Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületi térfigyelő-kamerarendszerről

Hatályos: 2023. 06. 01

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a közterületi térfigyelő-kamerarendszerről
Végső előterjesztői indokolás
1. Előzmény
A képviselő-testület 22/2023. (II. 27.) önkormányzati határozatában használati megállapodás megkötéséről döntött a Ságvári Polgárőr Egyesülettel térfigyelő kamerák használatára. A Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Kftv.) 7. § (3) bekezdése alapján Ságvár település közterületein közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból képfelvevő rendszert kíván üzemeltetni.
A képviselő-testület felhatalmazta a jegyzőt, hogy a képfelvevő rendszer biztonságos és jogszerű üzemeltetésének megkezdése érdekében szükséges döntéseket készítse elő és tegyen javaslatot a Kftv. 8. §-a szerint a képfelvevőket üzemeltető személyére.
2. Az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályok
2.1. Infotv.
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) rendelkezései alapján egy ember arca, képmása személyes adatnak, a képfelvétel készítése, valamint az adatokon elvégzett bármely művelet adatkezelésnek minősül, amihez külön törvényi felhatalmazás hiányában az érintett hozzájárulás szükséges. Az adatkezelés jogalapja közterületi kamerás megfigyeléshez kapcsolódó adatkezelés esetében, minden esetben jogszabályi felhatalmazáson alapuló kötelezés, nem pedig az érintett hozzájárulása. A kamerák felszereléséhez engedélyre nincs szükség, ugyanakkor egy szakmai előterjesztés és annak képviselő-testületi jóváhagyása a jogszerű üzemeltetés előfeltétele. A megfigyelés alá kizárólag olyan közterület vonható, amely az előterjesztésben szerepel.[1]
A jelenleg hatályos jogszabályok alapján közterületi képfelvevőket üzemeltethet:
1. a rendőrség (a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény alapján),
2. a közterület felügyelet (a Kftv. alapján),
3. a jegyző, vagy a képviselő-testület által kijelölt a települési önkormányzat alkalmazásában álló köztisztviselő. (a Kftv. alapján)
2.2. Kftv.
A 3. pont szerinti üzemeltető esetében a képfelvevő kihelyezésére, üzemeltetésére, az adatkezelésre, a felvétel felhasználására és továbbítására, valamint a Kormány által kijelölt központi tárhelyszolgáltatóval való együttműködésre a Kftv. 7. § és a 7/A. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.
7. § (1) A felügyelő a jogszabályban meghatározott feladatait a felügyelet illetékességi területén látja el.
(2) A felügyelő az intézkedésével érintett személyről, az intézkedése vagy az eljárása szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban együtt: felvétel) készíthet.
(3) A felügyelet közterületen, közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el, és felvételt készíthet. A képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a felügyelet előterjesztésére a képviselő-testület dönt.
(4) A képfelvevőt a felügyelet üzemelteti és kezeli. A felügyelet a képfelvevők elhelyezéséről és a képfelvevők által megfigyelt közterületről tájékoztatja a rendőrséget, valamint ezeket az adatokat a felügyeletet működtető önkormányzat polgármesteri hivatalának honlapján közzéteszi.
(5) A képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről.
(5a) A felügyelet jogszabályban meghatározottak szerint együttműködik a Kormány által kijelölt központi tárhelyszolgáltatóval. A (3) bekezdésben meghatározott felvételt - amennyiben annak műszaki és technikai feltételei adottak - a felügyelet a Kormány által kijelölt központi tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyen rögzíti.
(6) A (2) és (3) bekezdésben foglaltak alapján készített felvétel a rögzítés helyszínén
a) elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban,
b) elkövetett jogsértés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásban,
c) végzett felügyelői intézkedés jogszerűségének megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárásban, továbbá
d) a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban
használható fel.
(6a) A (3) bekezdésben meghatározott felvétel
a) a terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából,
b) a nemzetbiztonsági védelmi és elhárítási, információszerzési, továbbá nemzetbiztonsági, iparbiztonsági, belső biztonsági és bűnmegelőzési ellenőrzési feladatok ellátása céljából,
c) a katasztrófavédelmi, tűzvédelmi hatósági feladatok ellátása céljából, illetve
d) körözött személy vagy tárgy azonosítása érdekében
is felhasználható.
(7) A felügyelet
a) a (2) bekezdés alapján rögzített felvételt a rögzítést követő harminc nap elteltével,
b) a (3) bekezdés alapján rögzített felvételt a rögzítést követő harminc nap elteltével
haladéktalanul törli.
(8) A felügyelő a feladatkörébe tartozó eljárást a felvétel rögzítésétől számított két munkanapon belül köteles megindítani, vagy kezdeményezni az eljárásra jogosult szervnél vagy hatóságnál a hatáskörébe tartozó eljárás megindítását. Ha a felügyelő kezdeményezésére az eljárásra jogosult szerv vagy hatóság az eljárását megindította, és erről a felügyelőt a (7) bekezdésben meghatározott határidőn belül tájékoztatta, a felügyelő a rögzített felvételt az eljárásra jogosult szerv vagy hatóság részére történő továbbításáig kezelheti azzal, hogy az adatkezelés időtartama nem haladhatja meg a harminc napot.
(9) Ha a felvételen szereplő személy a (6) bekezdés d) pontja szerint jogainak érvényesítésére eljárást indított, részére az adatkezelési határidőn belül benyújtott kérelemre a felvételt továbbítani kell.
(10) Ha a rögzített felvételt a felügyelő az eljárásra jogosult szerv, hatóság megkeresésére vagy a felvételen szereplő személy kérelmére továbbította, a felvételt a továbbítással egyidejűleg törölni kell.
7/A. § (1) A felügyelet a felvétel kezelése során köteles megtenni az ahhoz szükséges szervezési, technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedéseket, hogy az érintett személy személyes adatait, így különösen magántitkait és magánéletének körülményeit illetéktelen személy tudomására jutásától megóvja. A felügyeletnek biztosítani kell továbbá, hogy a felvételen szereplő személy - a felvétel törlésének időpontjáig - megtekinthesse a róla készült felvételt.
(2) A rögzített felvételt a felügyelő a 7. § (6) bekezdésében foglalt felhasználási célból - bizonyítási eszközként - a szabálysértési eljárásra jogosult szerv, illetve büntetőeljárásban a bíróság, az ügyészség, a nyomozó hatóság, az előkészítő eljárást folytató szerv megkeresésére vagy adatkérésére továbbíthatja. A megkeresésben vagy adatkérésben meg kell jelölni az eljárás tárgyát, ügyszámát és a rögzített felvétellel bizonyítandó tényt.
(3) Közigazgatási hatósági eljárásban az eljáró hatóság megkeresésére a (2) bekezdés szerint rögzített felvétel továbbítható, ha a megkereső hatóság a megkeresésben az eljárás tárgyát, ügyszámát és a rögzített felvétellel bizonyítandó tényt megjelöli.
(3a) A rögzített felvételt a felügyelő a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálat, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv részére megkeresésük esetén továbbítja a 7. § (6a) bekezdésében meghatározott célból.
(4) A rögzített felvétel továbbítására irányuló megkeresést meg kell tagadni akkor is, ha a felvétel a megkeresésben meghatározott tény bizonyítására alkalmatlan.
(5) Akinek jogát vagy jogos érdekét a felvétellel rögzített esemény, cselekmény vagy intézkedés érinti, a 7. § (6) bekezdésében meghatározott célból kérheti, hogy a felvételt a felügyelet annak továbbításáig, de legfeljebb a kérelem benyújtását követő harminc napig ne törölje.
(6) A rögzített felvételen szereplő személy részére az adattovábbításról adott tájékoztatás költségmentes.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által kiadott tájékoztató alapján a bűnüldözési célú adatkezelés nem tartozik a GDPR hatálya alá.
Az Infotv. alapján bűnüldözési célú adatkezelés:
a jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörében a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzésére vagy elhárítására, a bűnmegelőzésre, a bűnfelderítésre, a büntetőeljárás lefolytatására vagy ezen eljárásban való közreműködésre, a szabálysértések megelőzésére és felderítésére, valamint a szabálysértési eljárás lefolytatására vagy ezen eljárásban való közreműködésre, továbbá a büntetőeljárásban vagy szabálysértési eljárásban megállapított jogkövetkezmények végrehajtására irányuló tevékenységet folytató szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: bűnüldözési adatkezelést folytató szerv) ezen tevékenység keretei között és céljából - ideértve az ezen tevékenységhez kapcsolódó személyes adatok levéltári, tudományos, statisztikai vagy történelmi célból történő kezelését is - (a továbbiakban együtt: bűnüldözési cél) végzett adatkezelése;” (3. § 10a. pont)
Az önkormányzat által létesített kamerarendszerrel történő közterületi kamerázás, mind az adatkezelés céljára, mind az adatkezelő személyére tekintettel az Infotv. 3. § 10a. pontjában foglalt bűnüldözési célú adatkezelés fogalmának felel meg.
Kftv. 7. § (3) bekezdés: A felügyelet közterületen, közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el, és felvételt készíthet. A képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a felügyelet előterjesztésére a képviselő-testület dönt.
3. Az Adatkezelő: a kijelölt köztisztviselő!
Más személy adatkezelési tevékenységet nem folytathat, a polgármester sem. A rendszer üzemeltetésében, a kamerák karbantartásában azonban más is közreműködhet, illetve egyes adatkezelési műveleteket jogszabályi rendelkezés alapján más is végezhet.
Az Infotv. alapján adatkezelők csak olyan szervezetek, személyek lehetnek, amelyeknek a személyes adatokra a cél megvalósításához szükségük van, a cél megvalósításában közreműködnek. Jelen esetben a Kftv-ben meghatározott célok érdekében, az ott meghatározott feltételek betartásával a képviselő-testület által kijelölt köztisztviselő jogosult a felvételek kezelésére.
Az élőkép megfigyelése (rögzítés nélkül is) adatkezelésnek minősül.
4. Az adatkezelés célja: közbiztonsági és bűnmegelőzési cél!
Az Infotv. kimondja, hogy személyes adat kizárólag egyértelműen meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok gyűjtésének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie. Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas. A személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.
A közterületek megfigyelése esetében a Kftv. pontosan meghatározza, hogy milyen cél érdekében lehet telepíteni a közterület-figyelő rendszereket: közbiztonsági és bűnmegelőzési célból.
A felvételek felhasználását is pontosan meghatározza a törvény:
elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban,
elkövetett jogsértés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásban,
végzett felügyelői intézkedés jogszerűségének megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárásban, továbbá
a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban
a terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából,
a nemzetbiztonsági védelmi és elhárítási, információszerzési, továbbá nemzetbiztonsági, iparbiztonsági, belső biztonsági és bűnmegelőzési ellenőrzési feladatok ellátása céljából,
a katasztrófavédelmi, tűzvédelmi hatósági feladatok ellátása céljából, illetve
körözött személy vagy tárgy azonosítása érdekében.
Az adatkezelés célja a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontja és 17. §-a; a Kftv. 1. §, 7. § (3) bekezdése szerinti közbiztonsági, bűnmegelőzési cél, valamint az önkormányzati és közösségi vagyon védelme. Az adatkezelés jogalapja az Infotv. 5. § (1) bekezdés a) pontja, valamint a Kftv. 1. §-a és a 7. § (3) bekezdése. A közterületi kamerák által rögzített felvétel a rögzítést követően a Kftv. 7. § (7) bekezdés b) pontjában foglalt időpont elteltével törlésre kerül.
5. Mire van szükség a jogszerű működtetéshez?
A közterület-felügyelet előterjesztése alapján hozott képviselő-testületi döntés:
a kamera elhelyezéséről,
a megfigyelt terület kijelöléséről,
adatvédelmi tisztviselő alkalmazása kötelező,
belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot kell alkotni és alkalmazni.
A NAIH/2015/6921/2/V tájékoztatója alapján a telepíteni kívánt térfigyelő kamerákról mindenképpen képviselő-testületi döntést kell hozni, melynek tartalmaznia kell – többek között - , hogy a rendszer milyen célból jön létre, hogyan működik, milyen adatfajták kezelésére és milyen esetekben kerül sor, valamint azt, hogy a rögzített adatokat pontosan meddig lehet tárolni. A rendeletben érdemes továbbá szabályozni, hogy a nem közterület-felügyelőként közreműködő személyeknek a térfigyelő rendszer üzemeltetése során a törvényben meghatározott keretek között milyen feladatai vannak, azokat milyen feltételek mellett látják el, valamint milyen felelősséggel tartoznak az általuk folytatott adatkezelési tevékenységért.
A fentiek a belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatban kerülnek szabályozásra.
A képfelvevők elhelyezéséről és a megfigyelt közterületről:
tájékoztatni kell a rendőrséget,
a hivatal honlapján közzé kell tenni,
a megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívő jelzést kell elhelyezni a kamerák elhelyezéséről és az adatkezelés tényéről.
A felvételek csak a törvényben felsorolt célokra használhatók fel, megőrzési idő a rögzítést követő 30 nap:
a) elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban,
b) elkövetett jogsértés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásban,
c) végzett felügyelői intézkedés jogszerűségének megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárásban, továbbá
d) a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban
használható fel.
a) a terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából,
b) a nemzetbiztonsági védelmi és elhárítási, információszerzési, továbbá nemzetbiztonsági, iparbiztonsági, belső biztonsági és bűnmegelőzési ellenőrzési feladatok ellátása céljából,
c) a katasztrófavédelmi, tűzvédelmi hatósági feladatok ellátása céljából, illetve
d) körözött személy vagy tárgy azonosítása érdekében
is felhasználható.
A felvételeknek a törvényben felsorolt adatfelhasználási céloktól eltérő felhasználása jogszerűtlen!
6. Együttműködés a helyi polgárőrséggel
A polgárőrségről és a polgári tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény alapján:
A polgárőr
- az együttműködési megállapodásban rögzítettek alapján, a szakmai felkészítést követően - az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv vagy
a települési önkormányzat
(a továbbiakban: üzemeltető)
által közterületen közbiztonsági, valamint bűnmegelőzési és bűnüldözési célból, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon elhelyezett képfelvevő eszközök által rögzített képek megfigyelésében közreműködhet.
A közreműködés
kizárólag a képfelvevő által továbbított képek megfigyelését
jelenti.
A polgárőr
a közreműködés során észlelt szabálysértésről vagy bűncselekményről haladéktalanul köteles tájékoztatni a hatóságot.
A polgárőr a képfelvevő eszközök kezelése során köteles betartani azokat az üzemeltető által kialakított szervezési, technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedéseket, amelyek az érintett személy személyes adatait, így különösen magántitkait és magánéletének körülményeit illetéktelen személy tudomására jutásától óvja meg.
A rögzített képfelvételt a polgárőr köteles a Rendőrségről szóló törvényben és a közterület-felügyeletről szóló törvényben foglalt felhasználási célból a büntető vagy szabálysértési eljárásra jogosult szerv részére továbbítani. A továbbítás során meg kell jelölni a képfelvétel keletkezése helyét, napját és pontos idejét, valamint a kezelő polgárőr nevét és azonosítószámát.
A polgárőr a képfelvevő eszköz kezelése során az (5) bekezdésben meghatározott feladat ellátása céljából a képfelvételen szereplő személyre vagy járműre vonatkozóan tudomására jutott adatokat, információkat az eredeti céltól eltérően nem használhatja fel, a személy- és lakcím, valamint a közúti közlekedési nyilvántartásban tárolt adatok lekérdezésére nem jogosult.
A polgárőr e feladatkörébe tartozó, a szabálysértési és a közigazgatási hatósági eljárásokkal összefüggő személyes adatok kezelésére külön törvények rendelkezései az irányadók.
A fentieket is tartalmazó együttműködésre vonatkozó megállapodás tervezete az előterjesztés 5. mellékletében megismerhető.
7. Bejelentési kötelezettség
2018. május 25. napjától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (a továbbiakban: GDPR), mely a hatálya alá tartozó adatkezelések vonatkozásában nem ír elő kötelezően hatósági nyilvántartásba való bejelentési kötelezettséget az adatkezelők, illetve az adatfeldolgozók számára. A GDPR ezen kötelezettség helyett a 30. cikkében – az ott meghatározott adatkezelések vonatkozásában – az adatkezelők, illetve az adatfeldolgozók számára nyilvántartás vezetését írja elő saját adatkezelési tevékenységeikről a GDPR-ban írt tartalommal, amelyet azonban sem bejelenteni, sem előzetesen jóváhagyatni a hatóságokkal nem kell.
Az Infotv. a hatálya alá tartozó (bűnüldözési, honvédelmi és nemzetbiztonsági célú) adatkezelések tekintetében a nyilvántartás vezetését szintén az adatkezelő, valamint az adatfeldolgozó kötelezettségévé teszi.
A fentiek alapján elkészített tájékoztató az előterjesztés 5. mellékletében megismerhető.
A Hatóság által vezetett adatvédelmi nyilvántartás jogintézménye megszűnt, így az adatkezelők bejelentési kötelezettsége is.
8. A rendelet tervezet
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot. Ez az ún. eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotott helyi rendelet, ami alapján a vonatkozó rendelet megalkotásra kerül.
Az Mötv. 13. § (1) bekezdés 17. pontja alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen közreműködés a település közbiztonságának biztosításában.
A Kftv. 1. § (6) bekezdése alapján a felügyeletnek, illetőleg a felügyelet részéről eljáró felügyelőnek feladatot - a (4) bekezdés keretei között - törvény, kormányrendelet, az önkormányzat rendelete állapíthat meg. Az önkormányzat rendelete olyan feladatot állapíthat meg, melyet törvény vagy kormányrendelet nem utal más szerv hatáskörébe.
Az Alaptörvény alapján az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes.
A jogalkotásról szóló törvény alapján az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.
A rendelet megalkotására a Kftv. 7. § (3) bekezdése és 8. §-a alapján kerül sor eredeti jogalkotói hatáskörben. A Kftv. vonatkozó része alapján a testület rendeletében a képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület és a képfelvevőket üzemeltető és kezelő köztisztviselő kijelöléséről dönthet.
A közterületi térfigyelő-kamerarendszer üzemeltetésére, kezelésére az adatkezelő hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére vonatkozó szabályokat a jegyző által – a polgármester egyetértésével – a közterületi térfigyelő-kamerarendszerekre kiadott belső adatvédelmi, üzemeltetési és adatbiztonsági szabályzat tartalmazza.
[1] Forrás: NAIH/2015/6921/2/V állásfoglalása