Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 9/2017. (VI. 16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 02. 01

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 9/2017. (VI. 16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A partnerségi egyeztetés is új módon zajlik, ami alapján a véleményeztetési eljárás egyszerűsítése végett javasoljuk a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 9/2017. (VI. 16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését az alábbi indokok szerint:
Az önkormányzat 2017. júniusában alkotta meg fenti rendeletét a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdése alapján, ami az önkormányzat kötelezettségének írta elő a rendelet megalkotását.
A fenti jogszabályi rendelkezést az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről, valamint egyes, az ingatlan-nyilvántartással, területrendezéssel, településrendezéssel kapcsolatos és kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CXLVI. törvény 2021. december 22-től módosította az alábbi indokkal: A partnerségi egyeztetésre vonatkozó helyi szabályok megalkotása nem kötelezettsége, hanem lehetősége az önkormányzatnak. Az E-TÉR felületen történő kötelező partnerségi elektronikus egyeztetés mellett (amelyet kormányrendelet szabályoz) fontos, de kiegészítő szerepet tölt be a helyi rendelet szerinti egyeztetés. Ezért az önkormányzati felhatalmazó rendelkezés módosul.
12. § (4) Az önkormányzat a széles körű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében, a helyi adottságoknak megfelelően rendeletben állapíthatja meg a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez, módosításához a lakossággal, az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, a vallási közösségekkel, valamint a település közigazgatási területén működő nemzetiségi önkormányzattal, több nemzetiségi önkormányzat esetén valamennyi nemzetiségi önkormányzattal történő partnerségi egyeztetés részletes szabályait.
A Korm.rendelet 59. § (1) bekezdés b) pontja alapján a véleményezés helyi partnerségi egyeztetés keretében is történik, ha az önkormányzat partnerségi rendeletében ezt előírja.
A Korm.rendelet 2023. január 27-én hatályba lépő módosítása során, amennyiben az önkormányzat nem rendelkezett a helyi partnerségi egyeztetésről, a partnerségi véleményeztetési eljárás során kötelezően előírja a polgármester részére lakossági fórum összehívását, valamint az elkészült tervdokumentáció közzétételét a hivatalban, párhuzamosan az E-TÉR felületén futó véleményeztetéssel. Ugyanezekről rendelkezik a helyi partnerségi rendelet is, indokolatlan a Korm.rendeletben meghatározott szabályokon túl kiegészítő, helyi részletszabályok megállapítása, a széles körű partnerségi egyeztetés, lakossági fórum megtartásával és hirdetmény közzétételével a Korm.rendelet alapján is biztosítható.
Korm.rendelet 65. § (3) A partner véleményének megismerése céljából - a 66. § (1) bekezdése szerinti feltöltéssel egyidejűleg, de az E-TÉR felületen kívül - az önkormányzat polgármestere lakossági fórumot hív össze, amelynek meghívóját az önkormányzat honlapján és a közterületi hirdetőfelületen közzéteszi, egyúttal gondoskodik arról, hogy az elkészült tervdokumentáció az önkormányzati hivatalban megtekintető legyen. A lakossági fórum meghívóját annak időpontja előtt legalább 5 nappal közzé kell tenni.
(4) A lakossági fórumon a polgármester és a tervező ismerteti a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet tervezetének tartalmát, a lényeges változásokat, és lehetőséget biztosít a megjelent partnereknek észrevételeik és javaslataik elmondására.
(5) A partner az észrevételét és javaslatát
a) a (4) bekezdés szerinti lakossági fórumon szóban adja elő, amelyet a lakossági fórumról készült jegyzőkönyvbe foglalnak, és az észrevételt, javaslatot az önkormányzat feltölti az E-TÉR felületre,
b) a (4) bekezdés szerinti lakossági fórumot követő 5 napon belül írásban teszi meg, amelyet a lakossági fórumról készült jegyzőkönyvhöz csatolnak, és az észrevételt, javaslatot az önkormányzat feltölti az E-TÉR felületre, vagy
c) közvetlenül az E-TÉR felületre tölti fel.
(6) A (4) bekezdés szerinti lakossági fórumot és a lakossági fórum helyett összehívott 75. § szerinti helyi partnerségi egyeztetést úgy kell megtartani, hogy a 66. § (2) bekezdése szerinti határidőn belül az észrevételeket és javaslatokat fel lehessen tölteni az E-TÉR felületre. Azt a partnert, akinek a véleménye határidőn belül az E-TÉR felületre nem kerül feltöltésre, kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.