Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések és elismerő címek adományozásáról

Hatályos: 2024. 02. 28- 2024. 02. 28

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések és elismerő címek adományozásáról

2024.02.28.

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete egyes, Ságvár településhez kötődő kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények megbecsülésére és elismerésére, Ságvár község érdekében átlagon felül végzett munkáért az alábbi önkormányzati elismeréseket alapítja:

a) „Ságvár Község Díszpolgára” kitüntetést,

b) „Ságvárért” kitüntetést.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott elismerések adományozásával kívánja a településhez kötődő, kiemelkedő érdemeket szerzett személyek és közösségek iránti tiszteletét kifejezni és méltó elismerésként személyüket és munkásságukat példaképül állítani a jelen- és utókor elé.

2. § (1) „Ságvár Község Díszpolgára” kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek

a) életút elismeréseként, akik kimagasló munkásságukkal közvetlenül hozzájárultak a település fejlődéséhez;

b) akik kiemelkedő szakmai tevékenységükkel emelték, illetve elősegítették a település fejlődését, a település lakosságának előrehaladását;

c) akik a település nemzetközi kapcsolatainak vagy az együttműködés más formáinak fejlesztésében végzett tevékenységükkel hozzájárultak a település hírnevének, tekintélyének emeléséhez.

(2) A díszpolgári címmel kitüntetettet egy díszes oklevél és a község címerével és „Ságvár Község Díszpolgára” bevéséssel ellátott, díszdobozban elhelyezett talpas üveg emlékplakett illeti meg.

(3) A díszpolgári oklevélnek tartalmaznia kell:

a) az adományozó megnevezését,

b) az adományozott nevét, foglalkozását

c) az adományozás rövid indokát,

d) az adományozó képviselő-testület határozatának számát és keltét,

e) a polgármester és a jegyző aláírását és az önkormányzat pecsétjét.

(4) „Ságvár Község Díszpolgára” a község képviselő-testületének és lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:

a) neve bekerül Ságvár Község Díszpolgárainak emlékkönyvébe,

b) a képviselő-testület külön határozata alapján Ságvár községet, vagy a képviselő-testületet képviselő delegációkba beválasztható,

c) az önkormányzat tisztségviselői és az önkormányzati hivatal dolgozói soron kívül kötelesek fogadni, részére segítséget nyújtani,

d) a községi önkormányzat vagy szervei által rendezett ünnepségekre meg kell hívni.

(5) A kitüntetés évente maximum 1 személy részére adományozható. Önkormányzati ciklus zárásának évében, vagy a település életét jelentősen érintő beruházás megvalósulását követően, vagy a képviselő-testület egyedi döntése értelmében az adott évben a kitüntetés több személy részére is adományozható.

3. § (1) „Ságvárért” kitüntetés adható azon személyek, vagy szervezetek részére, akik a község fejlődésében és fejlesztésében, társadalmi, gazdasági és kulturális életében, a tudomány, a művészetek és az irodalom, valamint a községi egészségügy, oktatás, közművelődés és a sport terén eredményes és maradandó munkát végeztek.

(2) A kitüntetés adományozható, társadalmi szervezetnek, egyesületnek és kollektívák részére is.

(3) A „Ságvárért” kitüntetettet egy díszes oklevél és a község címerével és „Ságvárért” bevéséssel ellátott, díszdobozban elhelyezett talpas üveg emlékplakett illeti meg.

(4) A „Ságvárért” kitüntetett a község képviselő-testületének és lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért neve bekerül „Ságvárért” kitüntetettek emlékkönyvébe.

(5) Az oklevél az 2. § (3) bekezdésében foglaltakat tartalmazza.

(6) Évente maximum 3 darab „Ságvárért” kitüntetés adományozható. Önkormányzati ciklus zárásának évében, vagy a település életét jelentősen érintő beruházás megvalósulását követően, vagy a képviselő-testület egyedi döntése értelmében az adott évben több kitüntetés is adományozható.

4. § (1) A rendeletben meghatározott elismeréseket a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület adományozza.

(2) Az elismerések adományozására javaslatot tehetnek:

a) a polgármester,

b) az alpolgármester,

c) a jegyző,

d) a képviselő-testület tagjai,

e) a képviselő-testület bizottságai,

f) társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok,

g) helyi vállalkozások és intézmények vezetői.

(3) A javaslattételre nem jogosult személytől, vagy szervezettől érkezett javaslatokat a képviselő-testület nem veszi figyelembe.

(4) Saját maga, továbbá a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója részére elismerés adományozását senki nem indítványozhatja.

5. § (1) Valamely elismerés ugyanazon személy, vagy szervezet részére egy alkalommal adományozható.

(2) Az elismerések állampolgárságra tekintet nélkül adományozhatók.

(3) Az elismerések az elhalálozást követően posztumusz is adományozhatók. Ebben az esetben az elismeréseket az adományozott özvegye, hiányában örökösei veszik át.

6. § (1) Az adományozást a képviselő-testület határozatba foglalja. A határozatnak tartalmaznia kell az elismerés megnevezését, az adományozott személy nevét az odaítélés rövid indoklását.

(2) Az oklevelet és az adományozásról szóló okiratot a polgármester és a jegyző írja alá.

7. § (1) A kitüntetések átadására évente egy alkalommal kerülhet sor. Az elismeréseket a Ságvári Falunap rendezvényein, vagy egyéb állami vagy helyi ünnepi alkalom keretén belül kell átadni az Adományozottnak, vagy hozzátartozójuknak.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól a képviselő-testület indokolt esetben eltérhet.

(3) A kitüntetéseket a település polgármestere adja át vagy akadályoztatása esetén az általa megbízott hivatalos személy.

8. § (1) A „Ságvár Község Díszpolgárairól” és a „Ságvárért” kitüntetettekről vezetett névkönyv az alábbiakat tartalmazza:

a) sorszám,

b) képviselő-testület határozatának száma,

c) név és lakcím,

d) adományozás időpontja

e) az adományozás indoklása.

(2) A nyilvántartásról a jegyző gondoskodik.

9. § (1) Az elismerés visszavonható attól,

a) akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt bíróság jogerősen elítélt, vagy

b) aki az elismerésre az adományozáskor nem ismert okból, vagy utóbb

érdemtelenné vált.

(2) Az elismerés visszavonására az elismerés adományozására vonatkozó eljárási szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

10. § Az adományozással és visszavonással kapcsolatos ügykezelési és nyilvántartási feladatokat az önkormányzat hivatala látja el.

11. § (1) A rendelet hatályba lépése előtt adományozott elismerések továbbra is viselhetők.

(2) Az elismerésben részesülőkre az elismerés odaítélésekor hatályos szabályozás az irányadó.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § Hatályát veszti a Ságvár Község Díszpolgára és Ságvárért kitüntető cím adományozására című 4/1998 (II.11.) önkormányzati rendelet.