Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2004(X.5.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2004. 11. 01- 2009. 09. 23

1.§.


A rendelet hatálya Balatonszentgyörgy Közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (a továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.


2.§.



(1)A talajterhelési díj fizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.


(2)Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvízelhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, illetve akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag nem áll számára rendelkezésre.


(3)A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

3.§.


(1)A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március hó 31.napjáig Balatonszentgyörgy és Tikos Községek Önkormányzatának Körjegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (a továbbiakban: Körjegyző) bevallást.


(2)A körjegyző részére a települési szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:


a.tárgyévet követő év február 28.napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével. Valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,

b.a negyedévet követő hónap 5.napjáig a kibocsátók köréről.


(3)A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.


(4)A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a Körjegyző vezet nyilvántartást.


(5)A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 120.- Ft/m3.

A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó a 2004. évben az e rendelet alapján megállapított talajterhelési díj 20%-át,

2005. évben 40%-át,

2006. évben 50%-át,

2007. évben 75%-át,

2008. évben 90%-át,

a 2009. évtől 100%-át köteles megfizetni.

A Körjegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és a fizetés módját határozatban állapítja meg.


(6)A Ktdt. 18.§-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni. Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10.napjáig a települési környezetvédelmi alap javára kell átutalni.


(7)A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény alapján a díjfizetésre kötelezett kibocsátó a díjfizetési kötelezettségét az előlegfizetés rendszerében teljesíti. Az előleg fizetése negyedévente - a csatornamű szolgáltató kivételével - a negyedév utolsó napjáig fizethető meg.


(8)A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-éig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és az (7) bekezdés alapján befizetett díjelőleg különbözetét megfizeti, illetve a túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámítja vagy visszaigényli.


Díjkedvezmény


4.§.


(1)Különös méltánylást érdemlő esetben a kibocsátó kérelmére a tárgyévben a talajterhelési díj megfizetésére 50 %-os díjkedvezmény állapítható meg az alábbi feltételek fennállásakor:

a.családban élő esetén az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (a továbbiakban: nyugdíjminium)

b.egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 150 %-át.



(2)Különös méltánylást érdemlő eset: fogyatékosság, betegség, baleset, haláleset, munkanélküliség, tartós jövedelemromlás, elemi kár, egyéb rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény megléte, bekövetkezése.

Értelmező rendelkezések


5.§.


1.)kibocsátó: az 1995.évi LIII.tv. 2.§.(2) bekezdésére és a Ktdt.2.§.-ára figyelemmel minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvíz-elhelyezést alkalmaz.

2.)műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi – műszaki kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva a rácsatlakozást.

3.)jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993.évi III.tv. 4.§. (1) bekezdés a.) pontjában meghatározottak szerint.

4.)család: egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók

5.)egyedülálló: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik

6.)háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személyek

Átmeneti rendelkezések


6.§.


(1)A kibocsátó 2004.évi díjfizetési kötelezettségéről 2004.év november hó 30.napjáig tesz bejelentést.


(2)A szolgáltató 2004.október 31-ig adatot szolgáltat a kibocsátók 2003.évi vízfogyasztásáról, amit korrigál a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az a ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.


Záró rendelkezés


7.§.



E rendelet 2004.év november hó 1.napján lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos módon (az önkormányzat hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel) a körjegyző gondoskodik.