Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat jelképeiről és használatuk rendjéről, a közterületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásának szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 01

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
az önkormányzat jelképeiről és használatuk rendjéről, a közterületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásának szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. §-a alapján a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve a jegyző gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében
a) az elavult, szükségtelenné vált,
b) a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
c) a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
d) a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
e) az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító,
a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
A fentiek alapján felülvizsgáltuk a képviselő-testület Ságvár község jelképeiről és a jelképek használatáról szóló 2/1996. (III. 14.) önkormányzati rendeletét és az előterjesztésben szereplő új rendelet megalkotását javasoljuk a képviselő-testület részére.
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontja alapján a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat.
Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján:
A helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat címerének Magyarország címerétől jól megkülönböztethetőnek kell lennie.
A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése érdekében a Kormány Nemzeti Címer Bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) működtet. A helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat a címerének megalkotása vagy módosítása előtt kikéri a Bizottság véleményét.
Ha a címer vagy a címeres körbélyegző használata kötelező, a helyi önkormányzati címer vagy címeres körbélyegző egyidejűleg nem használható.
Azokon a középületeken, vagy azok előtt, amelyeket g) az a)-f) pontban nem szereplő állami szervek, a helyi önkormányzatok képviselő-testületei, valamint az állam, illetve a helyi önkormányzat által fenntartott, közfeladatokat ellátó intézmények a feladatuk ellátása során használnak, Magyarország zászlaját vagy a lobogót állandó jelleggel ki kell tűzni, illetve fel kell vonni.
A helyi önkormányzat képviselő-testülete kormányrendeletben megállapított előírások és feltételek szerint a helyi önkormányzat közigazgatási területén Országzászló felállításáról dönthet.
A közterületeket a nemzeti ünnepeken önkormányzati rendeletben meghatározott módon fel kell lobogózni.
Felhatalmazást kap a települési önkormányzat képviselő-testülete, hogy a közterületeknek a nemzeti ünnepeken történő fellobogózását rendeletben szabályozza. A középületek fellobogózásának egyes kérdéseiről a 132/2000. (VII. 14.) korm.rendelet rendelkezik.
A rendeletben foglaltak be nem tartása esetén a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 22/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 8. §-a alapján a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki a község jelképeit - címerét, díszlobogóját, díszzászlóját, pecsétjét - a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározottól eltérően engedély nélkül használja. A fenti esetben a hatósági eljárás lefolytatására és az a rendelet szerinti szankciók alkalmazására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző jogosult. A fenti esetben a hatósági eljárás lefolytatására és az a rendelet szerinti szankciók alkalmazására a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző jogosult. Az új rendelet megalkotásával a fenti rendelet vonatkozó részét is pontosítani szükséges.
A fentiek alapján előkészítettük a települési jelképekről szóló új rendeletet, valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosítását, amelyek az előterjesztés 1. mellékletében megismerhetők.