Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 17

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.17.
a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Általános indokolás
Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 35/2023. (IV. 24.) önkormányzati határozatával úgy döntött, hogy 102 m3 mennyiségű kemény lombos fafajtájú szociális célú tűzifa megvásárlásához támogatási igényt nyújt be a Belügyminiszter által kiírt, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásra.
A Belügyminiszter 2023. május 22. napján kelt BMÖGF/46-33/2023. iktatószám alatti döntésével Ságvár Község Önkormányzatát 1 600 200 forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette, amelyből az önkormányzat 60 erdei m3 mennyiségű tűzifa vásárlására jogosult, amelyhez az önkormányzatnak 152 400 forint saját forrást kell biztosítani, továbbá állnia kell a tűzifa szállításának költségeit.
A támogatást a Kedvezményezett +/- 5% elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 cm hosszú, 5–35 cm átmérőjű tűzifának a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja. Kemény lombos vastag tűzifa esetében a megvásárolt tűzifa mennyiségének legfeljebb 5%-a lehet a nem kemény lombos fajokból származó fafajta.
A Kedvezményezett a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2024. február 15. napjáig osztja ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2024. március 31. napjáig történhet meg. A támogatás átvételét átvételi elismervény kiállításával kell igazolni 2 példányban, melyből egy példány a Kedvezményezettet, egy példány a támogatásban részesültet illet meg. Az átvételi elismervényben fel kell tüntetni a támogatásban részesült nevét, a tüzelőanyag fajtáját, a tüzelőanyag mennyiségét, valamint az átvétel idejét.
Kedvezményezett a támogatás felhasználásáról 2024. április 15. napjáig számol el a Kincstár területileg illetékes Igazgatósága felé.
A szociális tűzifa szállítására a SEFAG Zrt-vel a szerződés megkötésre került. A SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének jelzése alapján a jelenlegi időjárási viszonyok és a rendelkezésre álló szállítói kapacitás optimális foglalkoztatása miatt 2023 nyarán kedvező körülmények között tud tűzifa szállítást végezni.
A támogatói okiratban foglaltak alapján a Kedvezményezettnek a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő – rendeletben kell szabályoznia.
A pályázati kiírás alapján a támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – a jogosultak részére támogatást megállapító önkormányzati döntés és a kiosztás előtt hatályba lépő – rendeletben szabályozza akként, hogy
a) a Szoc. tv. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen,
b) a Gyvt.-ben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt, és
c) háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa vagy 10 q szén biztosítására kerüljön sor, valamint
d) vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.
A települési önkormányzat az igénylés feltételeit további szociális rászorultsági kategóriákkal egészítheti ki. Az önkormányzat a szociális tűzifára való jogosultságról határozattal dönt.
Háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa biztosítható, és a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatás nem kérhető.
A fentiek miatt szükségessé vált a rendelet megalkotása, a pályázatban foglalt feltételeknek való megfelelés érdekében, valamint az előző évek gyakorlatának megfelelően javasoljuk az előterjesztés mellékletében szereplő rendelet megalkotását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját és a szociális tűzifára jogosultak általános körét határozza meg.
A 2. §-hoz
A támogatás feltételeit határozza meg: a pályázati kiírás alapján az előnyt élvező jogosultak körének meghatározása, azon túl az egyéb jogosultak körének meghatározása.
A 3. §-hoz
Meghatározza, hogy mely esetekben nem jogosult a kérelmező a támogatásra.
A 4. §-hoz
Meghatározza a háztartásonként biztosítható tűzifa mennyiségét.
Az 5. §-hoz
Meghatározza az önkormányzat által a tűzifához biztosított önerő mértékét.
A 6. §-hoz
Meghatározza a támogatás igénylésének pontos menetét, a határidőket, a kérelem elbírálására jogosult személyét.
A 7. §-hoz
Meghatározza a szociális tűzifa támogatás fedezetéhez szükséges forrásokat.
A 8. §-hoz
Meghatározza az egyéb eljárásjogi kérdéseket, az alkalmazandó jogszabályt.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető és hatályát veszítő rendelkezések.