Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 17

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.17.
Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. Előzmények
2022. novemberében kereste meg az önkormányzatot a Gastroil Magyarország Zrt. képviseletében Kiss Norbert ügyvezető azzal, hogy a cég tulajdonában lévő Ságvár, külterület 020/17 hrsz-ú ingatlanon új tárolócsarnokot szeretne létesíteni. Az Önkormányzat a fenti cél megvalósítása érdekében a céggel településrendezési szerződést kötött az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 30/A. §-a alapján. A megkötött szerződés alapján a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos teljes költségeket a Gastroil Magyarország Zrt. vállalta.
A fentiek alapján a képviselő-testület január 30-i ülésén 7/2023. (I. 30.) önkormányzati határozatával döntött Ságvár község településrendezési eszközeinek 5. számú módosításáról az alábbiak szerint:
1. A 020/14 hrsz-ú ingatlanokon kijelölt erdőterület kerüljön átsorolásra különleges terület-mezőgazdasági üzemi területté.
2. A 020/17 hrsz-ú ingatlanon kijelölt erdőterület, valamint a 020/8 és 020/12 hrsz-ú egyéb ipari gazdasági terület kerüljön átsorolásra különleges terület-hulladékkezelő és lerakó területté.
3. Az erdőterület megszüntetése miatt – figyelembe véve az országos területrendezési törvény előírását miszerint az erdőterület nagysága nem csökkenhet – az erdőterületet pótolni kell.
4. Az országos területrendezési törvény előírásának megfelelően az új beépítésre szánt terület kijelölése miatt a területnövekmény 5 %- megfelelő kiterjedésű zöldterület vagy védelmi célú erdőterületet kijelölését biztosítani kell.
1. A településrendezési eszközök módosítási folyamatának elindítása.
A módosítások során a 2022. július 1-jétől hatályos a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) eljárási szabályait kell alkalmazni. Az eljárási egyeztetéseket az E-TÉR digitális egyeztető felületen kell folytatni a Korm.rendelet előírásai alapján.
A 2/2002. (I. 11.) korm.rendelet alapján kikértük a környezet védelméért felelős közigazgatási szervek véleményét arról, hogy szakterületükre vonatkozóan a vonatkozó terv alapján várható-e jelentős környezeti hatás és szükséges-e környezeti értékelés készítése. A megkérdezett szakhatóságok közül az állami főépítész a vizsgálat lefolytatását szükségesnek ítélte, így a testület február 27-i ülésén 32/2023. (II. 27.) határozatával hozott döntést a környezeti vizsgálat szükségességéről, amelynek költségeit szintén a Gastroil Zrt. biztosította.
A módosítással érintett Ságvár 020/14 és 020/17 hrsz-ú földrészletek Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. tv. 3/2. melléklete, Somogy Megye Területrendezési Terve 3/2. melléklete, valamint az E-TÉR adatszolgáltatás alapján kiváló termőhelyi adottságú szántók övezetébe tartoznak, így a képviselő-testület február 27-i ülésén 33/2023. (II. 27.) határozatával területrendezési hatósági eljárást kezdeményezéséről döntött a területrendezési hatósági eljárásokról szóló 76/2009. (IV. 8.) Korm. rendelet 1. § da) és 3. § (1) bekezdés a) pontja értelmében Ságvár község közigazgatási területén lévő 020/14 és 020/17 hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában. A kérelem benyújtásához szükséges dokumentáció elkészítése érdekében háromoldalú megállapodást kötöttünk a költségeket biztosító Gastroil Zrt-vel és a tervezőkkel. A dokumentáció elkészült, a kérelmet benyújtottuk, amely alapján az Állami Főépítész 2023. május 3-án a térségi területfelhasználási engedélyt megadta.
A HÉSZ módosítást elindító határozat 2. pont b) pontja alapján a 020/17 hrsz-ú ingatlanon kijelölt erdőterület, valamint a 020/8 és 020/12 hrsz-ú egyéb ipari gazdasági terület kerüljön átsorolásra különleges terület-hulladékkezelő és lerakó területté. A 020/8 hrsz-ú kivett irodaépület, műhelycsarnok fatelep és udvar minősítésű ingatlan tulajdonosa a Bogyó Care Kft.
A 020/12 hrsz-ú kivett gazdasági épület, egyéb építmény (kazánház) és udvar minősítésű ingatlan tulajdonosa a Comfort Ablak Kft.
A fenti két ingatlan nem érintett a Gastroil Zrt. fejlesztésében, az ingatlanokon nem működik és feltételezhetően nem fog működni hulladékkezelő és -lerakó, így a határozat vonatkozó részéből a két helyrajzi szám törlése szükséges.
A fentiekben érintett két ingatlan jelenleg egyéb ipari gazdasági terület besorolásban található. Figyelembe véve az ingatlanok jelenlegi használatát a folyamatban lévő HÉSZ módosítás során javasoljuk, hogy a két érintett ingatlan kerüljön átsorolásra kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területté.
A fentiek alapján a 7/2023. (I. 30.) határozatot a képviselő-testület április 24-i ülésén 38/2023. (IV. 24.) határozatával az alábbiak szerint módosította:
1. A Határozat 2. pont b) pontjában az alábbi szövegrész törlésre kerül:
„, valamint a 020/8 és 020/12 hrsz-ú egyéb ipari gazdasági terület”.
2. A Határozat 2. pontja az alábbi e) és f) pontokkal egészül ki:
1. „A 020/8 és 020/12 hrsz-ú egyéb ipari gazdasági terület kerüljön átsorolásra kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területté.
2. A területrendezési tervek készítésének és alkalmazásának kiegészítő szabályozásáról szóló rendelet általános mezőgazdasági terület övezetre vonatkozó előírásnak való megfelelés miatt, miszerint az övezet területét 95 %-ban mezőgazdasági területbe, természetközlei területbe vagy közlekedési területbe kell sorolni, mezőgazdasági területet kell kijelölni.”
A képviselő-testület 68/2023. (VI. 28.) önkormányzati határozatával elfogadta a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Állam Főépítészi Iroda környezeti értékeléssel kapcsolatban adott véleményét, amely alapján a környezeti értékelés a véleményben leírtaknak megfelelően pontosításra és elfogadásra került.
A képviselő-testület 69/2023. (VI. 28.) önkormányzati határozatával a Korm.rendelet vonatkozó szakaszai alapján a partnerségi véleményezési eljárást lezárta és a Korm. rendelet 67. §-a szerinti végső szakmai véleményezési szakasz lefolytatásának kezdeményezését kérte a polgármestertől.

Ssz.

Az eljárási cselekmény leírása

Az eljárási cselekmény állapota

1.

Testületi döntés a településrendezési eszközök módosításáról:
A településterv, kézikönyv és településképi rendelet készítését és módosítását az önkormányzat képviselő-testületének
a) a készítés vagy módosítás tényét,
b) új beépítésre szánt terület kijelölése esetén az Étv. -ben foglalt követelményeknek való megfelelést,
c) amennyiben indokolt, a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítást és
d) a 7. § (7) bekezdése szerinti feljegyzés elfogadását
együttesen tartalmazó döntése alapozza meg.
( Korm.rendelet 59. § )

7/2023. (I.30.) önkormányzati határozatban megtörtént, amely a 38/2023. (IV. 24.) határozattal módosításra került.

2.

A HÉSZ módosítás kezdeményezése a megfelelő tervezési folyamat elindításával az E-TÉR felületén, hozzáférés biztosítása a tervező részére.

Megtörtént.

3.

Adatszolgáltatás letöltése és továbbítása a tervező részére, aki a rendelkezésre álló anyagok alapján elkészíti a véleményeztetési anyagot a tervezett módosításról.

Megtörtént.

4.

A 2/2002. (I. 11.) korm.rendelet alapján a környezet védelméért felelős közigazgatási szervek véleményének kikérése arról, hogy szakterületükre vonatkozóan a vonatkozó terv alapján várható-e jelentős környezeti hatás és szükséges-e környezeti értékelés készítése elektronikus úton.

Megtörtént.

5.

Az elkészült tervanyag véleményeztetése az E-TÉR felületén az a partnerekkel.

Megtörtént.

6.

Az E-TÉR felületén futó partnerségi véleményeztetéssel párhuzamosan lakossági fórum tartása, hirdetmények közzététele.

Megtörtént.

7.

A véleményeztetési anyag E-TÉR felületére történő feltöltéssel egyidejűleg az E-TÉR felületén kívül a polgármester lakossági fórumot hív össze és gondoskodik a tervdokumentáció közzétételéről. Párhuzamosan történik az E-TÉR felületen történő egyeztetéssel.

Megtörtént.

8.

Amennyiben környezeti értékelés elkészítése is szükséges annak a véleményezési eljárása az E-TÉR felületén 30 nap, amely a partnerségi egyeztetéssel párhuzamosan fut.

Megtörtént.

9.

Véleményeltérés esetén a polgármester 5 napon belül egyeztetést kezdeményezhet, amelynek eredményét fel kell tölteni az E-TÉR felületére.

Nem volt véleményeltérés, egyeztetésre nem volt szükség.

10.

A véleményezést követően a beérkezett véleményeket és az egyeztetésről készült jkv-et ismertetni kell a képviselő-testülettel, amely elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról dönt.

Megtörtént.

11.

A záró szakasz kezdeményezéséhez az E-TÉR felületre fel kell tölteni a véleményezők által elfogadott véglegesített tervezetet.

Megtörtént.

12.

Az állami főépítész a beérkezett dokumentumokat áttanulmányozza, és az E-TÉR felületen a záró szakasz kezdetétől számított 10 napon belül egyeztető tárgyalást kezdeményez a véleményezésre jogosult szervek bevonásával.

Megtörtént

13.

A képviselő-testület a HÉSZ módosításról a záró szakmai vélemény ismeretében dönt.

A záró szakmai véleményt megkaptuk. A záró szakami vélemény 6 hónapig érvényes.

14.

Az elfogadott rendeletet a hatálybalépése napján fel kell tölteni az E-TÉR felületre.

A rendelet hatálybalépésének napja.

3. HÉSZ módosítás - Záró szakasz
A Korm.rendelet 67. §-a alapján az általános egyeztetési eljárásban a záró szakasz kezdeményezéséhez a polgármester az E-TÉR felületre feltöltötte a véleményezésre jogosult szervek és a partnerek elfogadott véleménye alapján véglegesített tervezetet.
A Korm.rendelet 68. § (2) bekezdés c) pontja alapján az egyszerűsített eljárás záró szakaszában kötelező egyeztető tárgyalást tartani a záró szakasz kezdeményezésétől számított 10 napon belül, amelyre az állami főépítész meghívja a 11. melléklet szerinti szerveket és fővárosi településterv esetében az érintett fővárosi kerületi önkormányzatot, és a záró szakmai véleményt az állami főépítész az egyeztető tárgyalást - vagy amennyiben az egyeztető tárgyaláson elhangzottak alapján módosításra van szükség, a módosított tervezet feltöltését - követő 5 napon belül adja ki.
Az egyeztető tárgyalás 2023. július 27-én megtartásra került, amelynek jegyzőkönyve az előterjesztés 5. mellékletében megismerhető.
Az állami főépítész záró szakmai véleménye az előterjesztés 1. mellékletében megismerhető. A tervező a záró szakmai véleményben javasolt javításokat a településszerkezeti terv tervezeten és a helyi építési szabályzat módosításáról szóló rendelet tervezeten elvégezte, amely alapján jelen előterjesztéshez csatoljuk az elfogadásra javasolt tervezeteket.
Az önkormányzat módosításról a záró szakmai vélemény ismeretében dönt. A záró szakmai vélemény 6 hónapig érvényes.
A Korm.rendelet 72. § (1) bekezdés b) pontja alapján a rendezési tervet legkésőbb a hatálybalépése napján a polgármester feltölti az E-TÉR felületre.
A Korm.rendelet 73. §-a alapján:
Ha az állami főépítész vagy az eljárásban részt vevő államigazgatási szerv szerint az elfogadott településterv és településképi rendelet jogszabályba ütközik, az E–TÉR-be történő feltöltéstől – feltöltés hiányában a helyben szokásos módon történő közzétételtől – számított 3 hónapon belül a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál – a polgármester egyidejű tájékoztatása mellett – törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.
Ha az E–TÉR üzemeltetője észleli az elfogadott önkormányzati rendelet vagy határozat 72. § (1) bekezdése szerinti határidőben történő feltöltésének elmaradását, a határidő lejártától számított 30 napon belül kezdeményezheti az önkormányzatnál az E–TÉR-be történő 15 napon belüli feltöltését, ennek elmaradása esetén 15 napon belül kezdeményezi a miniszternél a mulasztás miatti törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását. A miniszter a törvényességi felügyeleti eljárást 30 napon belül kezdeményezheti a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál.