Pamuk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2011. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

PAMUK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

5/2013. (XI. 27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Pamuk Község Önkormányzata képviselő-testületének

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló

2/2011. (II.23.) önkormányzati rendelet

módosításáról


1. §

Szövegrész helyébe:

Pamuk Község Önkormányzata képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított – 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.)
1.§-ának (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában, 32.§ (1), (3) bekezdésében, 35.§ (2) bekezdésében, 37.§ (1) bekezdés d) pontjában, 37/A.§ (3) bekezdésében, 38.§-ának (9) bekezdésében, 43/B.§ (1) és (3) bekezdésében, 45.§ (1), (3) bekezdésében, 46.§ (1) bekezdésében, 47.§ (2), (5) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, 50.§-ának (3) bekezdésében, 55/C.§ (4) bekezdésében, 60.§ (3) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében, 92.§ (1) bekezdésében, a 115.§ (3) bekezdésében, a 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Szövegrész lép:

Pamuk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésben biztosított felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


2. §

Szövegrész helyébe:

1. §

A rendelet hatályára vonatkozóan az Szt. 3.§-a az irányadó.


  1. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a rendelet hatálya kiterjed a Pamuk községi önkormányzat által szervezett és nyújtott ellátásokra. 


Szövegrész lép:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Pamuk község közigazgatási területén élő

a.) lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra,

  1. bevándoroltakra és letelepedettekre,
  2. hontalanokra
  1. továbbá az Szt. 7 § (1) bekezdésében meghatározott önkormányzati segély, étkezés, szállás tekintetében a fentiekben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.


3. §

Szövegrész helyébe:

2. § (1)

Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása és a szociális alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelmeket a körjegyzőségen lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.


Szövegrész lép:

2. § (1)

Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása és a szociális alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelmeket a Közös Hivatalban lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.


4. §

Szövegrész helyébe:

3. § (6)

Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Körjegyzőség nyilvántartásában fellelhetők, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. §-ának (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető.


Szövegrész lép:

3. § (6)

Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Közös Hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 36. §-ának (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető.


5. §

Szövegrész helyébe:

5. §. (2)

Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Körjegyzőség már bármely ügyben – a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül –vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető. 


Szövegrész lép:

5. § (2)

Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Közös Hivatal már bármely ügyben – a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül –vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető. 


6. §

Szövegrész helyébe:

6. §. (1) 

A rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, átmeneti segély, temetési segély egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.


Szövegrész lép:

6. §. (1) 

A rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás és az önkormányzati segély egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.




7. §

Szövegrész helyébe:

9. § (1)

Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt-ben, valamint e rendeletében meghatározott feltételek szerint

a.lakásfenntartási támogatást,

b.méltányossági ápolási díjat (18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását végző személy kérelmére)

c.átmeneti segélyt,

d.temetési segélyt

állapít meg (a továbbiakban együtt: szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások).


Szövegrész lép:

9. § (1)

Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt-ben, valamint e rendeletében meghatározott feltételek szerint

a.lakásfenntartási támogatást,

b.méltányossági ápolási díjat (18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását végző személy kérelmére)

c.önkormányzati segélyt

állapít meg (a továbbiakban együtt: szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások).


8. §

Szövegrész helyébe:

Helyi lakásfenntartási támogatás

16. § (4)

A helyi lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a Körjegyzőségen lehet benyújtani minden év április 30-ig és október 31-ig.


Szövegrész lép:

Helyi lakásfenntartási támogatás

16. § (4)

A helyi lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a Közös Hivatalban lehet benyújtani minden év április 30-ig és október 31-ig.


9. §

Szövegrész helyébe:

Átmeneti segély

 20. §.

(1) A Képviselő-testület a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére átmeneti segélyt nyújt.

(2)  Azt a személyt, aki önhibáján kívül létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd – kérelmére, vagy hivatalból – átmeneti segélyben kell részesíteni feltéve, ha:

 a.) akinek 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.

b.) egyedülálló esetén az 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

(3) Az átmeneti segély évente családonként 6 alkalommal adható, melynek mértéke - rászorultsághoz igazodva - maximum 10.000 Ft lehet.

(4) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben /pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset, stb./ hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható. Ebben az esetben az átmeneti segély összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény egyedi értékelését követően. Egyedi mérlegelés alapján a segély mértéke 15.000 Ft-ot nem haladhatja meg.

(5) Kamatmentes szociális kölcsön formájában – 10.000,- Ft-tól 100.000 Ft-ig, legfeljebb 10 havi törlesztéssel – részesíthető a kérelmező, ha rendkívüli élethelyzetbe került, és az alkalmanként adható átmeneti segély rendkívüli kiadásaira nem elegendő.


21. § 

(1) Az átmeneti segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges. 

(2) Sürgős szükség esetén, - ha az igénylő életkörülményei indokolják az azonnali segítséget - a segély bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján kiutalható.

(3) Az átmeneti segély iránti kérelmet a körjegyzőségen lehet benyújtani. 

(4) Az alkalmanként adható átmeneti segély megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja, míg a kamatmentes szociális kölcsön megállapításával kapcsolatos hatáskört a Képviselő-testület gyakorolja.


Temetési segély

22. §.

(1) A Képviselő-testület temetési segélyt nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a./ annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

 b./ tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és aki nem részesül a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban. 

(2) A segély összege a számlákkal igazolt temetési költség 10%-a ezer forintra kerekítve, de

legfeljebb 20.000 Ft, amennyiben a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családjának létfenntartását súlyosan veszélyezteti.



Szövegrész lép:

Önkormányzati segély

20.§

(1) A Képviselő-testület önkormányzati segélyben részesítheti azt a nagykorú személyt, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, elsősorban azt, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum összegének 150%-t nem haladja meg.

(2) Az önkormányzati segély évente családonként 6 alkalommal adható, melynek mértéke rászorultsághoz igazodva maximum 10.000,- Ft lehet.

(3) A segély összege a számlákkal igazolt temetési költség 10%-a ezer forintra kerekítve, de

legfeljebb 20.000 Ft, amennyiben a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családjának létfenntartását súlyosan veszélyezteti.


21. § (1) Önkormányzati segély különösen az alábbiakra való tekintettel állapítható meg:

  • betegség;
  • haláleset;
  • elemi kár bekövetkezése;
  • válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása;
  • a gyermek fogadásának előkészítése;
  • nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítése;
  • gyermek családba való visszakerülésének elősegítése;
  • iskoláztatás biztosítása;
  • gyermek hátrányos helyzete,
  • egyéb, rendkívüli ok bekövetkezése esetén.

(2) A segély célzott felhasználásához igényelhető a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat segítsége is.


22.§ (1) A Képviselő-testület az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt állapíthat meg annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti és akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum összegének 130%-t nem haladja meg.

(2) A temetési költségek finanszírozása érdekében önkormányzati segély nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16. §-a alapján temetési hozzájárulásban részesült.


23. § A Képviselő-testület a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 10. §-ában biztosított jogkörével élve, az Szt. 43/B § (1) bekezdésében foglalt ápolási díjjal, az 50. § (4) bekezdésében foglalt méltányossági közgyógyellátással, valamint az alkalmanként adható önkormányzati segéllyel kapcsolatos hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre ruházza át, míg a kamatmentes szociális kölcsön formájában adható önkormányzati segély megállapításával kapcsolatos hatáskört a Képviselő-testület gyakorolja.


10. §

A 2.  Természetben nyújtott szociális ellátások című fejezet az alábbiakkal egészül ki:

25. §

(1) A Képviselő-testület természetben nyújtott önkormányzati segélyben részesítheti azt a nagykorú személyt, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került. Elsősorban azt, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj összegének 130%-t nem haladja meg.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell, hogy

-     milyen konkrét élethelyzet következtében vált szükségessé a kérelem benyújtása,

-     a kérelmező mire kívánja fordítani a segély összegét.

(3)A természetben nyújtott önkormányzati segély Erzsébet-utalvány, élelmiszer, tüzelősegély, tankönyv- és tanszervásárlás támogatás formájában, valamint a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez adható.

(4)A természetben nyújtott önkormányzati segély megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


11. §

(1) A rendelet 25. §-ának számozása 26. §-ra módosul.

(2) A rendelet 26. §-ának számozása 27. §-ra módosul.

(3) A rendelet 27. §-ának számozása 28. §-ra módosul.

(4) A rendelet 28. §-ának számozása 29. §-ra módosul.

(5) A rendelet 29. §-ának számozása 30. §-ra módosul.

(6) A rendelet 30. §-ának számozása 31. §-ra módosul.

(7) A rendelet 31. §-ának számozása 32. §-ra módosul.

(8) A rendelet 32. §-ának számozása 33. §-ra módosul.

(9) A rendelet 33. §-ának számozása 34. §-ra módosul.

(10) A rendelet 34. §-ának számozása 35. §-ra módosul.

(11) A rendelet 35. §-ának számozása 36. §-ra módosul.

(12) A rendelet 36. §-ának számozása 37. §-ra módosul.

(13) A rendelet 37. §-ának számozása 38. §-ra módosul.

(14) A rendelet 38. §-ának számozása 39. §-ra módosul.


12. §

Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.

A rendelet egységes szerkezetbe foglalásáról a jegyző gondoskodik.


(2) E rendelet az Európai Unió joganyagával ellentétes rendelkezést nem tartalmaz.


Pamuk, 2013. november 26.




Tóth Csaba

polgármester

dr. Molnár Éva

jegyző



                                                             




A rendelet kihirdetése megtörtént.


Pamuk, 2013. november 27.                                                             


dr. Molnár Éva

jegyző




Mellékletek