Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 18

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.18.
a településkép védelméről szóló 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. Előzmények
A Képviselő-testület 33/2022. (III. 23.) önkormányzati határozatával településrendezési eszközeinek módosításáról döntött.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 78. § (1) bekezdése alapján a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat, a kerületi építési szabályzat, a fővárosi rendezési szabályzat, a településtervek, a kézikönyv és a településképi rendelet legkésőbb 2022. június 30-ig megkezdett készítése és módosítása során a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: korábbi R.) VI. Fejezetének eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.
A korábbi R. 36. §-a alapján a módosítás teljes eljárásban történik. Az előzetes tájékoztatási szakasz lefolytatását követően a fejlesztési döntések módosításra kerültek az 59/2022. (VI. 29.) határozattal, amely a 72/2022. (VIII. 9.) határozattal pontosításra került az alábbiak szerint:
1.
1. A „Vámudvar” területén a beültetési kötelezettség kerüljön törlése,
valamint Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdésében a beültetési kötelezettségre vonatkozó előírások kerüljenek módosításra.
1.
1. Az 1776/1,2,3 hrsz-ú ingatlanok olyan övezetbe kerüljenek átsorolásra,
mely lehetővé teszi kilátó építését.
1.
1. Az Ádándi utcában kijelölt Et övezeti besorolás (534 hrsz, 536 hrsz egy
része, 590/9 hrsz egy része) az utca északi részén kerüljön átminősítésre vegyes területté, a déli részén kertvárosias lakóterületté.
1.
1. A szőlőtermőhelyi kataszteri terület övezettel érintett területek kerüljenek
felülvizsgálatra a Nemzeti Földügyi Központ adatszolgáltatása szerint. A már nem érintett ingatlanok kerüljenek Mk-c1 övezetből Mk övezetbe. TÖRLÉSRE KERÜLT!
(Egy teljes felülvizsgálat keretében lehet majd felülvizsgálni a szőlőtermőhelyi kataszteri területi övezettel érintett területeket.)
1.
1. A 616/1 hrsz-ú ingatlan építési övezeti besorolása Gksz2-ről módosuljon
Lke5-re.
1.
1. Az Ady Endre utca 508 és 477 hrsz-ú ingatlanjai kerüljön egy építési
övezetbe (Vt3).
Az állami főépítész kérte a korábbi R. 3. § (4) bekezdése alapján a településszerkezeti terv, a településképi arculati kézikönyv és a településkép rendelet összhangjának igazolását.
1. A településképi rendelet módosításának eljárási rendje
Az 1. pont alapján a Képviselő-testület 97/2022. (XI. 03.) önkormányzati határozatával Ságvár településrendezési eszközeinek 4. számú módosítása miatt a településrendezési eszközök tartalmi összhangjának megteremtése érdekében kezdeményezte a településkép védelméről szóló 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendeletének módosítását az alábbiak szerint:
A településkép védelméről című 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
„(3) A településképi szempontból meghatározó területen ismeretterjesztést szolgáló, szabadidő, rekreációs célú építmények (pl. kilátó, lombkorona sétány) legmagasabb pontja 8 méter lehet.”
A fenti döntésben a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a településképi rendelet módosítása érdekében a Korm.rendelet és a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján a szükséges egyeztetési eljárást folytassa le.
A Korm.rendelet 78. § (1) bekezdés b) pontja alapján a településképi rendelet módosítása során a Korm.rendelet VII-IX. fejezet eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.
A Korm.rendelet 70. §-a alapján a településképi rendelet készítése és módosítása esetén az egyeztetési eljárás csak véleményezési szakaszból áll, záró szakasz nem kerül lefolytatásra.
Az egyeztetési eljárás véleményezési szakaszára a következő szabályok irányadóak:
a) a kézikönyv és a településképi rendelet vonatkozásában a 11. melléklet szerint véleményezésre jogosult szerv és a partner a véleményezési szakasz kezdetétől számított 15 napon belül ad véleményt, és
b) véleményeltérés esetén a polgármester 5 napon belül kezdeményez egyeztetést.
1.
1. Véleményeztetési eljárás
A fentiek alapján az E-TÉR rendszerben a véleményeztetési eljárást 2022. november 10-én elindítottuk. Az eljárás során az alábbi szervek nyilvánítottak véleményt:

Érintett szerv

Vélemény

Honvédelmi Minisztérium
Hatósági Főosztálya

A módosítás a honvédelem érdekeit nem érinti, a Magyar Honvédség nemzeti és szövetségi védelmi feladatai végrehajtása biztosított, ezért az abban foglaltakkal kapcsolatban észrevételt nem tesz.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

A módosítások hírközlési érdeket nem sértenek, a Hatóság kifogást nem emel.

Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Kifogást nem emel, a módosítást mint területileg illetékes természetvédelmi kezelő elfogadja.

Somogy Megyei Kormányhivatal
Állami Főépítész

A tervezett módosítás ellen kifogást emelt: Az építmények elhelyezésére és beépítési paramétereinek megállapítására vonatkozó követelményt az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) korm.rendelet hatályos előírásai alapján az OTÉK és a helyi építési szabályzat állapíthat meg. A településképirendeletben meghatározható településképi követelményeket az új R. előírásai határozzák meg. (új R. 27. §, 36. § (2) bekezdés, 38. § (1) bekezdés) A fentiek alapján településképi rendeletben az építmények magassági paraméterei nem határozhatók meg, kérik az arra vonatkozó rendelkezést a HÉSZ-ben meghatározni. A fentiek alapján a módosító rendelettervezet elfogadása nem támogatható, elfogadásra nem javasolt.

A településkép védelméről szóló 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelet, valamint a Korm.rendelet alapján a partnerségi egyeztetés lefolytatásra került. A partnerektől észrevétel, vélemény nem érkezett.
1.
1. Egyeztető tárgyalás
Az Állami Főépítész kifogása miatt a polgármester a Korm.rendelet 70. § b) pontja alapján 2022. december 9-ére egyeztető tárgyalást kezdeményezett a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalban, amelyről tárgyalásról készült jegyzőkönyv jelen előterjesztés mellékletét képezi.
Az egyeztető tárgyalás során a jelenlévők megállapodtak abban, hogy a településképi rendelet módosítást az alábbi előírás szerint lehet elfogadni:
A településkép védelméről című 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
„(3) A településképi szempontból meghatározó területen az esztétikus táji környezet kialakítása és megőrzése érdekében (az ismeretterjesztés szolgáló, szabadidős, rekreációs célú) építmények elhelyezésénél a tájegységben előforduló természetes alapanyagok használatára kell törekedni. A színválasztásnál domináns a létesítmény közvetlen környezetének színvilága, amelybe harmonikusan kell illeszkednie az új tájelemnek.”
A fentiek alapján javaslom a településképi rendelet módosítását az előterjesztés 1. mellékletében szereplő tervezet alapján az alábbi határozati javaslat elfogadását követően.
Határozati javaslat
döntés a településkép védelméről szóló 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelet módosítása során a beérkezett vélemények elfogadásáról, a partnerségi egyeztetés lezárásáról
Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 70. §-a alapján Ságvár község településrendezési eszközeinek 4. számú módosítása miatt a településrendezési eszközök tartalmi összhangjának megteremtése érdekében 97/2022. (XI. 03.) határozatával kezdeményezte a településkép védelméről szóló 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendeletének módosítását.
A képviselő-testület a véleményezési szakasz lezárása érdekében az alábbi döntéseket hozza:
1. A képviselő-testület megállapítja, hogy az E-TÉR egyeztető felületen a véleményezés megtörtént, a beérkezett véleményeket és azok összesítését megismerte és elfogadja, a Korm.rendelet 70. § b) pontja szerinti egyeztető tárgyalás jegyzőkönyvét megismerte és elfogadta, a véleményezési szakaszt lezárja.
2. A képviselő-testület megállapítja, hogy a Korm.rendelet 75. §-a szerinti helyi partnerségi véleményezés során a módosítással kapcsolatban vélemény nem érkezett, így a helyi partnerségi egyeztetést lezárja.
határidő: azonnal
felelős: Kecskés Gábor polgármester