Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2014(XII.1.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2014. 12. 02

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2014(XII.1.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2014.12.02.

Balatonszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1/A. A rendelet célja, hatálya

1/A. § (1a) A rendelet célja a tanyasi lakott helyek intézményhiányból eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, egyes közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségleteik teljesítésének segítése.

(1b) A rendelet meghatározza a tanyagondnoki szolgáltatás körében ellátandó feladatokat és azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

1/B. § A rendelet hatálya Balatonszentgyörgy-Battyánpuszta egyéb lakott belterületen élő - magyar állampolgárokra, - bevándoroltakra és letelepedettekre, - hontalanokra, - a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre terjed ki.

1/C. § A tanyagondnoki szolgálat alapellátási feladatait Balatonszentgyörgy-Battyánpuszta egy belterületen területen látja el.

1/D. § (1a) A tanyagondnoki szolgálat rendelkezik szakmai programmal.

(1b) A Képviselőtestület önkormányzata a tanyagondnoki szolgálat ellátásához Peugeot típusú, önkormányzati tulajdonban álló CASCO biztosítással rendelkező gépjárművet biztosítja.

(1c) A gépjármű mindenkori üzemképes állapotáért a tanyagondnok tartozik felelősséggel.

(1d) A gépjármű üzemeltetésével összefüggő szabályokat a gépjármű szabályzat rögzíti.

(1e) A gépjármű rendellenes használatából, valamint a tanyagondnok hibájából adódó, gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért a tanyagondnok anyagi kártérítéssel tartozik.

1/B. A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok

1/E. § Alapfeladatnak minősül:

a) közreműködés aa) az étkeztetésben, ab) házi segítségnyújtásban, ac) közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

a) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így ba) a háziorvosi rendelésre szállítás, bb) a gyógyszerkiváltás és gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás biztosítása,

a) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így ca) az óvodába, iskolába szállítás, cb) az egyéb gyermekszállítás.

1/C. Étkeztetésben való közreműködés

1/F. § (1a) Az étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat biztosítja az önkormányzat szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendeletben megállapított szociális étkeztetés ellátását az étel házhoz szállításával.

(1b) Az étkeztetésben való közreműködés a tanyagondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

1/D. A tanyagondnok által ellátandó egyéb feladatok

1/G. § A tanyagondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok közé az alábbi feladatok tartoznak:

a) A házi segítségnyújtásban részesülők részére a téli tüzelő beszerzésében való segítségnyújtás,

a) idősek klubjába történő szállítás,

a) Személyszállítási feladatok különösen a 8. § szerint,

a) Az önkormányzati rendezvények, lebonyolításával kapcsolatos feladatok,

a) Kapcsolattartási feladatok az önkormányzat és a lakosság között,

a) Egyéb nem részletezett szolgáltatás jellegű feladatok.

1/E. Személyszállítási feladatok

1/H. § A tanyagondnoki szolgálat személyszállítási feladatai különösen:

a) A betegek háziorvoshoz, illetve egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítása,

a) A munkanélküliek munkaügyi központba történő szállítása,

a) Kórházi, szociális otthoni stb. látogatás céljára történő szállítás,

a) Családi eseményekre történő szállítás,

a) Önkormányzati, illetve egyéb, települési rendezvényre történő szállítás.

1/F. Betegek háziorvoshoz, illetve egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítása

1/I. § A betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítása az érintett személy településről intézményig, illetve onnan lakóhelyre történő szállítását jelenti.

1/G. Munkanélküliek munkaügyi központba történő szállítása

1/J. § A munkanélküliek Munkaügyi Központba történő szállítása a kapcsolattartásra kötelezett munkanélküli szállítási feladatát jelenti a Somogy Megyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltség Marcali, Postaköz 1. szám alatti épületébe, illetve vissza a településre.

1/H. Önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás

1/K. § (1a) (1)Az önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás az önkormányzat által olyan közzétett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozó közigazgatási területet érintő szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat tanyagondnoki szolgálat keretében való megoldását is. A személyszállítás történhet: - meghatározott gyülekező helyről a rendezvényre, és/vagy - rendezvényről meghatározott településrészre, lakóházhoz.

(1b) A tanyagondnoki szolgálat e feladatát térítésmentesen látja el.

1/I. Önkormányzati rendezvények, összejövetelek szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok

1/L. § (1a) A tanyagondnoki szolgálat feladata önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. A szervezésben, lebonyolításban való részvétel konkrét feladatait a polgármester, annak távollétében az általa megbízott hivatali dolgozó irányítása szerint kell ellátnia.

(1b) Önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít többek között: - képviselő-testületi ülés, - közmeghallgatás, - önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények: - falunap, - nyugdíjas klub - falukarácsony

1/J. Óvodáskorú és iskoláskorú gyermekek szállítása

1/M. § Az óvodás-iskolás korú gyermekeknek az önkormányzat által fenntartott közoktatási intézménybe történő szállítása akkor lehetséges, ha az időjárási és útviszonyok más módon nem teszik lehetővé gyermek intézménybe történő bejutását.

1/K. Kapcsolattartási feladat

1/N. § A tanyagondnoki szolgálat kapcsolattartási feladatot is ellát: - az önkormányzat és a lakosság, valamint - az önkormányzat intézményei és a lakosság között.

1/O. § A kapcsolattartás önkormányzat vonatkozásai tekintetében a konkrét feladatokat a polgármester határozza meg.

1/P. § (1a) A tanyagondnoki szolgálat köteles a lakosságtól érkező, önkormányzatot, vagy önkormányzati intézményt érintő közérdekű kérdéseket, javaslatokat, egyéb információkat haladéktalanul továbbítani az illetékes vezető felé.

(1b) Az (1) bekezdés alapján leírt általános, valamint az általános feladat alapján konkretizált feladat ellátása a tanyagondnoki szolgálat számára kötelező.

1/L. A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

1/Q. § (1a) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevétele alanyi jogon illetve kérelem benyújtásával történhet.

(1b) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére vonatkozó kérelmet közvetlenül a tanyagondnoknál, vagy a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet szóban vagy írásban benyújtani.

1/M. A tanyagondnoki szolgáltatásért fizetendő díjak

1/R. § (1a) A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó, a tanyagondnok által nyújtott szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe.

(1b) A tanyagondnok tevékenységét a tevékenységi naplóban kell dokumentálni a jogszabályoknak megfelelően. A szolgáltatást igénybe vevők aláírása mellőzhető.

1/N. Záró rendelkezések

1/S. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.