Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2014(XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2014(XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

2024.01.01.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a 2011.évi CLXXXIX.törvény 35. §.(1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselő) terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

2. Tiszteletdíj mértéke és lemondás szabályai

3. § (1)1 A képviselői tiszteletdíj mértéke a 2020. év január hó 1. napján érvényben lévő minimálbér 30 %-a, azaz havi bruttó 48.000 Ft.

(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére kifizetni.

(3)2 A Képviselő-testület, a Bizottságai elnökeinek tiszteletdíját a 3. §. (1) bekezdésben meghatározott tiszteletdíj összegének 140 %-ára azaz havi bruttó 67.200 Ft-ra kiegészíti. A bizottságok elnökei részére a ténylegesen felmerült bizonylattal igazolt költségei megtérítésre kerülnek.

4. § (1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.

(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.

3. A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

5. § (1) A Képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.

(2) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) Ha a képviselő hat hónapon belül testületi vagy a bizottsági ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési képviselők tiszteletdíjáról, költségeik, egyéb juttatásaikról, valamint működési feltételeik biztosításáról szóló 1/2007./III.1./ önkormányzati rendelet.

1

A 3. § (1) bekezdése a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdése a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.