Vértestolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelete

a tűzgyújtásról, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről

Hatályos: 2015. 10. 01- 2020. 12. 27

Vértestolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a tűzgyújtásról, az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről



Vértestolna Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér, metszési hulladék és egyéb növényi maradványok (a továbbiakban: kerti hulladék).


2. § (1) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban újra hasznosítással (komposztálással) történik. A kerti hulladék égetésére csak akkor kerülhet sor, ha más újrahasznosítási lehetőség nem alkalmazható.


(2) A kerti hulladékot égetéssel történő ártalmatlanítása esetén előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az égetés a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak felügyelettel, száraz állapotban kis (maximum 1/2 m3) adagokban történhet.


(3) A levegő tisztasága védelme érdekében a kerti hulladék égetése február 15 – május 15-ig, valamint szeptember 15 – november 30-ig terjedő időszakban kedd és szombat napokon 14,00 és 20,00 óra között lehetséges, kivéve a munkaszüneti és ünnepnapokat.


(4) Erősen párás, ködös időben valamint szélmozgás (> 15 km/ó) esetén tilos az égetés, tüzet gyújtani csak szélcsendes időben szabad.


(5) Az avarral, kerti hulladékkal együtt semmilyen más hulladék nem égethető.


(6) A kerti hulladék égetése csak telken belül, megfelelően kialakított helyen, vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, az emberi egészség és környezet károsítása nélkül történhet. Közterületet erre a célra igénybe venni tilos.


(7) Az égetés befejezésével az égetést végző köteles a tüzet eloltani, a parázslást vízzel, földtakarással megszüntetni.


3. § (1) Tilos a kerti hulladék égetése a hivatal, egészségügyi és gyermekintézmények, kulturális és közösségi intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 m-es környezetében azok működési, nyitvatartási ideje alatt.


(2) Tilos a kerti hulladék égetése elektromos, távközlési és gázvezetékek 10 m-es övezetén belül.


(3) Tilos az égetés közút mellett, az út tengelyétől számított 20 méteren belül. Az égetés a közlekedés biztonságát nem veszélyeztetheti, a látótávolságot nem csökkentheti.


(4) Hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alatt nem megengedett kerti hulladék égetése.


4. § Ez a rendelet 2015. október 1. napján lép hatályba.


5. § Hatályát veszti Vértestolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 1/2006.(I.16.) önkormányzati rendeletének 17. §-a.




                            Harmados Oszkár                              Szakmáry Lászlóné

                                    polgármester                                      jegyző

Mellékletek