Vértestolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 07. 04

Vértestolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.07.04.

Vértestolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település területén a helyi viszonyok és szokások figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő, Vértestolna, Tarjáni utcai, Vértestolna belterület 219 helyrajzi számú köztemetőre (a továbbiakban: temető), és az és az ott létesített ravatalozóra (a továbbiakban: ravatalozó), továbbá a temető fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetkezési szolgáltatók tevékenységére és a temetőt látogatókra, továbbá a temetőben munkát (vállalkozói tevékenységet) végző természetes és jogi személyekre.

2. A kegyeleti közszolgáltatások, továbbá a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek

2. § (1) Az Önkormányzat képviseletében a polgármester a temető fenntartása és üzemeltetése körébe eső egyes feladatok ellátására, gazdálkodó szervezettel kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet.

(2) Ha az Önkormányzat az (1) bekezdés szerint kegyeleti közszolgáltatási szerződést köt, akkor a szerződésben foglalt feladatokat jelen önkormányzati rendeletben, a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben, továbbá a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint kell ellátni.

3. § (1) A temető fenntartásáról, továbbá a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek fenntartásáról, a zöldfelületeinek, valamint sírhelytáblainak megépítése, kialakítása, karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat saját maga – alkalmazottja útján – látja el.

(3) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) a sírhelytáblák (parcellák) megközelítéséhez a meglévő utakat rendszeresen karbantartja;

b) a meglévő kerítést karbantartja,

c) a temetőben vízvételi lehetőséget biztosít;

d) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik és

e) a temetőben ravatalozót tart fenn,

f) a temető bejáratánál tájékoztató tábla tartalmazza a temető nyitvatartási idejét, a temető térképét, a tulajdonos megnevezését, elérhetőségét és az ügyfélfogadási időt.

3. Temető, ravatalozó használatának és igénybevételének, továbbá a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályai

4. § (1) A temetőt a látogatók nyitvatartási időben vehetik igénybe. A temető nyitvatartási rendjét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az ügyfelek a temetőhasználattal és igénybevétellel kapcsolatos, az üzemeltető közreműködését igénylő ügyeiket az Tardosi Közös Önkormányzati Hivatal Vértestolnai Kirendeltségén az 1. mellékletben meghatározott ügyfélfogadási időben intézhetik, továbbá terjeszthetik elő a temetőüzemeltetést érintő panaszaikat, bejelentéseiket. A panaszok, bejelentések kivizsgálásáról az Önkormányzat gondoskodik, melyről a panasztevőt értesíti.

5. § (1) A temetőben temetőlátogatáson a szokásos sírgondozáson kívül minden munkálatot és egyéb tevékenységet előzetesen be kell jelenteni a Tardosi Közös Önkormányzati Hivatal Vértestolnai Kirendeltségén, így különösen: síremlékkészítést, építőanyag beszállítást, építési, vagy bontási munka megkezdését, bontott anyag szállítását, síremlék megszüntetését. A bejelentett egyéb tevékenység megkezdésére csak a bejelentés tudomásul vételét követően kerülhet sor.

(2) A munka elvégzését követően a vállalkozó a munkaterületet rendezett, tiszta állapotban köteles átadni a fenntartónak, a maradék építési anyagot, hulladékot pedig köteles elszállítani a hulladék keletkezésétől számított 3 napon belül.

(3) Amennyiben a szomszédos temetkezési hely a munkálatok miatt megsérül, annak okozója köteles gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról.

(4) Az építéssel, létesítéssel, vagy megszüntetéssel kapcsolatos tevékenység befejezését öt napon belül be kell jelenteni a Tardosi Közös Önkormányzati Hivatal Vértestolnai Kirendeltségén.

(5) A temetőlátogatást, továbbá minden egyéb más tevékenységet a temetőben úgy kell végezni, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit és a temetést ne zavarja.

(6) A temetőbe kizárólag

a) a temetkezési szolgáltatást végzők,

b) az üzemeltető külön engedélyével rendelkezők járművei hajthatnak be, így különösen: a mozgássérültek, a síremlékek felállításához, felújításához szükséges szállítást végzők járművei, valamint az önkormányzat megbízását teljesítő járművek,

(7) A vakvezető és a rendőrségi kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(8) 12 évnél fiatalabb gyermek a temetőben felnőtt kísérete nélkül nem tartózkodhat.

6. § (1) A temető területén tilos a növényzetet károsítani, a fákat – a fenntartó előzetes engedélye nélkül – megnyesni.

(2) Tilos a temetési hely környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(3) A temetési helyen kívüli területre kizárólag az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet növényt.

(4) A temetési helyekre olyan növények telepíthetők, amelyek nem terjednek túl a temetési hely határán és nem nő egy méternél magasabbra. Az ennél magasabbra növő növényzettel tervezett beültetést a tulajdonos felé jelezni kell, a telepítés csak annak egyetértése után végezhető el.

(5) A temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy kártalanítás nélküli eltávolítására.

7. § (1) A temetőben tüzet rakni, hulladékot égetni tilos. A temetőt használók a temetőben kötelesek a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyertya, mécses) úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A temetői közkutak vize – az üzemeltető külön engedélye nélkül – csak sírok gondozására használható.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az önkormányzat által kihelyezett hulladékgyűjtő konténerbe szabad elhelyezni. A konténerbe tilos elhelyezni a nem a temetőből származó hulladékot.

8. § (1) A temetési hely gondozását a temetési hely felett rendelkező személy köteles ellátni.

(2) A temetési helyen csak a hely díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el.

(3) Az önkormányzatot nem terheli őrzési, kártérítési felelősség a temetőben elhelyezett síremlékek, tárgyak tekintetében.

4. A temetési szolgáltatás

9. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának a munkálatot előzetesen bejelentette.

(2) Az önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(3) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

5. A temetési helyek kialakítása és gazdálkodási szabályai

10. § (1) A temetőben használható temetési helyek a következők:

a) egyes felnőtt sírhely;

b) családi, kettős sírhely;

c) gyermeksírhely;

d) urnasírhely.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díjat, a temetkezési szolgáltatók által fizetendő temetői létesítmények használatáért és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjat, temetési hely megváltásáért, újraváltásáért, továbbá a temetőbe való behajtásért díjat az Önkormányzat nem számol fel.

11. § A temető fenntartója a Tardosi Közös Önkormányzati Hivatal Vértestolnai Kirendeltsége útján vezeti a nyilvántartó könyvet.

6. A sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását

12. § (1) A sírhelyek méreteit az 2. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely megjelölésére szolgáló sírjel saját költségen létesíthető.

(3) A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék és a sírjel nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

7. Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 10/2005. (XI.03.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. július 4-én lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temető nyitvatartási rendje, valamint az üzemeltetést végzők ügyfélfogadási rendje

Ügyfélfogadás helye, címe:

Tardosi Közös Önkormányzati Hivatal Vértestolnai Kirendeltsége
Vértestolna, Petőfi Sándor u. 67.

Telefon: 34/351-856

Ügyfélfogadási idő:

Napok:

Óra:

Hétfőtől

8.00 – 16.00

Kedd

8.00 – 16.00

Szerda

8.00 – 16.00

Csütörtök

8.00 – 16.00

Péntek

8.00 – 12.00

Szombat, vasárnap

----

2. melléklet a 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

1. A sírhelyek kialakításánál figyelembe veendő minimális távolságok és a temetési helyek előírt méretei

1.1. A sírhelyek kialakításánál figyelembe veendő minimális távolságok

1.1.1. A sírhelytáblák közös érintkezési szakaszai között legalább 4 méter széles utat kell biztosítani.

1.1.2. A sírhelytáblákon belül a sírhelysorokat egymástól minimum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

1.1.3. A sírhelysorokon belül a temetési helyeket (sírhelyeket) egymástól minimum 60 centiméter távolságra kell elhelyezni.

1.1.4. A kialakult sírhelykiosztás figyelembevételével esetenként kell meghatározni a sírok helyét.

1.1.5. A sorok egymás közötti távolságágát a kialakult rendnek megfelelően kell tartani.

1.1.6. Új sírhelytábláknál és új soroknál a sorok közötti távolság 80 centiméter.

1.2. A temetési helyek előírt méretei

Megnevezés

A temetési hely (centiméterben)

hossza

szélessége

hantmagasság

Egyes (felnőtt) sírhely

190 - 210

95

30, vagy
hant nélkül

Családi , kettős (felnőtt) sírhely

190 - 210

195

30, vagy
hant nélkül

Urnasírhely

80

60

------

Gyermek sírhely

130

65

15 - 30,
vagy
hant nélkül