Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014(IX.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2014. 10. 01

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014(IX.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

2014.10.01.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában biztosított jogalkotói jogkörében eljárva az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a)-b) pontjában kapott felhatalmazás alapján,az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1/A. A rendelet hatálya

1/A. § A rendelet hatálya Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata illetékességi területén történő

a) anyakönyvi bejegyzést igénylő

a) anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. Családi esemény lebonyolítása és szolgáltatási díjai

1/B. § (1a) Balatonszentgyörgy Község önkormányzat Képviselő-testülete a családi események megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat az anyakönyvvezető útján térítési díj ellenében és térítésmentesen biztosítja.

(1b) A kijelölt hivatalos helyiségben, munkaidőben díjmentesek az alábbi alapszolgáltatások:

a) ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség

a) ünnepi beszéd, emléklap, gyertya

a) gépi zene.

(1c) A Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon családi eseményeket tartani nem lehet.

2/A. Hivatalos helyiségen kívüli családi esemény

1/C. § (1a) A hivatalos helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.

(1b) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködését a jegyzőtől írásban kell kérni.

(1c) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény akkor engedélyezhető, ha az érintettek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják a 4. § (1) – (4) bekezdés szerinti díj befizetését.

(1d) A hivatalos helyiségen kívüli családi esemény csak zárt épületben és akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik.

2/B. A családi esemény szolgáltatási díjai

1/D. § (1a) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 20 000 Ft díjat kell fizetni.

(1b) A szolgáltatási díjat legkésőbb a családi eseményt, megelőző 5 munkanappal az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.

(1c) Az (1) bekezdésben meghatározott díj befizetését az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg az önkormányzat házipénztárába befizetett számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.

(1d) Amennyiben a családi eseményt az igénybe vevők a kitűzött időpont előtt legalább 10 nappal megelőzően írásban lemondják, a befizetett díjat részükre a bejelentést követő 5 munkanapon belül az önkormányzat visszafizeti.

(1e) Amennyiben a családi esemény legalább egyik érintettje a családi esemény időpontjában balatonszentgyörgyi lakos, úgy a szolgáltatást igénybe vevő 100 % kedvezményben részesül.

(1f) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt külső helyszínen lebonyolított házasságkötés díjmentes.

2/C. A családi esemény lebonyolításáért járó díjazás

1/E. § Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy

a) hivatalos helyiségben munkaidőn kívül megtartott családi esemény esetén: 10.000 Ft

a) hivatalos helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívüli családi esemény esetén 15.000 Ft díj illeti meg.

2/D. Értelmező rendelkezések

1/F. § E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatalos helyiség: Balatonszentgyörgy, Berzsenyi u.91. Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Házasságkötő terme

a) Hivatali munkaidőn kívüli családi esemény: pénteken 14.00 és 19.00 óra közötti, szombaton 9.00-19.00 óra közötti időpont

a) Hivatali munkaidőben tartott családi esemény: a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

a) Anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény: névadó, házassági fogadalom megerősítése.

a) Anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény: házasságkötés.

a) Családi esemény: a (4) és (5) bekezdés szerinti esemény.

2/E. Záró rendelkezések

1/G. § Ez a rendelet 2014. október 1. napján lép hatályba.