Kisbárapáti Község Önkormányzata község képviselő testületének 1/2021.(III.16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 05. 18

Kisbárapáti Község Önkormányzata község képviselő testületének 1/2021.(III.16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2022.05.18.

Kisbárapáti Község Önkormányzat Képviselő-testületének feladat-és hatáskörében eljáró Polgármester a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII .törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, a vészhelyzet kihirdetéséről és a vészhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht) 23. §.-ának (2) bekezdésében foglaltak, valamint Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján- a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveire terjed ki.

2. § (1) A Képviselő-testület a címrendet a (2)-(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önálló költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy címet. Ennek felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.

I.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege,

a hiány és a többlet mértéke

3. §1 (1)2 A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2021. évi költségvetését

101.180.203 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

101.917.757 Ft tárgyévi költségvetési kiadással,

23.997.350 Ft finanszírozási bevétellel,

23.359.796 Ft finanszírozási kiadással és

0 Ft „hiánnyal” állapítja meg.

Ezen belül:

a) Működési egyenleg:

a működési bevételeit 102.587.898 Ft-ban

a működési kiadásait 102.587.898 Ft-ban

a működési egyenlegét 0Ft -ban állapítja meg.

Működési kiadásaiból:

a személyi juttatások kiadásait 45.091.501 Ft-ban

a munkaadókat terhelő járulékokat 6.184.733 Ft-ban

a dologi kiadásokat 31.062.552 Ft-ban

az ellátottak pénzbeli juttatásait 6.178.000 Ft-ban

egyéb működési célú kiadásokat 13.793.618 Ft-ban

működési célú tartalékot 1.004.660Ft-ban

szociális kölcsön nyújtása temetkezésre 0 Ft-ban

állapítja meg.

b) Felhalmozási egyenleg:

a felhalmozási bevételeit 19.235.205.000 Ft-ban

a felhalmozási kiadásait 19.235.205.000 Ft-ban

a felhalmozási egyenlegét 0 Ft hiánnyal állapítja meg.

Felhalmozási kiadásaiból:

-intézményi beruházások összegét 0 Ft-ban

-önkormányzati beruházások összegét 19.235.205 Ft-ban

-intézményi felújítások összegét 0 Ft-ban

-önkormányzati felújítások összegét 0 Ft-ban állapítja meg.

(2)3 A képviselő testület a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt működési és felhalmozási célú tagolásban e rendelet 8. melléklet alapján hagyja jóvá..

(3)4 A képviselő testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban e rendelet 8. melléklet alapján hagyja jóvá..

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. §5 (1) A Képviselő-testület a tárgyévi működési bevételeket és kiadásokat összesítve a 2-3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 4-5. melléklet szerint jóváhagyja.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek kiadásait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) a 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület a Kisbárapáti Napköziotthonos Óvoda és a Kisbárapáti Önkormányzati Konya bevételeit és kiadásait e rendelet 11.melléklete szerint hagyja jóvá. A képviselő testület az önkormányzatok és intézményei, valamint a közfoglalkoztatottak engedélyezett létszámkeretét e rendelet 9. melléklete szerint állapítja meg

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. §

1. A képviselő- testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében hitelt nem kíván felvenni.

A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 1.000.000,- Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő testületi ülésen tájékoztatást ad.

A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a Képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésen esetenként dönt.

Általános és céltartalék

7. §6 A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésében előre nem látható kiadásokra 2.352.289Ft működési célú tartalékot és 0 Ft fejlesztési célú tartalékot képez .

Több éves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 6. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

Előirányzat – felhasználási ütemterv

9. § A 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 7. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

10. § Az önkormányzat közvetett támogatásokat nem tervez folyósítani.

A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § (1) A képviselő testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2007. (IV.17.) önkormányzati rendeletben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

(5) A képviselő testület az önkormányzat működésének zavartalan biztosítása érdekében felhatalmazza a polgármestert 1.000.000. forint erejéig önállóan kötelezettséget vállalhat, melynek felhasználásáról a képviselő testület következő ülésén köteles beszámolni.

12. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének, végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért, az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) Költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezet bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetés szerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

13. § (1) . A helyi önkormányzat a Kisbárapáti Napköziotthonos Óvoda 2020. évi pénzmaradványáról akként rendelkezik, hogy a kötelezettséggel terhelt pénzmaradvány felhasználását beépíti a 2021. évi költségvetésébe

(2) A helyi önkormányzat a Kisbárapáti Önkormányzati Konyha 2020. évi pénzmaradványáról akként rendelkezik, hogy a kötelezettséggel terhelt pénzmaradvány felhasználását beépíti a 2021. évi költségvetésébe

.

14. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó-szerve a költségvetési szervként működő Andocsi Közös Önkormányzati Hivatal.

15. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy a bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés alapján – az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat - módosításának szabályai

16. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)-(6) bekezdésékben foglalt kivétellel a képviselő testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzatokat sajáthatáskörükben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellet.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatok növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező Korm. Rendeletben foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többlet bevételeiket 500.000.- Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásáról a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján a képviselő dönt.

Létszám és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

17. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat nincs.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

(5) A képviselő testület az önkormányzatnál közalkalmazotti státuszt betöltő munkavállaló cafeteriáját 5000 Ft/fő/hó nettó juttatásban állapítja meg, melyet SZÉP kártya formájában nyújt.

(6) A képviselő testület az önkormányzatnál munka törvénykönyve alapján foglalkoztatotti státuszt betöltő munkavállaló cafeteriáját 5000 Ft/fő/hó nettó juttatásban állapítja meg, melyet SZÉP kártya formájában nyújt.

(7) A képviselő testület a polgármester éves cafeteriáját nettó 200.000,- Ft-ban állípítja meg, mely SZÉP kártya formájában nyújtható.

(8) A Képviselő testület a Kisbárapáti Napköziotthonos Óvódánál foglalkoztatott közalkalmazottak cafeteriajat havi nettó 5000 Ft/fő juttatásban állapítja meg, melyet SZÉP kártya formájában nyújt.

9) A Képviselő testület a Kisbárapáti Önkormányzati Konyhánál foglalkoztatott közalkalmazottak cafeteriajat havi nettó 5.000 Ft/fő juttatásban állapítja meg, melyet SZÉP kártya formájában nyújt.
(10) A Képviselő testület a 2021.évi költségvetésről szóló 2020. évi XC. törvény 61. § (5) bekezdése alapján az önkormányzat és intézményeinél foglalkoztatottak részére havi nettó 1000 Ft/fő fizetési számlához kapcsolódó bankszámla hozzájárulást biztosít.
(11) A Képviselő testület az 1995. évi CXVII. törvény 70. § (6) alapján az önkormányzat és intézményeinél foglalkoztatottak részére évente egy alkalommal a jogszabályban meghatározott mértékben- maximum a minimálbér 10%-ának megfelelő összegben- csekély értékű ajándékot nyújt

Támogatási szerződés

18. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:

a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.

19. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

20. § Az Önkormányzatnál Környezetvédelmi Alap nincs.

Szolgáltatási szerződés

21. § Az önkormányzat által irányított költségvetési szervekben szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének szabályai:

(1) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(2) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(3) A szerződéskötés feltétele, hogy

a.) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy
b.) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.
(4) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.
(5) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.
(6) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:
a.) az ellátandó feladatot,
b.) a díjazás mértékét,
c.) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,
d.) a szerződés időtartamát,
e.) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,
f.) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

Záró és egyéb rendelkezések

22. § (1) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerülnek.

(2) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

2. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
Kisbárapáti, 2021.március 16.

Keszegné Csordás Krisztina
Polgármester

Lencsés Attila
Jegyző

1

A 3. § a Kisbárapáti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdése a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § a Kisbárapáti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. § a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. § a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § a Kisbárapáti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 7. § a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 7. § a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Kisbárapáti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 13.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 17.) önkormányzati rendelete 4. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.