Somogyvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Somogyvámos Községi Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 15

Somogyvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

Somogyvámos Községi Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2023.02.15.

Somogyvámos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre és annak bizottságaira, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre), továbbá a támogatások tekintetében mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik támogatásban részesülnek.

2. § (1) A Képviselő-testület a címrendet a (2)-(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) A költségvetési szervek külön-külön alkotnak egy-egy címet:

a) Somogyvámos Községi Önkormányzat

b) Somogyvámos Tarkarét Óvoda

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2023. évi költségvetésének főösszegét 235.556 e Ft-ban hagyja jóvá.

(2) A főösszegen belül tárgyévi költségvetési bevételét 89.797 e Ft-ban, ebből:

a) működési költségvetési bevételét 89.797 e Ft-ban:

aa) Önkormányzat működési támogatását 58.213 e Ft-ban,

ab) Működési célú támogatások ÁHT-belül 10.938 e Ft-ban,

ac) Közhatalmi bevételét 17.395 e Ft-ban,

ad) Működési bevételét 3.251 e-Ft-ban,

b) felhalmozási költségvetési bevételét 0 e Ft-ban, ebből:

ba) felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről 0 e Ft-ban,

bb) a felhalmozási bevételek 0 e Ft-ban,

bc) a felhalmozási célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívülről.

(3) tárgyévi költségvetési kiadását 235.556 e Ft-ban, ebből:

a) működési költségvetési kiadását 143.646 e Ft-ban,

aa) a személyi juttatások kiadásait 42.524 e Ft-ban,

ab) a munkaadókat terhelő járulékok 4.008 e Ft-ban,

ac) dologi kiadásokat 70.185 e Ft-ban,

ad) az ellátottak pénzbeli juttatásait, 13.500 e Ft-ban,

ae) az egyéb működési célú kiadásokat 5.440 e Ft-ban,

af) tartalékot 5.661 e Ft-ban,

ag) finanszírozási kiadást 2.328 e Ft-ban, ebből:

b) felhalmozási költségvetési kiadását 91.910 e Ft-ban, ebből:

ba) - a beruházások összegét 54.602 e Ft-ban,

bb) - a felújítások összegét 37.308 e Ft-ban,

bc) - egyéb felhalmozási célú kiadások összegét,

c) költségvetési egyenlegét (hiányát) 145.759 e Ft-ban, ebből:

ca) működési 53.849 e Ft-ban,

cb) felhalmozási 91.910 e Ft-ban,

d) előző év felhasználható tervezett költségvetési maradványát 145.759 e-ban, ebből:

da) működési hiány finanszírozását szolgáló maradványát 53.849 e Ft-ban,

db) db) felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló maradványát 91.910 e Ft-ban állapítja meg.

(4) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete és a 2. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(5) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3. mellékletek ( 3.1., 3.2., 3.3. mellékletek) szerint állapítja meg.

(6) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 4. melléklet részletezi.

(7) A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el az 5. melléklet szerint.

(8) A Képviselő-testület a (4) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban a 5. melléklet (5.1. melléklet) alapján hagyja jóvá.

3. A költségvetés részletezése

4. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 6. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 6. mellékletek (6.1 melléklet)tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 6. mellékletek (6.2. melléklet) részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 7. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 8. melléklet szerint részletezi.

(6) A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint az önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 3. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 10. melléklet és a 11. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az önkormányzat 2023. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 12. melléklet szerint állapítja meg.

(9) A Képviselő-testület a 2023. évi közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, illetve összege szerint részletezettséggel - a vonatkozó jogszabályok szerint- a 13. melléklet alapján hagyja jóvá.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat több éves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeit a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A Képviselő-testület a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportonként a 15. melléklet szerint állapítja meg.

4. Általános és céltartalékok

5. § (1) A képviselő-testület a 2023. évi költségvetésében 5.661 e Ft működési tartalékot 0 Ft felhalmozási tartalékot állapít meg.

(2) A képviselő-testület a működési tartalék felhasználásáról történő döntést a polgármester hatáskörébe ruházza át.

(3) A felhalmozási tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

(4) A (2) bekezdésben foglaltak alapján hozott döntésekről a Rendelet módosításával egyidejűleg a képviselő-testületnek be kell számolni.

5. A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője felelős.

(5) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és a saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(6) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(7) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(8) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatot abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(9) A költségvetési szervek éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

(10) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(11) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(12) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

6. Az előirányzatok módosítása

7. § (1) Az Önkormányzat költségvetési rendeletben megjelenő bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2 ) – (7) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) –(7) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatinak növelésére, kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Áht.) 36. § (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A polgármester 200 ezer forint értékhatárig dönthet a forrásfelhasználásról, döntéséről köteles tájékoztatni a képviselő-testületet.

(5) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 50 ezer forint értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(6) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásáról – a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján - a képviselő-testület dönt.

(7) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdálkodási feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(8) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat –módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználásához kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

(9) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 7. § (2) és (7) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(10) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

7. Létszám –és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

8. § (1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám-és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított) személyi juttatás előirányzatot nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatás pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja a törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

8. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

9. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról Somogyvámos Községi Önkormányzata és a Lengyeltóti Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás között megkötött „Megállapodás” a belső ellenőrzési feladatok ellátására keretében gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. Átmeneti rendelkezések

10. § Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe beépültek.

11. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.