Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1998. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a lakásépítés támogatásáról

Hatályos: 1998. 12. 01- 2021. 05. 09
  1. 1.§.


A rendelet célja, hogy a rászoruló családok részére a lakótelek megszerzéséhez az önkormányzat az e rendeletben meghatározott módon és feltételekkel támogatást nyújtson.


  1. 2.§.


(1) helyi támogatásban azok a Balatonszentgyörgy községben állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és arra rászoruló magyar állampolgárok, illetve bevándorolt külföldi állampolgárok vagy hontalanok részesíthetők, akik


a) házastársak vagy legalább egy éve élettársi kapcsolatban álló nagykorú személyek, illetve

b) önálló jövedelemmel rendelkező 20.-dik életévüket betöltött egyedülállók vagy 18.-dik évüket betöltött és korábban állami nevelt személyek, ha

c) állandó lakhelyük, ennek hiányában tartózkodási helyük (házastársak és élettársak esetében egyiküké vagy mindkettejüké) legalább három éve Balatonszentgyörgy községben van.


(2) Ha a kérelmező nem rendelkezik három éves bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, de legalább egy éve Balatonszentgyörgy községben dolgozik és a rendeletben írt egyéb feltételeknek megfelel, különös méltánylást érdemlő esetben ugyancsak támogatásban részesíthető.


  1. 3.§.


(1) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott személy is csak akkor részesíthető helyi támogatásban, ha

a) beköltözhető másik lakás vagy beépíthető lakótelek tulajdonjogával sem ő, sem házastársa (élettársa) nem rendelkezik


b) a tulajdonában és használatában álló lakás szobaszáma és alapterülete nem haladja meg az 5/1997. (IV.25.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdésében írt méltányolható lakásnagyságot,

c) a kérelmezővel közös háztartásban élő családtagok egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét, egyedülállók esetében háromszorosát,

d) önkormányzati lakáson fennállt bérleti joga nem az 1993. évi LXXXVIII. tv. 24.§ (1) bekezdés a-d pontján alapuló felmondás miatt szűnt meg.


(2) A támogatás odaítélésénél azonos feltételek esetén az első lakáshoz jutót, a három vagy többgyermekes családot és a fiatal házasokat előnyben kell részesíteni.

  1. 4.§.


(1) A helyi támogatás az önkormányzat tulajdonában álló lakótelek értékesítéséhez nyújtható.


(2) A támogatás formája: a lakóteleknek a 26/1987. (VII.30.) MT. rendelet 9. § (1) bekezdése szerinti – a helyben kialakult forgalmi ár alapján meghatározott- vételárába beszámított kedvezmény.


(3) A vételárkedvezmény mértéke a (2) bekezdés szerinti vételár 20 %-ának megfelelő összeg.


    5. §.


(1) A szerződéskötés során a 26/1987. (VII.30.) MT. rendelet  7-20. § rendelkezései szerint kell eljárni.


(2) Amennyiben a képviselő-testület a hivatkozott MT. rendelet 10. § (1) bekezdése alapján az elidegenítési tilalom alól felmentést ad, a kedvezmény visszafizetése – évi 20%-os kamattal növelt mértékben- egyösszegben esedékessé válik.


6. §.


(1) A helyi támogatásra irányuló kérelmet a körjegyzőséghez kell benyújtani és arról a képviselő-testület dönt.


(2) A kérelmet az e célra rendszeresített 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni, melyhez csatolni kell az abban megjelölt mellékleteket is.


(3) Amennyiben kétség merül fel a kérelemben szereplő adatok és nyilatkozatok valóságtartamát illetően, a körjegyzőség az ügyfél vagyoni viszonyai és lakáskörülményei tisztázása érdekében környezettanulmányt készít.


7. §.



E rendelet alkalmazásában:


családtag: a Ptk. 685. § b) pont szerinti közeli hozzátartozó


fiatal házasok: akik egyike sem töltötte még be 35.-dik életévét


lakóhely, tartózkodási hely: a lakcímbejelentésre vonatkozó szabályok szerinti állandó bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely.

8. §.



Jelen rendelet 1998. december 1-jén lép hatályba.