Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(II.27.) önkormányzati rendelete

térítési díjakról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2015. 02. 28

1. §


A rendelet hatálya kiterjed Balatonszentgyörgyi község közigazgatási területén a gyermekek napközbeni ellátását biztosító költségvetési szervekbe (óvoda, általános iskola) járó gyermekekre, az önkormányzati intézmények alkalmazottaira és külső vendégétkezőkre

2. §


(1)Balatonszentgyörgy Község  Önkormányzata a Balatonszentgyörgyi Környéki Önkormányzatok Társulása által fenntartott Balatonszentgyörgyi Margaréta Óvodában működő konyhán keresztül biztosítja a településen az óvodai, iskolai gyermekélelmezést, továbbá a munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatos feladatokat.


(2)A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül az étkeztetésért az önkormányzat intézményi térítési díjat állapít meg, melynek alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.


(3)Az óvodában egész napos ellátást igénybevevők esetén az étkezés igénybevétele kötelező.


(4)Az iskolában étkezés a napközi otthonos rendszerben tanuló igénybevevők számára kötelező.


(5)Nem vonatkoznak a (3) és a (4) bekezdésben foglaltak arra a gyermekre, akinek betegsége miatt olyan speciális étrendre van szüksége, amely részére az étkeztetés keretén belül nem biztosítható.


3.§.


(1) A személyi térítési díjat a gyermekétkeztetésben egy hónapi időtartamra előre.


(2) A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg e rendelet keretei között.

4. §

(1)Intézményi térítési díj napi összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza


(2) Az (1) bekezdés szerinti intézményi térítési díjakból a Gyvt 151.§ (5) bekezdésében megjelölt normatív (kötelező) kedvezményeket biztosítani kell. A normatív (kötelező) kedvezményeken túl – a gyermek egyéni rászorultsága alapján – az önkormányzat további kedvezményt nem állapít meg.


(3)Az élelmezési ráfordítások év közben bekövetkezett növekedése miatt az intézmény fenntartója évente egy alkalommal a térítési díjakat felülvizsgálja, s a tárgyévet követő évre vonatkozóan új térítési díjtételeket állapít meg.

5.§.


(1)Az étkeztetést biztosító intézmény vezetője köteles rendszeresen ellenőrizni, vagy ellenőriztetni, hogy az étkeztetést igénybevevők a norma szerint járó ételmennyiséget minőségben és életkornak megfelelő feldolgozásban megkapják.


(2)A Balatonszentgyörgyi Margaréta Óvodában működő konyha esetében a vezetőnek törekednie kell arra a bevételek növelés, a kapacitás kihasználtsága érdekében, hogy a konyha szolgáltatását elsősorban csoportos étkeztetés céljából a fenntartó önkormányzat intézményeiben dolgozók is igénybe vehessék. Ezt a konyha teljesítő képessége – a saját ellátottak hátránya nélkül – alapján teszi lehetővé az intézményvezető, ha ezt egészségügyi, egyéb okból jogszabály nem tiltja.


6.§.


(1)Az étkeztetést kötelezően igénybe vevők köre:

a)saját konyha esetében a szorosan vett konyhai személyzethez tartozó főfoglalkozású dolgozó (szakács, konyhalány)

b) az a dolgozó, aki munkakörénél fogva rendszeresen legalább 4 órán át a konyhában dolgozik, vagy ott élelmezési anyagot kezel,

c)az ételek tálalásával, felszolgálásával rendszeresen foglalkoztatott dolgozó,

d)az étkeztetés felügyeletét közvetlenül ellátó dolgozó (gondozó, élelmezésvezető)

Záró rendelkezések


7.§.


(1) Ez a rendelet 2014.év március hó 1. napján lép hatályba, a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 7/2011./V.31./önkormányzati rendelet.


(2) Az e rendeletben nem szabályozott egyéb kérdésekben „a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról” szóló többször módosított 1993. évi III. törvény, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény illetve e törvények végrehajtására kiadott jogszabályok vonatkozó rendelkezései irányadóak.

.


Mellékletek