Pamuk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Pamuk Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Pamuk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Pamuk Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.02.15.

Pamuk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 23-24. §-ában, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ban foglaltaknak megfelelően a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény, és egyéb törvények, törvénymódosítások rendelkezéseinek figyelembevételével a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, annak bizottságára, és a polgármesterre.

2. § [Az önkormányzat bevételei és kiadásai]

(1) Az önkormányzat költségvetésében szereplő intézményi kiadások és bevételek külön címet alkotnak.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének 2024. évi bevételi és kiadási fő összeget 73.031. ezer Ft-ban állapítja meg.

Ezen belül:

70.089. ezer Ft működési célú bevétellel

68.789. ezer Ft működési célú kiadással

2.942. ezer Ft felhalmozási jellegű bevétellel

4.242. ezer Ft felhalmozási jellegű kiadással

állapítja meg.

(3) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladat szerinti bontásban a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladat szerinti bontásban a rendelet 1. melléklet, 4. melléklet és a 9. mellékletei tartalmazza.A helyi önkormányzat nevében végzett beruházásokat és felújításokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladat szerinti bontásban a rendelet 10. melléklet és a 18. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat nevében a lakosságnak nyújtott támogatásokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladat szerinti bontásban a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(6) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladat szerinti bontásban a rendelet 14. melléklete tartalmazza.

(7) A képviselő-testület Pamuk Község Önkormányzatának költségvetését kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladat szerinti bontásban a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(8) A képviselő-testület Pamuk Község Önkormányzatának és intézményeinek engedélyezett létszámát rendelet 16. melléklete tartalmazza.

(9) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak engedélyezett létszámát rendelet 17. melléklete tartalmazza.

(10) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. CXCIV. törvény (Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerint adósságot keletkező ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkező ügyletek várható együttes összegét a rendelet 12. melléklete tartalmazza.

(11) Az adósságot keletkező ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011.(XII.30.) Korm.rendelet 2. §(1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv.3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkező ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát a rendelet 11. melléklete tartalmazza.

(12) A helyi önkormányzat költségvetési mérlegét önként vállalt és államigazgatási feladat szerinti bontásban a rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(13) A képviselő testület az önkormányzat céltartalékát és általános tartalékát a rendelet 6. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.

(14) A képviselő-testület a 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 8. melléklet tartalmazza.

(15) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a rendelet 13. melléklete tartalmazza.

3. § [A bevételi többlet keletkezése]

(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület, illetve pénzintézeti lekötés után hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 10.000.000.-Ft-ig a képviselő testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésen esetenként dönt.

4. § [Előirányzat átcsoportosítások]

(1) A polgármesteri hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokról a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Képviselő- testületet folyamatosan tájékoztatni kell.

(2) A képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert a központi cél jellegű előirányzatok cél szerinti felhasználására, továbbá a képviselő-testület a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 2.000 ezer Ft összeghatárig a polgármesterre ruházza át. A képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az év közben bekövetkezett, előre nem látható események hatására a beruházás és fejlesztés előirányzatokra a költségvetés egyéb jogcímeinek terhére 2.000 ezer Ft átcsoportosítást végezhessen.

5. § [A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében jóváhagyott beruházások és felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény szerint történik. Értékhatár alatti beszerzések esetén 2 millióm Ft-ig a polgármester dönt, 2 millió Ft felett pedig a Képviselő-testület.

(2) A Képviselő- testület felhatalmazza a polgármestert az év folyamán, a bérkifizetéshez – a likviditás fenntartása érdekében szükséges hitel felvételére (3. melléklet).

(3) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut vagy bevételei e a tervezettől elmaradnak, a pénzmaradvány tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja (2. melléklet) .

(4) A képviselő-testület a 3§-ban foglaltak kivételével -negyedévenként, döntése szerinti időpontban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés-a helyi önkormányzatot érintő módon- a meghatározott, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) A 4§ (3) bekezdésen kívül gazdálkodás során létrejött hiány finanszírozásának módja a hitelfelvétel, a hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő- testületet illetik meg.

(6) Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről a polgármester negyedévente köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

(7) A polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának a három negyedéves helyzetéről a következő évi költségvetési koncepcióval együtt november 30-ig tájékoztatja a Képviselő-testületet a költségvetés előirányzatainak időarányos alakulásáról, a tartalék felhasználásáról a hiány illetőleg többlet összegének alakulásáról, valamint a költségvetés teljesülésének alakulásáról.

6. § [Átmeneti gazdálkodás]

A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

7. § [Létszám és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások]

(1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám-és bérgazdálkodási jogkörben eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási díjas tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(3) A Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzatok, és költségvetési létszámkeretek közötti átcsoportosítást a képviselő-testület engedélyezheti.

8. § [Veszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezések]

(1) A polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti- e törvény rendelkezéseitől eltérő- intézkedést hozhat az állampolgárok élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben), melyről a képviselő-testületnek be kell számolni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajt végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.

9. § [Önkormányzati biztos kirendelése]

(1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

10. § [Vegyes záró rendelkezések]

(1) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) E rendelet rendelkezéseit a költségvetési év egészére kell alkalmazni.

11. § [Hatályba lépés]

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) Ez a rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.