Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése kimondja, hogy feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-a alapján a helyi önkormányzatot - törvényben meghatározott eltérésekkel - megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, terhelik. A tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról a képviselő-testület rendelkezik.

Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában értelmében a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat;

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályait Bolhás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az 5/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) rögzíti.

Az Ör. módosításának igénye merült fel, hogy az önkormányzati vagyontárgyak közül az üzleti vagyon értékesítésénél csak a 2.000.001 Ft – 5.000.000 Ft értékhatár közé eső vagyonnál kelljen a képviselő-testületnek az ajánlattételt a megyei lapban meghirdetnie.

Az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanvagyonban bekövetkezett változásokat az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 6.) Korm. rendeletalapján az ingatlanvagyon-kateszter nyilvántartásban aktualizálni kel. E módosításokat az Ör. mellékleteiben is át kell vezetni.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A tervezet az üzleti vagyon megyei lapban való meghirdetésének alsó értékhatárát emeli.

A 2. §-hoz

A vagyonelemeket tartalmazó mellékleteket módosítja, összhangban az ingatlanvagyonban bekövetkezett változásokat figyelembe vételével.

A 3. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.