véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 11/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelet 14. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Védett épületen, építményen, helyi védettségű építészeti örökségen és a helyi egyedi védettségű építmény közvetlen környezetében hirdetés nem helyezhető el, kivéve

a) az építményben lévő funkciókkal összefüggő cégtáblát, cégfeliratot vagy cégért,

b) az építmény külső homlokzatán folyamatban lévő, a hatóság által tudomásul vett vagy jogerős engedély alapján végzett építési tevékenység időszakát, vagy

c) időszaki kulturális rendezvény vagy program hirdetményét.”

2. § (1) A településkép védelméről szóló 11/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelet 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Mogyorósbánya teljes közigazgatási területén kizárólag a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 4/A fejezetében, a reklámok közzétételének, illetve reklámhordozók, reklámhordozóttartó berendezések elhelyezésének közterületekre és magánterületekre irányadó, reklámrendeletben a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletben rögzített, továbbá e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő reklámhordozón, továbbá méretben és technológiával tehető közzé reklám, helyezhető el reklámhordozó, illetve létesíthető és tartható fent reklámhordozót tartó berendezés:

a) a reklámok mérete tekintetében: a hirdetőtábla, grafikai mű, cégér, cégtábla esetén legfeljebb 2,2 m magas lehet, és egyoldali felülete nem haladhatja meg az 1m2-t, egyéb tekintetben, állékonysága statikai számításokkal igazolható kell legyen.

b) a reklámközzététel technológiája, módszere és eszköze tekintetében:

ba) a kihelyezés időtartama alatt az időjárásnak ellenálló technológiával készült;

bb) egymást nem eltakaró reklám, reklámelhelyezés alkalmazható;

bc) fényreklám nem alkalmazható;

c) a reklámhordozókra vonatkozó anyaghasználati követelmények az alábbiak:

ca) nem rozsdásodó; igazolható minőségű célnak megfelelő anyagokból készült,

cb) időtálló, állékony;

cc) könnyen karbantartható;

cd) színeiben a környezetéhez illeszkedő, nem rikító használható, nem bántó hatású, káprázatot keltő;

ce) a reklám megjelenését nem befolyásoló kialakítás alkalmazható.”

(2) A településkép védelméről szóló 11/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelet 29. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A védett értéken az építményben lévő funkciókkal összefüggő cégér a homlokzaton az arra kialakított helyre tehető. Amennyiben a homlokzaton ilyen hely nem került kialakításra, az elhelyezni kívánt cégér építészeti tagozatot ne takarjon és az elhelyezéssel a homlokzat harmonikus egysége biztosítható legyen.

(4) Védett épületeken, építményeken kápráztatást, vakítást, zavaró fényhatást okozó világítást, valamint LED futófényt elhelyezni nem lehet a cégtáblák, cégfeliratok, cégérek valamint az időszakosan elhelyezett hirdetések megvilágításához.”

3. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 11/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelet

4. § Ez a rendelet 2024. március 28-án lép hatályba, és 2024. március 29-én hatályát veszti.

Havrancsik Tibor polgármester

Kozlik Zsolt jegyző