Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 28

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.28.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
1. A költségvetési rendelet-tervezet benyújtása.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, az Áht. 29/A. §-a szerinti tervszámok alapján előkészítve.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetési javaslatának összeállítására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban Ávr.) és Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban Költségvetési tv.) rendelkezéseinek megfelelően került sor.
Az Áht. előírásai szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban kell elkészíteni.
A költségvetés összeállítása során irányadó jogszabályi rendelkezéseket az előterjesztés 1. mellékletében ismertetjük.
1. A költségvetési rendelet összeállítása
A költségvetési rendelet tervezet összeállítása során figyelembe kellett vennünk azokat az alábbi célokat, illetve feladatokat, amelyeket Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározott az önkormányzat 2024. évi költségvetési tervezéséhez.
1. A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése.
2. Működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
3. A végleges költségvetés a várható 2024. évi kiadásokon és bevételeken túl minden előző évről áthúzódó költséget és bevételt is tartalmazzon.
4. A költségvetési előirányzatok tervezésekor a kötelező önkormányzati feladatok prioritását biztosítani kell. Önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető. Az önként vállalt feladat kiadásainak finanszírozása a kötelező önkormányzati feladat ellátását nem veszélyeztetheti.
5. A feladatokhoz kapcsolódó költségek meghatározásakor a takarékos és hatékony gazdálkodás elvét érvényre kell juttatni, de a kiadások szükséges és reális fedezetét biztosítani kell a tervezés során.
6. A szociálisan hátrányos helyzetűek szociális támogatására fordítható kiadások szintjének megtartására kell törekedni.
7. A pályázati lehetőségeket figyelemmel kell kísérni, és törekedni kell a céljainkkal összhangban lévő pályázatok által megnyerhető források kihasználására.
8. Újabb beruházási és felújítási kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, több éves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását.
9. Az adókintlévőségek csökkentése érdekében folytatni kell a következetes végrehajtási és ellenőrzési tevékenységet.
10. Törekedni kell a közfoglalkoztatás estében is a pályázati lehetőségek kihasználására.
12. A költségvetésben a nem várt kiadások finanszírozhatósága érdekében általános
tartalékot kell képezni.
Figyelembe kellett venni továbbá az előző évek kötelezettségvállalásait, a központi jogszabályok változását, az Önkormányzatok adott évi finanszírozási rendszerét, valamint az előző évek gazdálkodási tapasztalatait.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzatok működőképességét az eltérő saját bevételi lehetőségek a feladatalapú finanszírozás mellett is komolyan befolyásolják, így az is nyilvánvalóvá vált, hogy a központi költségvetésnek még erőteljesebben érvényesítenie kell a szolidaritás elvét. Ennek megfelelően az önkormányzatokat megillető egyes költségvetési támogatásokat 2024. évben is csökkenti az ún. „beszámítás” összege, ugyanakkor – a szolidaritás elvének fokozottabb érvényesülésével – az alacsony gazdasági potenciállal rendelkező települések felzárkózása érdekében a rendszer továbbra is számol a pozitív „kiegyenlítés”-sel. Az alacsony helyi adóbevétellel rendelkező települések ilyen módon meghatározott százalékú kiegészítő forrásban részesülnek az alapfeladataik ellátása érdekében; a jelentős iparűzési adóval rendelkező településeket ugyanakkor továbbra is sávosan növekvő mértékben terheli a beszámítás.
A 2024. évre beterjesztett összesített költségvetési javaslat Ságvár Község részére 1.203.940.117 Ft összegben határozza meg a 2024. évi célok és feladatok megvalósításához szükséges kiadási előirányzatokat.
1.
1. Ságvár Község Önkormányzatának 2024. évi tervezett bevételei
A község gazdasági növekedését, az önkormányzat működőképességének megtartását tartottuk legfontosabb célként az önkormányzat költségvetésének tervezésekor.
A kötelező önkormányzati feladatok prioritását helyeztük előtérbe, mivel az önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető.
A beterjesztett költségvetési javaslat 1.203.940.117 Ft összegű bevétellel és kiadással számol, amely az előző évhez viszonyítva 8,56 %-os növekedést mutat, ennek oka a magasabb önkormányzati működési támogatás, illetve a magasabb közhatalmi bevétel. A 2024. évi költségvetés összeállításánál továbbra is a kiadásokat olyan szinten terveztük, amelyre a tárgyévi bevételek fedezetet is nyújtanak.
Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulását főbb bevételi csoportonként az önkormányzat költségvetési mérlege és az 1/A,1/B táblák mutatják be.
A támogatások 2024. évben a következők szerint alakulnak:
A működéshez kapcsolódó általános támogatások 23,79 %-kal eredményeznek több bevételt a 2023. évinél.
Az önkormányzatok finanszírozási rendszerében 2024-ben is érvényesül a „kiegyenlítő” rendszer. Ennek megfelelően az önkormányzatok iparűzési adóalapból számított bevétele, mint elvárt bevétel csökkenti a településüzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás jogcímeken megillető általános támogatások összegét.
Az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) szerint működő hivatali struktúrának megfelelően a 2023. január 1. lakosságszám szerint jár a támogatás, az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével. Közös önkormányzati hivatal esetében a támogatásra a székhely önkormányzat jogosult, mi esetünkben tehát Ságvár kapja a támogatást, amelyet a lakosságszám alapján megoszt Som és Nyim Község Önkormányzataival. Az adott önkormányzatot illető támogatási hányad beszámításával kerül meghatározásra a Közös Hivatal kiadásaihoz történő hozzájárulásunk összege.
Támogatás illeti meg a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan is a belterület nagysága alapján.
Közvilágítás fenntartásának támogatására a közvilágítás biztosításához is kaptunk forrást. A támogatás a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik. Támogatás illeti meg az önkormányzatot a köztemető és a közutak fenntartására, valamint egyéb önkormányzati feladatokra.
Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatására az előző évihez viszonyítva 45,01 %-kal több támogatást kapunk.
A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően az idei évben is az alapellátások biztosítása. Összességében szociális célra várhatóan 39,95 %-kal több támogatást kapunk, mely alapvetően a bölcsőde támogatás és a települési önkormányzatok szociális feladatainak magasabb összegű támogatását jelenti.
Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására 96,82 %-kal magasabb összeget kapunk mely az étkező gyereklétszám függvénye.
Kulturális feladatok támogatására az előző évinél 13,04 %-kal kevesebb forrást kapunk.
Egyéb működési célú támogatások között jelenik meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a háziorvosi alapellátás támogatása, amely az előző évivel azonos összegben került megtervezésre. A Közös Önkormányzati Hivatalhoz, Bóbita Óvoda és Bölcsődéhez a hozzájárulás csökkent a hivatal fűtés biztosításához azonos, a takarításhoz, a Társuláshoz szükséges tagönkormányzati fizetendő hozzájárulás nőtt az előző évihez viszonyítva. Megtervezésre került a közfoglalkoztatási program támogatási bevétele is.
Egyéb felhalmozási támogatások bevételei államháztartáson belülről soron jeleni meg a Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzés MFP-ÖTIFB/2024 pályázati támogatás.
Közhatalmi bevételeink, a helyi adóbevételek az előző évinél 16,33 %-kal magasabb összegben kerültek tervezésre. Telekadó bevételünket az előző évihez viszonyítva 1.000.000 Ft-tal magasabb összeggel számolunk.
A magánszemélyek kommunális adójánál 1.000.000 Ft-tal magasabb, míg az építményadó esetében 4.000.000 Ft-tal magasabb összegű bevétellel számolunk a tárgyévi adókivetések alapján befolyó befizetésekkel, a következetes ingatlan-nyilvántartási egyeztetésekkel feltárt esetlegesen még nem adózó ingatlanok adóztatásával és a nem fizetőkkel szemben indított végrehajtási cselekményekből befolyó összegekkel.
Iparűzési adóból is a 2023 évihez viszonyítva 12 %-kal magasabb összegű bevételt várunk a vállalkozások teljesítményeinek növekedése alapján.
Gépjárműadóból a központi szabályozás következtében 2024. évben sem számolhatunk. Talajterhelési díjból nem tervezünk bevételt, a bírság és pótlék 2024. évi bevétele 800.000 Ft mely a 2023. évinél 60%-kal magasabb összegű.
A szolgáltatások ellenértékének bevétele 20,47 %-os csökkenést mutat a 2023-as évhez képest.
A továbbszámlázott szolgáltatások bevétele a kiadásai oldalon is megjelenik így a költségvetésre nincs növelő hatással.
A tulajdonosi bevételeket az előző évinél 44,56 %-kal magasabb összegben tervezzük Ennek jelentős része a DRV Zrt. által fizetendő eszközhasználati díj.
Ságvár Község Önkormányzata a 87/2018. (IX.10.) önkormányzati határozatában döntött, hogy a pályázati támogatással megvalósuló beruházások érdekében az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 142. § (3) bekezdésében foglaltakra tekintettel Ságvár Község Önkormányzata 2018. szeptember 10. napjától ÁFA körbe belép. Emiatt a kiszámlázott ÁFA során a beszedett bevételeink miatti általános forgalmi adó jelenik meg.
ÁFA visszaigénylés során a vásárüzemeltetési feladatokon belül a piacüzemeltetési feladatok illetve a szennyvízhálózat karbantartásához kapcsolódó kiadások utáni visszaigénylést terveztük.
Kamatbevétel a fizetési és az elkülönített számlákon időszakonként mutatkozó kisebb kamatozó pozitív egyenlegekből várható.
Felhalmozási bevételek között ingatlan értékesítésként jelenik meg a Dr. Szilády Áron utcai telkek, illetve 2 db tárgyi eszköz /gréder, rézsűkasza/ eladása.
Egyéb működési célú átvett pénzeszközként jelenik meg 2023. év során fel nem használt lakossági-víz és csatorna szolgáltatási díj visszautalásra kerülő összege, kamattal együtt összesen 3.912.000 Ft összegben.
Finanszírozási bevételként jelenik meg 40.000.000 Ft összegű hosszú lejáratú hitel felvétel.
A pénzmaradvány az előző évi költségvetési, valamint finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként jelentkezik, összege alacsonyabb az előző évinél, mely összeg áthúzódó saját forrást biztosít 608.732.423 Ft összegben a 2024. évre tervezett feladatok megvalósítására.
2.2.Ságvár Község Önkormányzatának 2024. évi tervezett kiadásai
A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai között kell megtervezni az önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait, a község fenntartásához, üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat, a választott tisztségviselők juttatásaival kapcsolatos kiadásokat, és a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultság jellegű ellátásokat és a tartalékot.
Kiadások tervezésekor kiemelten figyeltünk a jogszabályban meghatározott kötelező feladatok ellátásához szükséges és az előző évben megkezdett áthúzódó beruházások befejezését lehetővé tevő forrásokra.
Az önkormányzat személyi jellegű kiadásai tartalmazzák a kötelező béremelést a dolgozóinknak. A 2023. évinél magasabb összegű Cafetéria juttatás is tervezésre került.
Községüzemeltetési feladatok és azok jellemzői a következők
A községüzemeltetési szakfeladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök tervezésénél figyelembe vettük az előző évi tapasztalatokat és a 2024. évben jelentkező új feladatokat.
Az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök meghatározásakor a legszükségesebb feladat ellátással terveztük a költségvetési előirányzatokat.
Jelentős kiadást eredményez a községüzemeltetési feladatok ellátása, amelynek kiadási előirányzatát az előző évi tervhez viszonyítva összességében a közmunka kiadásaival együtt számolva 20,94 %-kal magasabb összegben szerepeltetjük.
Zöldfelületek, parkfenntartási feladatok
A parkjaink és zöldterületeink fenntartására az elmúlt évihez viszonyítva 3,24 %-kal magasabb összeggel számoltunk. Községünk virágosítását meghatározza a közterületek díszítése, melyre idén is kiemelt figyelmet fordítunk, ezért a tavalyi évben kalkulált összeget szerepeltettük költségvetésben. A játszóterek kötelező karbantartására, a balesetveszély elhárítására az erre vonatkozó összeget szerepeltettük a költséghelyen.
Ságvár község közigazgatási területén lévő zöldterületek gépi és kézi kaszálásának összege is itt került megtervezésre az eddigivel azonos mértékben tervezzük bevonni a közmunkaprogramban dolgozókat a költségek optimalizálása érdekében.
Közutak, hidak, járdák, pakolók
A 2024. évi költségek tervezésénél a 2023. évi tényeket illetve a 2024. évi állami normatívákat vettük alapul. A 2024. évi költségek tervezésénél a kötelezően ellátandó feladatokra koncentrálva alakítottuk ki a költséghelyeinket. Továbbra is elmondható, hogy a község úthálózatának fenntartása sajnos egyre nagyobb gondot okoz, mivel nincs sok lehetőség nagyobb összegeket fordítani teljes pályaszakaszok rekonstrukciójára. A teljes úthálózat fenntartására fordítható karbantartási összegek pedig csak a balesetveszélyes úthibák elhárítására elegendők.
A 2024. évben rendelkezésre álló összeg a baleset és életveszély elhárításra irányuló munkák elvégzését, valamint a téli síkosság mentesítést is tartalmazza illetve a kerékpárút karbantartását.
Közvilágítás
2023. évhez viszonyítva a villamos energia ár tekintetében a növekvő rendszerhasználati díjak, az emelkedő adóterhek nem okoznak jelentős költségnövekedést az előző évhez képest. A karbantartási költségnövekedésnél a KSH által közzétett időszaki inflációs rátát alkalmaztuk.
Egyéb községi feladatok
Ságvár Község területén 3 fővel kívánjuk biztosítani a járdák, közparkok fenntartását. illetve rendezvények biztosítását, vásártér működési feladatainak ellátását valamint a kerékpárút karbantartását. Ezen a soron jelenik meg a dolgozók munkabér illetve járulékai valamint a fenntartásokhoz szükséges dologi kiadások.
Állategészségügyi feladatok
A gyepmesteri feladatok ellátására és az állati tetemek közterületről történő elszállítására terveztük a költséghely összegét.
Vízrendezés
Ezen a soron a játszótéri ivókút illetve a közkút vízdíj számláinak kifizetését tervezzük 100.000 Ft összegben.
Köztisztasági feladatok
Köztisztasági feladatként jelenik meg a veszélyes hulladék illetve az illegális hulladék ártalmatlanítása, illetve elszállítása. Önkormányzatunk erre a célra 1.000.000 Ft biztosítunk a költségvetésben.
Köztemető fenntartás és működtetés
A temetők fenntartására vonatkozóan a 2024. évben egy fő dolgozó személyi jellegű kiadása és annak vonzatai mellett hajtó- és kenőanyagra, valamint munkaruhára illetve egyéb anyagbeszerzése terveztünk. Szintén megtervezésre került a temetői vízhasználati díj illetve a villamos energia költség, valamit kisebb festési munkálatok anyagköltsége.
Sportpálya működtetés kiadásai
Sportpálya működtetés feladatok között a közüzemi díjak, karbantartási díjak illetve a pálya mellett lévő ülőpadok felújítása, pálya és környéke fűnyírását és karbantartását szeretnénk biztosítani.
Piac üzemeltetés kiadásai
Ezen a soron a havonta megszervezésre kerülő piacon lévő dolgozók megbízási díjai valamint a résztvevők napközbeni étkezési ellátása továbbá ezek járulékai kerültek megtervezésre, illetve 1 fő állandó munkavállaló bére és annak járulékai. Dologi kiadások között a nyomtatvány költség, reklám propaganda kiadás valamint egyéb üzemeltetési anyagbeszerzés illetve hajtó- és kenőanyag beszerzés szerepel általános forgalmi adóval növelt összegben.
Lakott külterülettel kapcsolat feladatok
Elsődleges célunk a külterület utak karbantartása, a Szőlőhelyi Gazdák Egyesületével közösen. Lehetséges pályázati támogatásokat kihasználva.
Közfoglalkoztatás
Az előzetes létszámigény benyújtásakor a korábbi években alkalmazott létszámot jeleztük a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Munkaügyi Igazgatóságára, akik a közterületeken végeznek munkát, elsősorban hulladékgyűjtést, önkormányzati területeken kaszálási, irtási feladatokat, ároktisztítást, utcabútorok, buszvárók, korlátok festését. 2023 évről áthúzódó közfoglalkoztatás 100 %-ban támogatott, a 2024. évben indulókról még nem tudni milyen támogatási intenzitásúak lesznek, de valószínű azonos %-ban kerülnek támogatásra. Amennyiben a közmunkaprogram keretein belül ismét lehetőséget kapunk eszköz beszerzésekre, ezt ki fogjuk használni és a feladatok szélesebb körű ellátása érdekében bővítjük a meglévő gépeink számát. A támogatott beszerzés azonban csak kis értékű tárgyi eszközök vásárlására ad lehetőséget. A programokban dolgozó emberek és gépeik napi üzemeltetéséhez szükséges dologi kiadások nem ezen a költséghelyen hanem az egyéb községi feladatok soron szerepelnek.
Az önkormányzat kiadásai között tervezett közoktatási, közművelődési kiadások várhatóan mintegy 160,05 %-kal magasabb összegben szerepelnek. Az Ösztöndíj Alapot a feltételeknek megfelelő pályázók számának figyelembe vételével az előző évihez viszonyítva alacsonyabb összegben biztosítjuk. A Civil szervezetek számára 200.000 Ft pályázati alapot biztosítunk.
2024-ben ismét megrendezésre kerül a Ságvári Falunap melyre 3.500.000 Ft összeget biztosítunk.
Rendezvényekre –falunap kivételével- az előző évivel közel azonos összegben képezünk előirányzatot. Megtervezésre kerültek a 2024. év során megvalósítandó közösségi rendezvények kiadásai a 2/B melléklet szerint.
Szociálpolitikai kiadásaink között a család és gyermekjóléti szolgáltatás kiadása jelenik összességében 50,40 %-kal magasabb összegben az előző évihez viszonyítva.
Mammográfiai szűrésre 400.000 Ft összeget biztosítunk.
Egyéb feladatokon belül a pályázat és támogatáskezelés kiadásain belül a pályázatokkal foglalkozók munkabérei, személyi jellegű kiadásaik valamint ezek járulékai kerültek megtervezésre a tavalyi évihez viszonyítva 25,44 %-kal magasabb összegben.
Ságvár Község Önkormányzatának hozzájárulása Ságvár és Környéke Önkormányzati Feladatellátó Társuláshoz az előző évhez viszonyítva 21,53 %-os növekedést mutat.
Ingatlangazdálkodás kiadásai között az önkormányzati tulajdonú helyiségek csak kisebb karbantartásait, illetve fenntartási kiadásait terveztük 982.000 Ft összegben.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl a települési támogatás bevezetésével az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekben segítséget nyújthatnak az arra rászorulóknak.
A települési támogatásra tervezett összeg az előző évi tervszámhoz viszonyítva 14,23 %-os növekedést mutat. Az előirányzat összegének meghatározásakor figyelembevételre került Ságvár Község Önkormányzata által biztosítható települési támogatásokról, szóló 15/2019. (VII. 12.) önkormányzati rendelet, valamint a segélyezés terén szerzett elmúlt évi gyakorlati tapasztalatok. Az előirányzat 2024. évre elegendő fedezetet jelent Ságvár Község Önkormányzata által biztosított települési támogatásokra.
Önkormányzat kiadása a korábbi évhez viszonyítva 11,92 %-kal magasabb összegben került megtervezésre. Művelődési ház kiadásain belül 1 fő közművelődési szakember bérének a 70 %-a és járulékai és az áthúzódó közüzemi díjak kerültek megtervezésre.
A 2024-es költségvetésben jelenik meg a 2017. év során bevételként megjelenő Dél-Balatoni Vizitársulat kistérségi vízrendezése.
Intézményi gyermekétkeztetés az állami támogatással közel megegyező összegben került megtervezésre.
Háziorvosi alapellátás kiadásaira az előző évihez viszonyítva 25,60 %-kal magasabb összegben szerepel, a család és nővédelmi egészségügyi gondozás kiadásait 16,10 %-kal alacsonyabb összegben szerepeltetjük.
Dél-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2024. évi tagdíjára 638.000 Ft-ot terveztünk a Siófok Város Önkormányzata értesítése alapján. Szerepel a költségvetésünkben 10.060.000 Ft összegben a szennyvízhálózat karbantartásához szükséges eszközbeszerzés illetve karbantartás.
Államháztartáson kívüli működési célú támogatásként jelenik meg a Polgárőr Egyesület támogatása.
Ez évi költségvetésünket terheli a 2022. évi állami támogatás visszafizetés után 300.000 Ft összegű kamatfizetési kötelezettség.
Dologi kiadásaink között a legjelentősebb tétel az ÁFA befizetés 124.732.000 Ft összegben, mely tartalmazza a beszedett bevételeink utáni általános forgalmi adó befizetést illetve a fordított adózású beruházásunk utáni ÁFA befizetést.
Fogorvosi ügyelet ellátásához Siófok Város Önkormányzata részére 1.338.000 Ft összegű hozzájárulást kell fizetnünk.
Fejlesztési feladatok
Fejlesztési és felújítási célokra 494.996.800 Ft–ot terveztünk, ami az előző évihez viszonyítva 1,64 %-kal magasabb összeget tervezünk. A fejlesztési célra biztosított előirányzatok ezen túl év közben várhatóan kiegészülnek a saját forrásokból megvalósuló fejlesztések előirányzatai összegeivel.
A fejlesztési kiadások részletezését az önkormányzati 3. számú melléklet mutatja be.
Pályázott beruházások
Többfunkciós szolgáltatótér kialakítása Ságváron TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00040
A beruházáshoz kapcsolódó - folyamatba épített- közbeszerzési eljárás sikeres lezárását követően a nyertes Global Pannon Trade Kft-vel 2024.01.23-án került megkötésre a kivitelezési vállalkozási szerződés. Ezt követően a vállalkozó részére megtörtént a munkaterület átadása és január végével elkezdődtek a kivitelezési munkálatok a következők szerint: tereprendezés, geodéziai bemérések, (érintett szakfelügyelet megrendelése pl. távközlés, régészet,) alapozási földmunkák, pince szint gépi földmunkái, zsaluzás, vasbeton szerkezetek készítése/építése, közműcsatlakozások előkészítő munkái.
Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzés MFP-ÖTIFB/2024
Az idei évben kiírásra került „Magyar Falu Program” pályázat keretében kettő darab Ariens gyártmányú, zero-turn, professzionális fűnyíró gép beszerzését szeretnénk megvalósítani az önkormányzati kezelésben lévő közterületek, kerékpárutak folyamatos karbantartása érdekében. A pályázatban tervezett beszerzés becsült összege megközelítőleg 8.500.000 Ft. Pozitív támogatói döntés esetén a várható megvalósítás ideje 2024. II. negyedév.
Egyéb beruházás
Kisértékű tárgyi eszköz beszerzés
Önkormányzat működésével kapcsolatosan beszerzésre kerülő nettó 200.000 Ft alatti kisértékű tárgyi eszközök beszerzését jelenti.
Multifunkciós nyomtató vásárlás
Könyvtári feladatok ellátáshoz szükséges egy multifunkciós nyomtató beszerzése 30.000 Ft összegben.
Karácsonyi díszkivilágítás
Önkormányzatunk a község közigazgatási területén belül karácsonyi díszkivilágítás vásárlását tervezi ezzel is emelni a karácsony ünnepi hangulatát. Erre összesen 1.500.000 Ft-ot biztosítunk.
Egyéb fejlesztési kiadás
Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21
A pályázat záró elszámolásának benyújtása és helyszíni ellenőrzése 2023-ban megtörtént. A benyújtott beszámoló magyar államkincstár általi feldolgozása, lezárása, valamint a közbeszerzési eljárásban kialakult „alacsonyabb” ár miatti, fel nem használt támogatási összeg visszafizetése az idei évben, a kincstár pénzügyi zárását követően történhet meg. Ez mindösszesen 22.054.000 Ft-ot jelent.
A 2024. évi költségvetésünk a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását biztosítja, a költségvetés hiánnyal nem számol. Ezzel eleget teszünk a képviselő-testület vállalt kötelezettségeinek és a törvény által ránk szabott feladatok teljesítésének.
Gazdálkodásunk, működésünk biztonságát jelenti a képzett 733.751 Ft általános tartalék valamint 40.470.561 Ft céltartalék.
3. A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek és kimutatások
Az Áht. 24. § (4) bekezdése alapján a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét,
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
Az Ávr. 28. §-a alapján az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja szerinti közvetett támogatásokat legalább az alábbi részletezettségben kell bemutatni:
a) az ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege,
b) a lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege,
c) a helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként,
d) a helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege, és
e) az egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege.
A fenti kimutatásokat az előterjesztés 2. melléklete tartalmazza.