Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék szabadtéri égetéséről

Hatályos: 2021. 12. 10
az avar és kerti hulladék szabadtéri égetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról 2021. évi XCIX. törvény hatályba lépésére tekintettel az egyes törvények eltérő alkalmazásáról szóló a 647/2021. (XI. 30.) Korm. rendelet 13. § 11. pontja értelmében 2021. december 1-jén hatályát vesztette a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet, amely a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe utalta a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítását. A korm.rendelet felhatalmazása alapján a veszélyhelyzet ideje alatt megalkotásra került az avar és kerti hulladék szabadtéri égetéséről szóló 10/2021. (III. 10.) önkormányzati rendelet, amely a felhatalmazó korm.rendelet alapján a kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszűnésekor veszti hatályát.
A fenti korm.rendelet hatályon kívül helyezésével megszűnt a fenti önkormányzati rendelet megalkotására felhatalmazást adó rendelkezés.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról 2021. évi XCIX. törvény 189. §-a 2021. december 1-jei hatállyal kiegészítette a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdését az alábbiak szerint:
(A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik:)
„b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása,”.
A fenti rendelkezéssel az országgyűlés törvényi felhatalmazás folytán ismételten a képviselő-testület hatáskörébe utalta az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok megállapítását.
A fentiek alapján az avar és kerti hulladék szabadtéri égetéséről szóló 10/2021. (III.10.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése és a fenti törvényi felhatalmazás alapján új rendelet alkotása vált szükségessé. A rendeletben foglaltak szabályozása változatlan marad, a rendelet bevezető részének pontosítása szükséges a fentiekben ismertetett jogszabályváltozások okán.