Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 30

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.30.
Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1.Előzmények
A Képviselő-testület 33/2022. (III. 23.) önkormányzati határozatával településrendezési eszközeinek módosításáról döntött az alábbiak szerint:
Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdésében előírt beültetési kötelezettség eltörlése.
Kilátó építésére alkalmas terület kialakítása Ságvár, 1776/1hrsz., 1776/2hrsz., 1776/3hrsz. ingatlanok.
Et övezeti besorolás felülvizsgálata (Ádándi u.) Ságvár, 534hrsz., 535/4hrsz., 536hrsz., 590/5hrsz. vonatkozásában.
MKC1 övezet 80%-os művelésének módosítása.
616/1 hrsz. övezeti besorolásának módosítása (lakóövezet).
Telkek kialakítása 0245/5, 0245/6, 0245/7, 0245/8, 0245/9, 0245/10, 0245/11 hrsz (125 hrsz folytatásaként).
Nyim felé vezető út melletti szőlőterületet egységesen szőlőnek minősíteni (erdőt kivenni).
A módosítás során megtörtént a HÉSZ felülvizsgálata a jogszabályszerkesztési rendelkezéseknek megfelelően.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm.rendelet 78. § (1) bekezdése alapján a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat, a kerületi építési szabályzat, a fővárosi rendezési szabályzat, a településtervek, a kézikönyv és a településképi rendelet legkésőbb 2022. június 30-ig megkezdett készítése és módosítása során a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: korábbi R.) VI. Fejezetének eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.
A korábbi R. 36. §-a alapján a módosítás teljes eljárásban történt. Az előzetes tájékoztatási szakasz lefolytatását követően a fejlesztési döntések módosításra kerültek az 59/2022. (VI. 29.) határozattal, amely a 72/2022. (VIII. 9.) határozattal pontosításra került az alábbiak szerint:
1.
1. A „Vámudvar” területén a beültetési kötelezettség kerüljön törlése,
valamint Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdésében a beültetési kötelezettségre vonatkozó előírások kerüljenek módosításra.
1.
1. Az 1776/1,2,3 hrsz-ú ingatlanok olyan övezetbe kerüljenek átsorolásra,
mely lehetővé teszi kilátó építését.
1.
1. Az Ádándi utcában kijelölt Et övezeti besorolás (534 hrsz, 536
hrsz egy része, 590/9 hrsz egy része) az utca északi részén
kerüljön átminősítésre vegyes területté, a déli részén kertvárosias lakóterületté.
1.
1. A szőlőtermőhelyi kataszteri terület övezettel érintett területek
kerüljenek felülvizsgálatra a Nemzeti Földügyi Központ adatszolgáltatása szerint. A már nem érintett ingatlanok kerüljenek Mk-c1 övezetből Mk övezetbe.
TÖRLÉSRE KERÜLT!
(Egy teljes felülvizsgálat keretében lehet majd felülvizsgálni a szőlőtermőhelyi kataszteri területi övezettel érintett területeket.)
1.
1. A 616/1 hrsz-ú ingatlan építési övezeti besorolása Gksz2-ről módosuljon
Lke5-re.
1.
1. Az Ady Endre utca 508 és 477 hrsz-ú ingatlanjai kerüljön egy építési
övezetbe (Vt3).
A korábbi R. 38. §-a alapján a teljes eljárás következő szakasza a véleményezési szakasz, amely során a polgármester a településrendezési eszközök elkészült tervezetét véleményeztette a partnerekkel és az illetékes államigazgatási szervekkel.
A képviselő-testület 2022. november 3-i ülésén 96/2022. (XI. 03.) önkormányzati határozatával Ságvár község településrendezési eszközeinek 4. számú módosítása során beérkezett véleményeket elfogadta, felhatalmazta a polgármestert, hogy a korábbi R. 40. §-a alapján a végső szakmai véleményezési szakaszt indítsa el.
A fenti testületi ülésen az Állami Főépítész javaslata alapján (a véleményezési dokumentáció kerüljön kiegészítésre az „új beépítésre szánt területekről” szóló képviselő-testületi döntéssel az Étv. 7. § (3) bekezdés e) pontja szerint,) a képviselő-testület 94/2022. (XI. 03.) önkormányzati határozatával döntött Ságvár község településrendezési eszközeinek 4. számú módosításával kapcsolatban új beépítésre szánt területek kijelöléséről.
Az Állami Főépítész a záró szakmai véleményezés során az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 8. § (2a) bekezdése alapján a módosuló településrendezési eszközök tervezetét megküldte az országos főépítésznek véleményezésre, figyelemmel arra, hogy új beépítésre szánt terület kijelölésére irányuló változtatás tervezett a beérkezett településrendezési eszközök tervezete alapján.
Az Országos főépítészi vélemény szerint a megküldött végső véleményezési dokumentáció hiányos, nem tartalmazza a Magyarország egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény (Trtv.) 51. § (1) bekezdésének való megfelelés számszerű igazolását (A település közigazgatási területén a településrendezési tervben kijelölt zöldterületek együttes területe a beépítésre szánt területek összterületének 5%-ánál nem lehet kisebb.), illetve az Étv. 7. § (3) bekezdés e) pontja szerinti előírásnak való megfelelést, amelynek pótlása szükséges annak érdekében, hogy a kiegészített végső véleményezési dokumentáció az Országos Főépítész részére ismételten megküldésre kerüljön véleményezésre.
A településrendezési eszközök módosítása során a tervezett változás új beépítésre szánt terület kijelölését tartalmazza: az Ádándi u. 534, 536, 590/9 hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában a meglévő Et jelű, turisztikai erdőterület átsorolása Vt3, Vt4, Lke jelű építési övezetekbe. Az Étv. 7. § (3) bekezdés e) pontja alapján a település beépítésre szánt területe csak olyan használati célra növelhető, amilyen célra a település már beépítésre kijelölt területén belül nincs megfelelő terület, és ezt a települési önkormányzat képviselő-testülete - a fővárosban a Fővárosi Közgyűlés és a kerületi önkormányzat képviselő-testülete - külön döntéssel igazolja.
A fentiek alapján a képviselő-testület 5/2023. (I. 16.) önkormányzati határozatával kiegészítette 94/2022. (XI. 03.) határozatát és újból megküldte azt a főépítész részére.
94/2022. (XI. 03.) önkormányzati határozata:
döntés Ságvár község településrendezési eszközeinek 4. számú módosításával kapcsolatban új beépítésre szánt területek kijelöléséről
(a módosításáról szóló 5/2023. (I. 16.) önkormányzati határozattal egységes szerkezetben)
Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) bekezdés e) pontjában foglaltaknak megfelelően Ságvár község településrendezési eszközeinek 4. számú módosításával érintett Ságvár Ádándi utca 534 hrsz, 536 hrsz, és 590/9 hrsz.-ú, „kivett beépítetlen terület” művelési ág megnevezésű ingatlanok felülvizsgálata során a „beépítésre szánt területek” növelését jóváhagyja, tekintettel arra, hogy
1. az Ádándi utcában található kivett beépítetlen ingatlanokon a korábban tervezett turisztikai rendeltetésű erdőterület nem valósult meg,
2. a település központi részén található területek a magasabb rendű területrendezési tervekben települési térségként szerepelnek,
3. az új beépítésre szánt kijelölt terület egy része a valóságban már beépült, valamint további építési szándék van a területre,
4. a meglévő belterületen belül, lakóterülethez kapcsolódóan ad lehetőséget új beépítésre szánt terület kijelölésre,
5. továbbá a fenti helyrajzi számok tekintetében igazolja, hogy a település Fő u.- Ádándi u.- Rákóczi- Ady E. utcák által körbezárt - központi részén - már kijelölésre került, beépítésre szánt területeteken belül nincs más megfelelő terület a tervezett lakóingatlan-fejlesztési beruházások megvalósítására.
határidő: értelem szerint
felelős: Kecskés Gábor polgármester
Az állami főépítész a véleményezési eljárás során kérte a korábbi R. 3. § (4) bekezdése alapján a településszerkezeti terv, a településképi arculati kézikönyv és a településkép rendelet összhangjának igazolását. A fentiek alapján az állami főépítésszel folytatott egyeztető tárgyalás eredményeképpen a képviselő-testület 2023. január 16-i ülésén 2/2023. (I. 17.) önkormányzati rendeletével módosította a településkép védelméről szóló 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendeletét.
Az állami főépítész záró szakmai véleménye az előterjesztés 1. mellékletében megismerhető.
Az állami főépítész a 2. módosítási pont különleges beépítésre nem szánt különleges kilátó területének jóváhagyása ellen kifogást emel az alábbi indokkal:
Az alátámasztó munkarészben a területrendezési tervvel való összhang nem igazolt a borszőlő termőhelyi kataszteri terület kiemelt térségi övezet vonatkozásában.
SO/08/00305-5/2022. ügyiratszámú véleményünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a kilátó a borszőlő termőhelyi kataszteri terület kiemelt térségi övezetben nem helyezhető el, továbbá tájékoztatást adtunk a borszőlő termőhelyi kataszteri területből való kivonás módjáról. A záró dokumentáció a kivonás tényét nem erősítette meg, ezért a borszőlő termőhelyi kataszteri terület kiemelt térségi övezetben a különleges kilátó övezet nem jelölhető ki, a tervezett építmények nem helyezhetők el.
A HÉSZ tervezett új 22. § (6) bekezdés b) pontban felsorolt épületnek nem minősülő műtárgyak köre nem felel meg az Étv. által meghatározott műtárgy fogalommeghatározásának, ezért a rendelkezés magasabb szintű jogszabályi előírással ellentétes.
Fentiek alapján a módosuló településrendezési eszközök tervezete az alábbi kikötéssel javasolt elfogadásra:
Kérjük a jóváhagyandó munkarészekből a kilátóra vonatkozó rendelkezéseket, szöveges és rajzi munkarészeket kivenni, mivel az Önkormányzat rendelete az Alaptörvény 32. cikk (3) bekezdése alapján magasabb szintű jogszabállyal nem lehet ellentétes.
Kérjük a jóváhagyandó munkarészekben a dátumokat aktualizálni.
A fentiek alapján a településszerkezeti terv és a rendelet tervezet átdolgozása megtörtént a kilátóra vonatkozó rendelkezések kivételre kerültek.
A Korábbi R. 43. §-a alapján
(1) A településrendezési eszköz legkorábban:
a) teljes eljárás esetén a településrendezési eszköz (2) bekezdés szerinti közlését követő 15. napon, de leghamarabb az elfogadástól számított 30. napon lép hatályba.
(2) A polgármester gondoskodik a településrendezési eszköz Étv. 8. § (4) bekezdése szerinti nyilvánosságáról, továbbá az elfogadott településrendezési eszközt vagy módosítását az elfogadást követő 15 napon belül
a) rövid, közérthető összefoglaló kíséretében közzéteszi
aa) az önkormányzati honlapon hirdetményben és
ab) az önkormányzati hivatalban nyomtatásban, és
b) megküldi hitelesített pdf és a ba) és bb) alpont szerinti szervnek szerkeszthető - jogszabályban meghatározottak szerinti nyilvántartásra alkalmas - digitális formátumban az elfogadásáról szóló jegyzőkönyvvel együtt
ba) a Lechner Tudásközpont részére,
bb) az állami főépítész hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak,
bc) az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek vagy
c) a megküldés helyett digitális formátumban a jegyzőkönyvvel együtt mint elektronikus úton hitelesített dokumentumot elérhetővé teszi a b) pont ba)-bc) alpontja szerinti szerveknek.
(3) Amennyiben az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal vagy az eljárásban részt vevő államigazgatási szerv jogszabályi ütközést észlel, haladéktalanul kezdeményezi a fővárosi és megyei kormányhivatalnál - a polgármester egyidejű tájékoztatása mellett - a településrendezési döntés jogszerűségével kapcsolatos törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását.