Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 168/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 168/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A 6. napirendi pont keretében tárgyalt „Javaslat Ságvár község jelképeiről és a jelképek használatáról szóló 2/1996. (III. 14.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára. című előterjesztés alapján meghozott rendeletben a képviselő-testület a jelképhasználat, valamint a „Ságvár” név használatának engedélyezésével kapcsolatos kérelmek elbírálásával és az engedély visszavonásával kapcsolatos hatásköreit a polgármesterre ruházta át. A képviselő-testület által átruházott hatásköröket a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet 5. melléklete tartalmazza, amely módosítása szükséges a fentiek alapján.
A 7. napirendi pont keretében tárgyalt „Javaslat a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 13/2014. (IX.v24.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára.” című előterjesztés alapján meghozott rendeletben a képviselő-testület a házszám megállapításával kapcsolatos hatáskörét a jegyzőre ruházta át. A képviselő-testület által átruházott hatásköröket a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet 5. melléklete tartalmazza, amely módosítása szükséges a fentiek alapján.
A rendelet módosítása miatt felülvizsgáltuk az egész rendeletet és az alábbi módosítási javaslatokat terjesztjük a testület elé:
A rendelet 81. §-ának kiegészítése szükséges az alábbiak szerint: „Tekintettel arra, hogy az előterjesztések elektronikus úton kerülnek elkészítésre és továbbításra a képviselők részére, az előterjesztésen az előterjesztő aláírása és a bélyegző képi módon is megjeleníthető.”
A 79. §-ban az eljárásrend egyszerűsítése végett javasoljuk törölni az alábbi mondatot: „A szóbeli előterjesztés elfogadásáról a Képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.”
Az 5. melléklet pontosításra került annak érdekében, hogy a rendeletekben átruházott hatáskörök teljes körűen feltüntetésre kerüljenek.