Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013 (IX.13.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat, hirdetési, reklámcélú építmények, táblák elhelyezésének szabályozásáról szóló 7/2011 (II.11.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 14- 2013. 09. 14

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében, 37. § (4) és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a közterület-használat, hirdetési, reklámcélú építmények, táblák elhelyezésének szabályozásáról szóló 7/2011 (II.11.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) módosításáról a következőket rendeli el:

1.§ (1) A Rendelet 5. § (4) bekezdés b.) pontjában az „Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Városi Intézetétől” szövegrész helyébe a „Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetétől” szöveg lép.

(2) A Rendelet 5. § (7) bekezdés d.) pontjában a „Körjegyzőség” szövegrész helyébe a „Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal)” szöveg lép.

2.§ A Rendelet 8. § (1) bekezdés a) pontjában a „Körjegyzői” szövegrész helyébe a „jegyzői” szöveg lép.

3.§ A Rendelet 10. § (4) bekezdésében a „Körjegyzőség” szövegrész helyébe a „Hivatal” szöveg lép.

4.§ (1) A 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

Hirdetményt, plakátot kizárólag a község területén e célra kihelyezett hirdetőtáblákon lehet elhelyezni.

(2) A 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A hirdetések elhelyezésére szolgáló hirdetőtáblákon, plakát, hirdetmény elhelyezésére, a berendezések karbantartására, az aktualitásukat vesztett, vagy megrongálódott hirdetmények, plakátok eltávolítására az Önkormányzat jogosult, illetve köteles.

(3) A Rendelet 14. § (4) bekezdésében a „Körjegyzőségen” és a „Körjegyzőség” szövegrészek helyébe a „ Hivatalban” és a „Hivatal” szöveg lép

5.§ A Rendelet VI. fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

VI. fejezet

A közterületek filmforgatási célú igénybevétele

16.§ (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület használati díj alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 20 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 20 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Indokolt esetben kivételesen, a minimálisan szükségszerű időtartamra vonatkozóan engedélyezhető az éjszakai forgatás.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 30 napon belül újra biztosítani kell.

(7) Turisztikailag kiemelt terület: Ságvár, Fő utca és Petőfi Sándor utca.

(8) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 200 m2 területet.

(9) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(10) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a kérelmező az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldfelületet köteles kíméletesen használni,

c) a kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától,

d) a filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani,

e) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(11) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(12) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet, vészhelyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet)  esetén önkormányzati döntés alapján a kérelmező a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti. A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb öt napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

6.§ A Rendelet 1. számú melléklete az alábbi táblázattal egészül ki:

A filmforgatási célú közterület használatának díja

Közterület megnevezése

Forgatási helyszín

Technikai kiszolgálás

Stáb parkolás

Turisztikailag kiemelt közterületen

500 Ft/m2+ÁFA/nap

300 Ft/m2+ÁFA/nap

200 Ft/m2+ÁFA/nap

Turisztikailag nem kiemelt közterületen

300 Ft/m2+ÁFA/nap

200 Ft/m2+ÁFA/nap

100 Ft/m2+ÁFA/nap

7.§ (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

   (2) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.

Ságvár, 2013. szeptember 12.

                                                       

                                              

                                     

                 Kecskés Gábor                                                              dr. Schmieder Ibolya

                polgármester                                                                                jegyző

Kihirdetési záradék:

A rendelet a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2013. szeptember 13. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.

Ságvár, 2013. szeptember 13.

                                                                                                      dr. Schmieder Ibolya

                                                                                                                jegyző