Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása odaítéléséről

Hatályos: 2023. 11. 30

Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása odaítéléséről

2023.11.30.

Kisbárapáti Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. mellékletének I. 2.2.1. pontja alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. mellékletének I. 2.2.1. pontja alapján, a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatást biztosított Kisbárapáti Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Kisbárapáti község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

(3) A szociális tűzifában részesülőtől az Önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

2. A támogatás elbírálásának feltételei

2. § (1) A Képviselő-testület a rendelkezésre álló keret mértékéig a rászoruló személyeket vissza nem térítendő természetbeni ellátás formájában, háztartásonként legfeljebb 1 erdei m3 mennyiségben szociális tűzifa segélyben részesíti.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

a) aktív korúak ellátásában részesül,

b) időskorúak járadékában részesül,

c) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásban részesül,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

e) akinél a szociális tűzifa támogatás hiányában a kihűlés vagy megfagyás veszélye alakulhat ki.

3. § (1) Amennyiben a felhasználható keret mennyisége biztosítja, a 1. § (2) bekezdésben felsoroltakon kívül támogatásban részesíthetők:

a) hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket nevelő család,

c) közfoglalkoztatásban alkalmazott személy,

d) nyugdíj előtti álláskeresési ellátásban részesülő személy,

e)1 nyugellátásban vagy nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülő személy, ha az ingatlanban az együttlakó személyek egy főre jutó jövedelme a szociális vetítési alap 550%-át, azaz a 156.750,-Ft-ot nem haladja meg,

f)2 fogyatékos vagy tartósan és súlyosan beteg személlyel együtt élő személy, ha az ingatlanban az együttlakó személyek egy főre jutó jövedelme a szociális vetítési alap 550%-át, azaz a 156.750,-Ft-ot nem haladja meg.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanra vonatkozóan több kérelem érkezik, a kérelem elbírálása a beérkezés sorrendjében történik.

4. § (1) Nem jogosult szociális tűzifa támogatásra - függetlenül a 1. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt két évben engedéllyel fakitermelést végzett

b) akinek ingatlana tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Üresen álló, nem lakott ingatlanra - melyben életvitelszerűen senki sem él - a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmet az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A kérelmeket 2023. október 12. napjától 2023. november 15. napjáig be lehet nyújtani Kisbárapáti Község Önkormányzatához. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról a kérelmek beérkezési határidejét követően a soron követő Képviselő-testületi ülésén dönt.

(4) A kérelmezők által átvett tűzifa mennyiségére vonatkozóan a kérelmezők az átvétel helyén átvételi elismervényt írnak alá. Az átvételi elismervényt a 2. melléklet tartalmazza.

4. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2023. október 12-én lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.

1

A 3. § (1) bekezdés e) pontja a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés f) pontja a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.