Somogyvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a közművesítési hozzájárulás megállapításának rendjéről és mértékéről

Hatályos: 2023. 11. 18

Somogyvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a közművesítési hozzájárulás megállapításának rendjéről és mértékéről

2023.11.18.

Somogyvámos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az önkormányzat a víziközműrendszerre való utólagos csatlakozásért fizetendő közművesítési hozzájárulás mértékét és annak rendjét szabályozza.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Somogyvámos Községi Önkormányzata tulajdonában lévő víziközmű létesítményre bekötővezetékkel rácsatlakozó vagy rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed azokra a víziközmű-hálózatokra, amelyek kiépítését Somogyvámos Községi Önkormányzata saját elhatározásából, vagy az érdekeltek együttműködésével valósított vagy valósít meg.

Általános rendelkezések

3. § (1) Az önkormányzat saját elhatározásából, vagy az érdekeltekkel együttműködésben megvalósuló víziközmű költségeit az e rendeletben meghatározottak szerint részben a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosaira lehet hárítani.

(2) A nem önkormányzati beruházásban épült, de az önkormányzat tulajdonába átadott víziközművekre történő csatlakozás esetén is közművesítési hozzájárulást kell fizetni.

(3) E rendelet alapján nem kell hozzájárulást fizetni

a) meglévő létesítmény felújítása, karbantartása, cseréje, rekonstrukciója esetén,

b) önkormányzati telekértékesítést követően, amennyiben az építési telek eladási árába az egyes létesítmények megvalósításához a hozzájárulás mértéke dokumentáltan beszámításra került, ha a ténylegesen megvalósuló létesítményt igénybevevő érdekeltségi egységek száma az értékesítéskor tervezethez képest nem növekszik,

c) azon lakóépületek esetében felmerülő tűzivízigények után 900 l/perc mennyiségig, melyeket a meglévő viziközműhálózat a külön jogszabályban előírt feltételekkel biztosítani tud;

d) önkormányzati ingatlanok esetén.

(4) Magánszemély által megfizetett közművesítési hozzájárulásból külön jogszabály szerint visszatérítés igényelhető.

A közművesítési hozzájárulás mértéke vízvezeték esetében

4. § (1) A községi vízhálózatra való csatlakozásért az érdekeltek közművesítési hozzájárulást fizetnek az önkormányzat részére az 1. melléklet szerint.

(2) A nem lakossági víz- és tűzivízigények meghatározása az engedélyezett tervek számított mennyiségei alapján történik.

(3) A rákötési engedély csak a közművesítési hozzájárulás befizetését követően adható ki.

(4) Az üzemeltető az ingatlan közműhálózatra való csatlakoztatását csak a rákötési engedély kiadása után végezheti el.

(5) Az ivóvízellátást szolgáló hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem az ingatlanhoz, a lakáshoz vagy a lakrészhez kötődik.

(6) Utólagos közműcsatlakozás esetén a csatlakozás kiépítésének minden költsége az érdekelt fogyasztót terheli.

A közművesítési hozzájárulás kivetésével kapcsolatos rendelkezések

5. § (1) Ha az érdekelt az 4. § (1) bekezdés szerinti közművesítési hozzájárulást pénzbeni befizetéssel nem teljesíti, az érdekeltségi egységnek megfelelő összeg megfizetésére kell kötelezni.

(2) A hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettséget az érintettekkel határozatban kell közölni.

(3) A fizetésre kötelezett kérelmére részletfizetési kedvezmény adható, ha a közös háztartásban élők 1 főre jutó bruttó jövedelme nem éri el a mindenkori minimálbért. A részletfizetés időtartama legfeljebb 2 év.

6. § A közművesítési hozzájárulásokból befolyó összegeket a községi víziközművek felújítására, fejlesztésére kell fordítani.

Záró rendelkezések

7. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Somogyvámos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete visszavonja a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás mértékének és megfizetési módjának megállapításáról szóló 20/2014.(III.3.) határozatát.

8. § Ez a rendelet 2023. november 18-án lép hatályba.