Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztos kijelölésének és kirendelésének szabályairól

Hatályos: 2004. 09. 14

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztos kijelölésének és kirendelésének szabályairól

2004.09.14.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata az 1992.évi XXXVIII.tv. 98. §.(6) bekezdésében (a továbbiakban: tv.) foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a 217/1998.(XII.30.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Vr.) 153. §.-ára- a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat alábbi költségvetési szerveire:

a) Körjegyzőség,

b) Általános Iskola,

c) Napközi Otthonos Óvoda

Az önkormányzati biztos kirendelésének feladatai

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. §.-ban meghatározott költségvetési szervhez – amennyiben a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996.évi XXV.tv. 4. §.-a szerinti adósságrendezési eljárást nem kezdeményezték – önkormányzati biztost rendel ki, ha az általa fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozásállományának mértéke eléri éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, vagy a 100 millió forintot, és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.

(2) Az önkormányzati biztos kijelölése nyílt pályázat útján történik. Az önkormányzati biztost a Képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, illetve látja el megbízási szerződéssel és megbízólevéllel.

(3) Az önkormányzati biztos kijelölésével összefüggő valamennyi kiadás azt a költségvetési szervet terheli, ahová a képviselő-testület az önkormányzati biztost kirendelte.

Az önkormányzati biztos működése

3. § (1) Az önkormányzati biztos kirendelésének kezdeményezésére, a kijelölhető önkormányzati biztos személyére, jogaira és kötelezettségeire a tv. 98. §. (5) bekezdésében, valamint a Vr. 153. §.-ában foglaltakat kell alkalmazni. Az önkormányzati biztos havi megbízási díja azon költségvetési szerv vezetője havi alapilletményének 100 %-a, ahová kijelölésre került.

(2) Megszűnik az önkormányzati biztos megbízatása, ha időközben az 1996.évi XXV.tv. szerint adósságrendezési eljárást kezdeményeztek a költségvetési szervnél és az illetékes bíróság a pénzügyi gondnokot kijelölte, az önkormányzati biztos megbízatása a pénzügyi gondnok kirendelése napján automatikus megszűnik

Adatszolgáltatás rendje

4. § (1) Az 1. §.-ban meghatározott költségvetési szervek vezetői negyedévenként a tárgyidőszakot követő hó 10.napjáig elismert tartozásállományukról rendszeres tájékoztatási kötelezettséggel tartoznak a polgármester részére.

(2) A 2. §.(1) bekezdésében szabályozott mértékű tartozásállomány elérése esetén a költségvetési szerv vezetője haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert, közös fenntartású intézmény és a körjegyzőség esetében az érintett polgármestereket.

(3) A polgármester a 2. §.-ban szabályozott időtartamú és mértékű tartozásállomány elérése esetén a legkésőbb 30 napon belül összehívja a Képviselő-testületet, ill. kezdeményezi az együttes ülés összehívását.

(4) polgármester az önkormányzati biztos megbízásának tényét a hirdetőtáblára történő kifüggesztéssel és a képújságon keresztül közzéteszi.

5. § Az önkormányzati biztos tevékenységéről a Képviselő-testületnek havonta – munkájának költségvetési szerv általi akadályoztatása esetén soron kívül köteles beszámolni. A beszámolóban számot kell adni a megtett intézkedésekről, a tartozásállomány, a kintlévőségek alakulásáról, illetve javaslatot kell tenni e szervek hatáskörébe tartozó intézkedésekre.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 7/1997./VII.16./sz. önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az SZMSZ-ben meghatározott módon.

7. § Ez a rendelet 2004. szeptember 14-én lép hatályba.