Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról szóló 9/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 28

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.28.
az önkormányzat vagyonáról szóló 9/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Ságvár Község Önkormányzatának tulajdonát képezi a Ságvár 1631 hrsz-ú kivett közút megnevezésű 0,0366 ha nagyságú ingatlan. Az ingatlan a jelenlegi minősítésében forgalomképtelen vagyontárgynak minősül.
Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI. 9.) önkormányzat rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 2. mellékletét képező „Külterület szabályozási terv 2” tervlap alapján megállapítható, hogy a telekalakítással érintett telkek közlekedési terület szabályozással nem érintettek. A tervezett új telekhatárok a szabályozási terven megjelenő szabályozási vonallal összhangban kerültek kialakításra, ezért a tervezett kialakítás a szabályozási tervvel összhangban készül.
A fentiek szerint elkészített változási vázrajz alapján az önkormányzat tulajdonában lévő1631 hrsz-ú kivett közútból 94 m2 nagyságú terület kerül a 1630/2 hrsz-ú ingatlanhoz.
A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya 801197/4/2023 ügyiratszámon a telekalakítási engedélyt megadta.
A változási vázrajz és a telekalakítási engedély az előterjesztés mellékletét képezi.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény, valamint az önkormányzat vagyonáról szóló 9/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelet értelmében a helyi közutak és műtárgyaik a nemzeti vagyon forgalomképtelen törzsvagyon részét képezik, így nem értékesíthetők.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján az úthálózat közutakból és a közforgalom elől el nem zárt magánutakból áll. Az országos közúthálózat az állam tulajdonában, a helyi közúthálózat a települési vagy területi önkormányzat tulajdonában van.
A Legfelsőbb Bíróság KGD 2008.17 számú döntésében kimondta, hogy „az önkormányzatnak arra van lehetősége, hogy az ingatlanok jellegét településrendezési eszközökkel változtassa meg. " Álláspontja szerint „nem kifogásolható, ha a képviselő-testület hatósági eljárásokat indít annak érdekében, hogy a tényleges funkciójuknál és szerkezetüknél fogva nem önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, vagy közhatalom gyakorlását szolgáló, tehát a törzsvagyoni körbe nem illő vagyontárgyak a forgalomképtelen vagyoni körből kikerüljenek. (...) Mindaddig, amíg a hatósági eljárások be nem fejeződnek, és az érintett ingatlanok köztér, közút, közpark megjelölése nem változik meg az ingatlannyilvántartásban, nem lehet ezeknek az ingatlanoknak az elidegenítéséről, megterheléséről, lekötéséről, biztosítékul adásáról dönteni. "
Ezen döntés értelmében törvényben forgalomképtelenné minősített ingatlanok forgalomképtelen jellegüket mindaddig megtartják, ameddig a forgalomképtelenséget előíró törvényt nem módosítják, vagy az önkormányzatok az ingatlanjelleget településrendezési eszközökkel meg nem változtatják.
A település közlekedése szempontjából nincs akadálya az értékesítésnek. Az 1631 hrsz-ú közút az 1633 hrsz-ú ingatlan megközelítését is szolgálta, azonban az út felső szakaszának megszüntetése nem hozza hátrányos helyzetbe a telket, mert annak megközelítése az 1637 hrsz-ú közútról is biztosított. Az ingatlanrész közútként való használata jelenleg és a jövőben sem válik szükségessé, ezért a fentiekben hivatkozott jogszabályhelyek és a kiadott telekalakítási engedély alapján lehetőség van az ingatlanrész értékesítésére telekalakítással egybekötött adásvétel útján.