Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01- 2021. 10. 02

Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.01.

Bolhás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 26. § - ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület)

„a) a létfenntartási támogatással, a gyógyszertámogatással, az eseti támogatással, a temetési támogatással, időskorúak támogatásával, élelmiszervásárlási támogatással és a köztemetés elrendelésével kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre,”

(ruházza át.)

2. § (1) A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A képviselő-testület települési támogatás keretében, e rendeletében meghatározott feltételek szerint)

„a) rendkívüli települési támogatást,
b) hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj támogatást,”

(állapít meg.)

(2) A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése a következő c) és d) ponttal egészül ki:

(A képviselő-testület települési támogatás keretében, e rendeletében meghatározott feltételek szerint)

„c) időskorúak támogatását és
d) élelmiszervásárlási támogatást ”

(állapít meg.)

3. § A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj támogatásra (a továbbiakban: közszolgálati díj támogatás) jogosult az a kérelmező, akinél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét, valamint

a) a településen kijelölt kötelező hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval közszolgáltatási szerződést kötött és

b) közszolgáltatási díj tartozása nincs.”

4. § A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„13/A. Időskorúak támogatása

19/A. § (1) Időskorúak támogatása adható annak az idős korú személynek, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) Időskorú az a személy, aki a tárgyévben a 65. életévét betölti.

(3) Az időskorúak támogatása összegét a képviselő-testület külön döntésben -a rendelkezésre álló keretösszeg figyelembe vértelével - határozza meg.

(4) Időskorúak támogatása iránti kérelem a 9. melléklet szerinti nyomtatványon nyújtható be a képviselő-testület külön döntésében meghatározott időpontig. A határidő elmulasztása jogvesztő.”

5. § A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„13/B. Élelmiszervásárlási támogatás

19/B. § (1) Élelmiszervásárlási támogatása adható annak a személynek, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét, egyedülálló esetén annak tizenkettőszeresét.

(2) Az élelmiszervásárlási támogatás egy háztartásra jutó értékét a képviselő-testület külön döntésben – a rendelkezésre álló keretösszeg figyelembe vételével – határozza meg.

(3) Élelmiszervásárlási támogatás iránti kérelem a 10. melléklet szerinti nyomtatványon nyújtható be a képviselő-testület külön döntésében meghatározott időpontig. A határidő elmulasztása jogvesztő.”

6. § (1) A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 9. melléklettel egészül ki.

(2) A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.

7. § A szociális ellátásokról szóló 9/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdés a) pontjában a „300” szövegrész helyébe a „400” szöveg lép.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

9. melléklet
K É R E L E M
időskorúak támogatása megállapítására

1. Személyi adatok

2. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: .........................................................................................................................................
Születési neve: ..........................................................................................................................
Anyja neve: ...............................................................................................................................
Születési helye, ideje (év, hó, nap): ..........................................................................................
Lakóhelye: ................................................................................................................................
Tartózkodási helye: ...................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .....................................................................................
Állampolgársága: ......................................................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni): .....................................................................................
2.1. A kérelmező családi állapota:
□ hajadon/nőtlen; □házas és házastársával együtt él; □házas és házastársától külön él;
□élettárssal él; □elvált; □özvegy; □egyedül él.
2.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.
2.3. A kérelem benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élők száma: ………. fő, és személyi adatai:

Név
(ha eltérő, születési
neve is)

Születés helye,
ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalom-
biztosítási Azonosító Jele

18. életévét betöltött személy esetén azon oktatási intézmény
megnevezése, ahol tanul


Megjegyzés*

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni:

a) ha a gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást, gyermekgondozási díjat vagy terhességi gyermekágyi segélyt folyósítanak,

b) ha a 20 évesnél fiatalabb gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik, vagy

c) életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

3. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint házastársa (élettársa) és a velük egy háztartásban élő gyermekeik havi jövedelme, forintban:


A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastárs, élettárs

Gyermekek

Havi jövedelme (forint)

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó (ebből: közfoglal-








koztatásból származó)

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem

7.

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):..........................................Ft/hó
INDOKOLÁS: Életkörülményeim javítására igénylem az időskorúak támogatását.
Nyilatkozatok
- Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
- Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszakövetelheti.
- Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) és (7a) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján ellenőrizheti.
- Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdés b) pontja alapján hozzájárulok, hogy az önkormányzat az általam közölt személyes adataimat kezelje, a szükséges iratokat megkérje.
- Tudomásul veszem, hogy személyes adataim kezelése az Európai Parlament és Tanács 2016/679 Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) 6. cikk 1.) bekezdés a) pontja szerinti önkéntes hozzájárulás alapján történik, egyúttal hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a helyi támogatásra való jogosultság megállapítása, biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából történő felhasználásához, illetőleg azok kezeléséhez, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján.
Kelt: ...................................................
…………………………………. ….…………………………………..
kérelmező aláírása kérelmező házastársának/élettársának/nagykorú gyermekének aláírása

2. melléklet

10. melléklet
K É R E L E M
élelmiszervásárlási támogatás megállapítására

1. Személyi adatok

2. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: .........................................................................................................................................
Születési neve: ..........................................................................................................................
Anyja neve: ...............................................................................................................................
Születési helye, ideje (év, hó, nap): ..........................................................................................
Lakóhelye: ................................................................................................................................
Tartózkodási helye: ...................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .....................................................................................
Állampolgársága: ......................................................................................................................
Telefonszám (nem kötelező megadni): .....................................................................................
2.1. A kérelmező családi állapota:
□ hajadon/nőtlen; □házas és házastársával együtt él; □házas és házastársától külön él;
□élettárssal él; □elvált; □özvegy; □egyedül él.
2.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):
□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
□ EU kék kártyával rendelkező, vagy
□ bevándorolt/letelepedett, vagy
□ menekült/oltalmazott/hontalan.
2.3. A kérelem benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élők száma: ………. fő, és személyi adatai:

Név
(ha eltérő, születési
neve is)

Születés helye,
ideje
(év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalom-
biztosítási Azonosító Jele

18. életévét betöltött személy esetén azon oktatási intézmény
megnevezése, ahol tanul


Megjegyzés*

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni:

a) ha a gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást, gyermekgondozási díjat vagy terhességi gyermekágyi segélyt folyósítanak,

b) ha a 20 évesnél fiatalabb gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik, vagy

c) életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

3. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint házastársa (élettársa) és a velük egy háztartásban élő gyermekeik havi jövedelme, forintban:


A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastárs, élettárs

Gyermekek

Havi jövedelme (forint)

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó (ebből: közfoglal-








koztatásból származó)

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem

7.

Összes jövedelem

Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):..........................................Ft/hó
INDOKOLÁS: Megélhetéssel kapcsolatos költségeim csökkentésére igénylem az élelmiszervásárlási támogatást.
Nyilatkozatok
- Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
- Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszakövetelheti.
- Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) és (7a) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján ellenőrizheti.
- Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdés b) pontja alapján hozzájárulok, hogy az önkormányzat az általam közölt személyes adataimat kezelje, a szükséges iratokat megkérje.
- Tudomásul veszem, hogy személyes adataim kezelése az Európai Parlament és Tanács 2016/679 Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) 6. cikk 1.) bekezdés a) pontja szerinti önkéntes hozzájárulás alapján történik, egyúttal hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a helyi támogatásra való jogosultság megállapítása, biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából történő felhasználásához, illetőleg azok kezeléséhez, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján.
Kelt: ...................................................
…………………………………. ….…………………………………..
kérelmező aláírása kérelmező házastársának/élettársának/nagykorú gyermekének aláírása