Somogyvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2000. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2000. 07. 01- 2006. 03. 28

a temetőkről és a temetkezésről

2000.07.01.

Somogyvámos község Önkormányzatának Képviselő-testülete ( a továbbiakban : Önkormányzat )a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. 8 1 ) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény ( a továbbiakban : Tv. ) 40. §. ( 1 ) és 41. §. ( 3 ) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. / X. 01. / Korm rendelet ( a továbbiakban: Vhr. ) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § ( 1 ) A rendelet hatálya Somogyvámos községben lévő Önkormányzat tulajdonában álló, működő temetőre terjed ki, ahol az Önkormányzat köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

a) 024. hrsz - Somogyvámos Önkormányzata

( 2 ) Az ( 1 ) bekezdés a.) pontja alatti temető tulajdonosa Somogyvámos települési Önkormányzat.
( 3 ) Somogyvámos község Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga gondoskodik, saját hivatalának a bevonásával.
( 4 ) Az önkormányzat az ( 1 ) bekezdés a) pontjában megjelölt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési költségét a saját éves költségvetése útján teljesíti.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatba vétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók

b) A temető bejáratot, a fogadó teret, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani.

c) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.

d) Új temető létesítésénél, vagy meglévő temető bővítésénél az akadálymentes közlekedésről gondoskodni kell.

e) A temető bekerítésénél, vagy élő sövénnyel való lehatárolásáról gondoskodni kell. Az építmények, sírjelek, növényzet állagmegóvásáról úgy kell gondoskodni, hogy az a temető látogatók biztonságát ne veszélyeztesse.

Temetési helyek

3. § ( 1 ) A sírhelyek kijelöléséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

( 2 ) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek szélessége 190 cm , hosszúsága 210 cm , sírhely egymástól való távolsága 0,6 m , sortávolság 0,6-től 1 méter . A temetési helyen elhelyezett sírhely ( sírkő, síremlék stb. ) magassági mérete maximum 2 méter .
( 3 ) A temetési helyek nyilvántartásra való azonosíthatóságát biztosítani kell.
( 4 ) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területe.
( 5 ) A felállítandó síremlék tervét ( vázrajzát ) a polgármesteri hivatalnak be kell mutatni. Szabálytalan, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott síremléket felállítani nem szabad. A síremlék tervének ( vázrajzának ) polgármesteri hivatalnak történő bemutatása engedélyezési eljárásnak minősül, de a síremlék állítási engedély megadásáért díj nem számítható fel.
( 6 ) A sírhely használata 25. évre terjed, egyben magában foglalja a síremlék állítási jogosultságot.
( 7 ) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

A temető fenntartása és üzemeltetése

4. § ( 1 ) Somogyvámos község önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról maga gondoskodik.

( 2 ) Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:
a.) utak,
b.) ravatalozó,
c.) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtő,
d.) vízvételi lehetőség,
e.) illemhely,
f.) hulladéktároló
( 3 ) A ( 2 ) bekezdésben felsorolt létesítmények közül
a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;
b) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.
( 4 ) Díjat kell fizetni
a) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő áramfogyasztásért és vízhasználatért, illetve a vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról nem a vállalkozó gondoskodik ( temetőfenntartási hozzájárulás )
b) a temetkezési szolgáltatóknak a temetői létesítmények ( ravatalozó, hűtőkamra ) igénybevételéért.
(5) A (4) bekezdésben említett díjak mértékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
( 6 ) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.
( 7 ) Az érintettel a sírok gondozását, díszítését saját belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a polgármesteri hivatalnál. ( pl. pad elhelyezés, faültetés stb. )
( 8 ) A temetőben munkáját végző vállalkozó ( kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb. ) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető- látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

Temetők rendje

5. § ( 1 ) A temetőben és közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

( 2 ) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.
( 3 ) A mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk, vagy életkorúk miatt mozgásában gátolt személyek a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják.
( 4 ) A temetőben 12. éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
( 5 ) Kutyát – a vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.
( 6 ) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a polgármesteri hivatal hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3. napon belül el kell szállítani.
( 7 ) Temetőben gyertyát gyújtani, illetve égő gyertyát a sírokon elhelyezni csak oly módon lehet, hogy az tüzet ne okozzon.
( 8 ) Tilos a sírokat, síremlékeket és sírboltokat, az azokon lévő tárgyakat, a temetőben lévő épületeket, hirdetményeket és egyéb tárgyakat, az utakat, a temető fáit, bokrait, növényzetét megrongálni, beszennyezni, a sírokat vagy a díszítésre szolgáló tárgyakat, növényeket illetéktelenül eltávolítani.
( 9 ) A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat ( koszorúkat, sír lámpákat, dísznövényt, virágcserepet, vázást stb. ) szabad elhelyezni. Támfal, lépcső, kerítés elhelyezéséhez a polgármesteri hivatal engedélye szükséges.
( 10 ) A temetőben elhelyezett tárgyakért a polgármesteri hivatal nem tartozik felelősséggel.
( 11 ) A temetőben gazt, hulladékot és egyéb szemetet – a kijelölt lerakóhely kivételével – lerakni, eldobni tilos. A temetőben keletkezett hulladék összegyűjtésére szolgáló helyet a polgármesteri hivatal jelöli ki. A szemétlerakó helyet a temető szélén, olyan helyen kell kijelölni, hogy a temető képét ne rontsa. A szemét összegyűjtésére szolgáló helyet táblával kell megjelölni.
( 12 ) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

Záró rendelkezések

6. § Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. / XII. 28. / Korm. rendeletben foglalt, rendelkezéseket megsérti 30.000 terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezen rendelet 2000. július 01. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az önkormányzat 4/1994. / IV. 11. / számú rendeletének TEMETŐK RENDJÉRŐL SZÓLÓ rendelkezése hatályát veszti.