Pamuk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016.(II.16.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL

Hatályos: 2016. 02. 16


Pamuk Község Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2016. (II. 16.) sz. rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL



Pamuk Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1.§.


A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, a polgármesterre, az, az önkormányzat részvételével létrehozott igazgatási és intézményfenntartó társulásokra.


2.§.


Az önállóan működő és gazdálkodó és részben önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként működő intézmények külön-külön egy –egy címet alkotnak. A címrendet az 1. számú melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások külön címet alkotnak.


  1. A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének 2016. évi bevételi és kiadási főösszegét 66.157. e Ft-ban állapítja meg.


Ezen belül:

                                   56.858. e Ft működési célú bevétel

                                   53.607. e Ft működési célú kiadással

                                     9.299.e Ft felhalmozási jellegű bevétellel

                                   12.550. e Ft felhalmozási jellegű kiadással

állapítja meg.


  1. A bevételi és kiadási főösszegen belül a kiemelt célelőirányzatok:

0

Működési bevételek

Önkormányzat


Intézményi működési bevétel

710


Önk. közhatalmi bevétele

4 800


Önkormányzatok működésének ált. támogatása

9 617


Szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása

6 164


Közétkeztetési feladatok támogatása

1 397


Működési célú pénzeszköz átvétel

32 545


Működési célú pénzmaradvány

1625


Működési célú bevételek összesen

56 858





Felhalmozási bevételek

Önkormányzat


Felalmozási és tőke jellegű bevétel

3 650


Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel

851


Felhalmozási célú pénzmaradvány

4 798


felhalmozás célú bevételek összesen

9 299








BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

66 157








Működési kiadások

Önkormányzat


Személyi juttatás

26 877


Munkaadót terhelő járulék

4 362


Dologi kiadások, egyéb folyó kiadások

14 896


ÁFA - kiadások

3 555


Működési célú pénzeszköz átadás, egyéb tám.

3 667


Tartalékok

250


Működési célú kiadások összesen

53 607





Felhalmozási kiadások

Önkormányzat


felújítási kiadások

12 050


beruházási kiadások

500


felhalmozási célú kiadások összesen

12 550





KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

66 157



0



0








  1. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak részletezését az 2. és az 3 számú mellékletekben állapítja meg.


  1. Az önkormányzat és költségvetési szerveinek, és kiadási főösszegét, s ezen belül a (2)-(5) bekezdésben megállapított bontás szerint, külön-külön a 4. sz. melléklet tartalmazza.


  1. A Képviselő-testület 2016. évben az önkormányzat létszámkeretét a 2.§-ban megállapított címek vonatkozásában a 10. számú melléklet szerint állapítja meg.

Az önkormányzat több éves kihatással járó feladatai éves bontásban a rendelet 6. számú melléklete szerint hagyja jóvá.


  1. Az Önkormányzat összevont költségvetési mérlegét e rendelet 12. számú melléklete tartalmazza.


  1. Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások kimutatását e rendelet 11. számú melléklete tartalmazza.


  1. A képviselő testület az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az Önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat e rendelet 9. számú melléklete tartalmazza.


  1. Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 13. melléklete tartalmazza.



3.§.


(2) A Képviselő- testület nem engedélyezi, hogy a költségvetési szervek évközben saját hatáskörű előirányzat módosítást hajtsanak végre a kiemelt előirányzatok között.

 

4.§.

Előirányzat átcsoportosítások


(1) Az intézmények 2016. évi költségvetési előirányzatai e rendeletben meghatározottakhoz képest változhatnak a Képviselő- testület évközi döntései eredményeként.

  • központi döntés alapján kapott pótelőirányzattal,
  • intézményi célfeladatok terhére,
  • forráshiány részbeni elismerésének összegével.


(2) A Képviselő- testület elrendeli, hogy az intézmény évközben saját hatáskörű előirányzat módosítást nem hajthatnak végre, a 2016. évi kiemelt előirányzataik csak a polgármester előzetes engedélyével módosíthatók.

(3) A polgármesteri hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokról a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Képviselő- testületet folyamatosan tájékoztatni kell.

(4) A képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert a központi céljellegű előirányzatok célszerinti felhasználására, továbbá a költségvetés kiemelt előirányzatain belül az 2.000 e Ft –ig történő átcsoportosításra.



5.§.

A 2016. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


(1) A Képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások és felújítások lebonyolítása, valamint a képviselő testület által jóváhagyott költségvetés végrehajtására.

(2) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások és felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény szerint történik. Értékhatár alatt árajánlatkéréssel 3 millió forintig a polgármester dönt, 3 millió forint felett a közbeszerzési törvény által megszabott értékig a Képviselő- testület, testületi döntés szerint ajánlatkéréssel, vagy nyilvános pályáztatással.

(3) A Képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert az év folyamán, a bérkifizetéshez – a likviditás fenntartása érdekében szükséges hitel felvételére.



6.§.


A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.


7.§.

Több éves kihatással járó feladatok


  1. A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 6.melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.
  2. A költségvetési évet követő 2 év várható előirányzatait a 7. számú melléklet tartalmazza (gördülő tervezés).

Az önkormányzat előirányzat felhasználási tervét a 8. számú melléklet tartalmazza.


8.§.


  1. A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok, és költségvetési létszámkeretek közötti átcsoportosítást a képviselő-testület engedélyezheti.
  2. Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről a polgármester negyedévente köteles beszámolni a képviselő-testületnek.
  3. A polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről a költségvetési évben szeptember 15-ig, míg három negyedéves helyzetéről a következő évi költségvetési koncepcióval együtt november 30-ig tájékoztatja a Képviselő-testületet a költségvetés előirányzatainak időarányos alakulásáról, a tartalék felhasználásáról a hiány illetőleg többlet összegének alakulásáról, valamint a költségvetés teljesülésének alakulásáról.

(4)   Az intézmény a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételeiket csak a polgármesterrel történt egyeztetés és a képviselő- testület rendeletét módosító döntése után használhatja fel. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő- testületet negyedévenként tájékoztatja, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig.



9.§.


A gazdálkodás során létrejött hiány finanszírozásának módja a hitelfelvétel, a hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő- testületet illetik meg.



10.§.


  1. A polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti- e törvény rendelkezéseitől eltérő- intézkedést hozhat az állampolgárok élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben), melyről a képviselő-testületnek be kell számolni.

(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajt végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.



11.§.


  1. Az Önkormányzat adósságot keletkeztető éves kötelezettségvállalásának (hitelfelvételének vizsgálata) kimutatását a 5. számú melléklet tartalmazza



12.§.

Önkormányzati biztos kirendelése


(1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.


(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.


(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.


(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

13.§

Vegyes záró rendelkezések


E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Pamuk, 2016. február 15.






      Tóth Csaba sk.                                                                    dr. Molnár Éva sk.

        polgármester                                                                                jegyző

                                                                                                                                                  




A rendelet kihirdetése megtörtént.


Pamuk, 2016. február 16.


dr. Molnár Éva sk.

jegyző
































10. számú melléklet az 1/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelethez




Pamuk Községi Önkormányzat

2016. évi létszámkeretének meghatározása





  1. Teljes munkaidőben foglalkoztatottak:
  • Önkormányzati igazgatás

- polgármester                                                1 fő



- közfoglalkoztatottak                                    30 fő

- közalkalmazott                                              1 fő



              Összesen: 32  fő


Mellékletek