Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(IV.17:) önkormányzati rendelete

a települési hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2016. 02. 25


1.ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1.§.

E rendelet célja, hogy meghatározza a község keletkezett települési hulladék gyűjtésének, szállításának és ártalommentes elhelyezésének szabályait, elősegítse a köztisztasági és a közegészségügyi rendelkezések betartását.

2.§.


A rendelet hatálya Balatonszentgyörgy Község közigazgatási területére, a hulladék elszállítására, és ártalommentes elhelyezésére és a hulladékok elkülönített gyűjtésére terjed ki.


3.§.


A rendelet hatálya nem terjed ki a nem közművel gyűjtött szennyvízre (folyékony hulladékra), a radioaktív hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységre.

4.§.


Balatonszentgyörgy község területén a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékok gyűjtéséét és szállítását a közszolgáltatási szerződés alapján jogosult szolgáltató (a továbbiakban. Szolgáltató) végzi. A vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék ártalmatlanításáról és hasznosításáról a Szolgáltató gondoskodik.

2.ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK


5.§.


E rendelet alkalmazásában:

1.települési hulladék: a háztartási és a háztartási hulladékhoz hasonló szilárd hulladék


2. nem minősül települési hulladéknak: állati hulla, a szilárd és hígtrágya, jég, hó sár, a tűz-, és robbanásveszélyes, valamint a mérgező és fertőző anyaogk.


3. A fel nem sorolt fogalmak értelmezése során a Hulladék tv. fogalom meghatározásait kell alkalmazni.

3.A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁS TARTALMA, A KÖZSZOLGÁLTATÁSI TERÜLET HATÁRAI


6.§.


(1)Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata a települési hulladék rendszeres összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást végez. E tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.


(2)Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a Szolgáltatóval kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.


(3)A települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást a Pelso-Kom Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 8693 Lengyeltetóti, Zrinyi u. 1-3. (Szolgáltató) végzi.


(4)A települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó helyi közszolgáltatás Balatonszentgyörgy község egész közigazgatási területére kiterjed.


(5)A község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlanhasználó és ingatlanon keletkező, illetve összegyűjt települési hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.


(6)Hulladékot csak hulladékgazdálkodási engedély birtokában lehet szállítani, kivéve ha

a) a természetes személy ingatlanhasználó az elkülönítetten gyűjtött háztartási hulladékot hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, átvételi helyre, vagy hulladékkezelő létesítménybe szállítja, valamint

b) a gyártó, a forgalmazó az átvételi kötelezettséggel érintett hulladékot hulladékkezelő létesítménybe szállítja.


(7)Szállításból eredő szennyezés esetén a hulladék szállítója gondoskodik az eredeti környezeti állapot helyreállításáról, így különösen a terület szennyezés-mentesítéséről és a hulladék elszállításáról.


4.A KÖZSZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE, HULLADÉKGYŰJTŐ PONTOK HASZNÁLATA


7.§.


Az ingatlanhasználónak lehetősége szerint mindent meg kell tennie, hogy a települési hulladékot elkülönítetten gyűjtse. 

5.A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI ELLÁTÁSÁNAK RENDJE ÉS MÓDJA


8.§.


(1)A Szolgáltató a települési hulladék begyűjtéséről hetente egy alkalommal köteles gondoskodni.


(2)Az ingatlanhasználó a közszolgáltatást köteles igénybe venni.


(3)A települési hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét az önkormányzat a Szolgáltatóval egyeztetett módon állapítja meg.


9.§.


(1)A közszolgáltatás során kizárólag az alábbi szabványos űrtartalmú tárolók használhatók:

a)            60 literes szabványos tároló

a)         110 literes szabványos tároló

b)        240 literes szabványos tároló

c)         egyedi jelöléssel jelölt köztisztasági zsák

10.§.


(1)Az ingatlanhasználó köteles a kihelyezett hulladékgyűjtő edény 3 méteres körzetét feltakarítani.


(2)Az ürítési művelet során kiszóródott hulladékot a kiürítést végző személyzet a begyűjtési folyamat megszakításával, késedelem nélkül, maradéktalanul köteles feltakarítani.


11.§.


A hulladékszállítási napot a Polgármester egyetértésével a Szolgáltató állapítja meg, illetve módosítja, amelyről a lakosságot helyben szokásos módon (kábeltv, hirdetmény, honlap stb.) tájékoztatni kell.

12.§.


(1)A háztartási hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt csak a szállítási napon szabad a közút melletti közterületre kihelyezni úgy, hogy az a közlekedést ne akadályozza, a biztonságot ne veszélyeztesse, a Szolgáltató pedig megközelíthesse.

A gyűjtőedényt az ürítést követően még aznap köteles a kihelyező az eredeti helyére visszahelyezni.


(2)A hulladékot a gyűjtőedénybe tömörítés nélkül úgy kell elhelyezni, hogy ürítéskor – a gyűjtőedény rongálása nélkül – az önsúly által a szállítóeszközbe kerüljön.


(3)Lomtalanítás során közterületen csak nem veszélyes lomhulladék helyezhető el, illetve adható át a Szolgáltatónak.

13.§.


(1)A saját tulajdonú biohulladék és a lombhulladék eltérő megállapodás hiányában – akár saját szállítóeszközzel is – a kezelő telepre szállítható.


(2)Az ingatlanhasználó által elszállított biohulladék, lombhulladék, valamint az építési-bontási hulladék kezelési díj megfizetése ellenében elhelyezhető a kezelő telepen

14.§.


(1)A hulladékot szállító köteles a kezelő hely tulajdonosának (üzemeltetőjének, használójának) felhívásra a hulladék eredetét igazolni.


(2)Az ingatlanhasználó a hulladék saját szállítása esetén öt évig köteles megőrizni a kezelő hely által a hulladék átvételekor kiadott bizonylatot.

15.§.


A hulladék kezelő hely tulajdonosa (üzemeltetője, használója) a beszállított hulladék adatairól, az adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségéről szóló külön jogszabályban foglalt tartalmi nyilvántartást és adatszolgáltatást vezet.

6.A SZOLGÁLTATÓ JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI


16.§.


(1)A Szolgáltató Balatonszentgyörgy község közigazgatási területén gondoskodik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás folyamatos ellátásáról.


(2)A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a Szolgáltató

a) az ingatlanhasználóktól a települési hulladékot összegyűjti és elszállítja – ideértve a háztartásban képződő zöldhulladék, vegyes hulladék elszállítását.

b) az általa üzemeltetett hulladékgyűjtő szigeten gyűjtött összegyűjti és elszállítja,

c) tevékenysége során kiszóródott hulladékot összeszedi, a szennyezett környezetet feltakarítja, megtisztítja, a hulladékgyűjtő szigetek mellett elhagyott, illetve ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladékot összegyűjti, elszállítja.

d)gondoskodik az a)-c) pontban meghatározott hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kezeléséről és

e) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítményt üzemelteti,

f) az elhagyott, ellenőrizetlen körülmények között – nem a hulladékgyűjtő szigeteken – elhelyezett hulladék összeszedéséről, elszállításáról nem köteles gondoskodni.


(3)A Szolgáltató évente 1 alkalommal házhoz menő gyűjtés keretében gondoskodik a lomtalanítás megszervezéséről és a lomtalanítás során a Szolgáltatónak átadott vagy közterületre helyezett hulladék átvételéről, összegyűjtéséről, elszállításáról.


(4)A Szolgáltató törekszik arra, hogy az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert (üveg, műanyag, papír, fém, illetve bio hulladék) több hulladékáramra kialakítsa.


(5)A Szolgáltató honlapján mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi a Hulladék tv. által előírt információkat.



7. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS EGYES TARTALMAI ELEMEI

17.§.


A közszolgáltatási szerződés részletes feltételeit és tartalmi követelményeit a magasabb szintű jogszabályokkal összhangban jelen rendelet állapítja meg. A közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell a hulladékkezelési közszolgáltatás körében:


  1. a közszolgáltatás megnevezését, tartalmát, a közszolgáltatás teljesítésének területi határát,
  2. annak a ténynek a rögzítését, hogy a Közszolgáltató vállalta a megjelölt közszolgáltatás teljesítését,
  3. a közszolgáltatási szerződés időtartamát,
  4. a települési szilárd hulladékok gyűjtésének módját, valamint az elkülönítetten (szelektíven) gyűjthető és hasznosítható hulladékok körét és gyűjtésének, illetve hasznosításának módját,
  5. a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,
  6. a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit, az önkormányzat az irányú kötelezettsége teljesítésének feltételeit és biztosítékait,
  7. a Közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlanhasználó irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét, teljesítésének módját,
  8. azokat a feltételeket, amelyek mellett a Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésére közreműködőt vagy teljesítési segédet vehet igénybe, s ez utóbbiakért történő felelősségvállalást,
  9. a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét,
  10. a szerződés megszűnésének esetét a határozott idő letelte előtt.


8.AZ INGATLANHASZNÁLÓ KÖZSZOLGÁLTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI


18.§.


(1)Az ingatlanhasználó köteles az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybe vételére: az ingatlanán keletkező települési hulladék e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, a Szolgáltatónak történő átadására, valamint a közszolgáltatási díj megfizetésére.


(2)Az ingatlanhasználó a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáért hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat köteles fizetni a Hulladék tv.-ben, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) rendeletében meghatározott feltételek szerint.


(3)A gazdálkodó szervezet ingatlanhasználó a Szolgáltató részére köteles megadni a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát.


(4)Az ingatlanhasználó az érintett ingatlan területén képződő települési hulladékot gyűjti, és azt az (5) és (6) bekezdésben foglalt kivétellel – a Szolgáltatónak rendszeres időközönként köteles átadni.


(5)A természetes személy ingatlanhasználó a települési hulladék részét képező elkülönítetten gyűjtött hulladékot – kormányrendeletben, miniszteri rendeletben, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint – hulladékgyűjtő pontra, átvételi helyre vagy a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot kezelő hulladékkezelő létesítménybe szállíthatja és ott a jogosultnak átadhatja, vagy gyűjtőedényben elhelyezheti. E jogot a természetes személy ingatlanhasználó csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Szolgáltató részére megfizette.


(6)A jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező ingatlanhasználó:

a) a vegyesen gyűjtött hulladékot a Szolgáltatónak köteles átadni,

b) a háztartási hulladékhoz hasonló hulladék részét képező elkülönítetten gyűjtött hulladék kezeléséről a Hulladék tv. 31.§.(1) bekezdésében meghatározottak szerint gondoskodik.


19.§.


Az az ingatlanhasználó, akinek települési hulladéka keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül, vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a háztartási hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanok folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett fogyasztói és települési hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni akkor is, ha a gazdálkodási tevékenységből származó hulladékról maga gondoskodik.

20.§.


(1)A hulladékgyűjtő edényt rongálni, rendeltetéstől eltérő módon használni, a gyűjtőedényből, konténerekből hulladékot kiszórni, vagy fóliazsák nélkül mellérakni nem szabad!


(2)Megrongálódott, balesetveszélyes gyűjtőedényt használni nem lehet!


(3)A hulladékgyűjtő edénybe nem helyezhető el veszélyes hulladék, továbbá olyan tárgy, amely az edény ürítését végző dolgozók testi épségét veszélyezteti, vagy a szállító jármű műszaki berendezéseit rongálja, illetve károsítja.


(4)A háztartásban képződő veszélyes hulladékot az ingatlanhasználó elkülönítve, a környezet veszélyeztetését kizáró módon köteles gyűjteni, és azt a Szolgáltatónak átadni.


9.A HULLADÉKGAZDÁKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ SZEMÉLYES ADATOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK


21.§.


(1)A gazdálkodó szervezet ingatlanhasználó a Szolgáltató felhívására a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát köteles a Szolgáltató részére az egyedi közszolgáltatási szerződés megkötéséhez átadni, a természetes személy ingatlanhasználó a személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhelyének, tartózkodási helyének és értesítési helyének címét megadja.


(2)A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Hulladék tv. 38.§. (3) bekezdése alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.


(3)A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő a Hulladék tv. 38.§.(3) bekezdésében és a jelen önkormányzati rendeletben meghatározott személyes adaton felül egyéb információt és adatot is kérhet, melynek megadására a közszolgáltatást igénybe vevő nem kötelezhető. A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelheti.


(4)A Szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.


(5)A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlanhasználó azonosítására, a közszolgáltatási szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közszolgáltatási díjhátralékok behajtására használhatja fel.


(6)A Szolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.


10.A HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁS LÉTEJÖTTE, VÁLTOZÁSA ÉS SZÜNETELÉSE


22.§.


(1)A helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló helyi közszolgáltatással kapcsolatos jogviszony a szolgáltató és az ingatlanhasználó között a szolgáltatás igénybe vételével jön létre.


(2)Az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatás felajánlása, illetve a Szolgáltató rendelkezésre állása esetén a jogviszony kezdőnapja az ingatlanhasználó írásban történő értesítésének, illetve a felhívás közzétételének a napja.


(3)A települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybe vételének feltételeiről szóló értesítést e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(4)A települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásra irányuló szerződéses jogviszony létrejöttéhez a Szolgáltató és az ingatlanhasználó közötti írásos szerződés megkötésére az ingatlanhasználó természetes személy, illetve a Szolgáltató nem kötelezhető; a helyi közszolgáltatásra irányuló szerződéses jogviszony a felek közötti írásos megállapodás nélkül is fennáll az (1)-(3) bekezdésekben leírt feltételek szerint.


23.§.


(1)Szüneteltethető a települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybe vétele azokon az ingatlanokon, amelyeken legalább 30 napig senki sem tartózkodik, s emiatt azokon hulladék nem keletkezik.


(2)A szünetelésre vonatkozó igényt az ingatlanhasználó a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt írásban köteles bejelenteni a Szolgáltatónak.


(3)Ha a szüneteltetés (1) bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, az ingatlanhasználó a Szolgáltatónak haladéktalanul írásban köteles azt bejelenteni.


(4)Amennyiben a szüneteltetés ideje alatt a helyi közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kerül kihelyezére, úgy – az ingatlanhasználó egyidejű értesítése mellett – a Szolgáltató a hulladékot köteles elszállítani, a hulladék mennyiségének megfelelő díj felszámítása mellett.


11.A GYŰJTÉST  ÉS SZÁLLÍTÁST SZOLÁGLÓ ESZKÖZÖK TÁROLÁSA, KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS EGYÉB FELTÉTELEK BIZTOSÍTÁSA


24.§.


(1)A gyűjtőedények és konténerek rendszeres tisztántartásáról, javításáról, pótlásáról és fertőtlenítéséről a gyűjtőedényzet tulajdonosa köteles gondoskodni.


(2A gyűjtésre és szállításra használt eszköz közterületen nem tisztítható.

25.§.


A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

12.A HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁS KÖRÉBE TARTOZÓ HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSÁNAK MEGTAGADÁSA


26.§.


(1)A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a települési hulladék elszállítását, ha:


a)a gyűjtőedényzet sérült, vagy az alkalmazott gépí űrítési módszerrel – az ingatlanhasználónak felróható okból – nem üríthető.


b)a gyűjtőedényzetben elhelyezett hulladék az ürítés, illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a járműben vagy berendezésében kárt okozhat, vagy hasznosítás, illetve ártalmatlanítás során veszélyeztetheti a környezetet.


c)érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőedényzet mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, illetve nem ártalmatlanítható, továbbá nem minősül jelen rendelet szabályai szerinti települési hulladéknak.


d)az edényzet túlsúlyos, ezért az ürítés az edényzetben kárt okozhat.


e)Az ingatlanhasználó a megtagadási okokat maga köteles megszüntetni vagy megszüntetéséről gondoskodni.


13.A HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA ÉS MEGFIZETÉSE, KEDVEZMÉNYEK


27.§.


(1)A települési hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybe vételéért az ingatlanhasználó a Szolgáltató részére közszolgáltatási díjat köteles fizetni.


(2)A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatának figyelembe vételével a miniszter rendeletben állapítja meg.


(3)A közszolgáltatás díjat annak az ingatlanhasználónak kell megfizetni, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles.


(4)Az ingatlanhasználó, amennyiben a díjfizető személyében változás következik be, köteles a Szolgáltatónak az új díjfizetésre kötelezettet bejelenteni, ennek elmulasztása esetén a díjfizetés őt terheli.


(5)Az ingatlanhasználó változása esetén a hulladék közszolgáltatás díját az ingatlan használójában bekövetkezett változás bejelentése hónapjának utolsó napjáig a régi, azután pedig az új ingatlanhasználó köteles megfizetni.


28.§.


(1)A szolgáltatás igénybe vételének havi közszolgáltatási díja az ingatlanon használt gyűjtőedényzetek számának, az űrtartalom szerinti teli edényzetek egyszeri ürítési díjának és a havi ürítések számának a szorzata.


(2)A települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díjának megállapításához az ingatlanhasználó által megadott és rendszeresen használt szabványos gyűjtőedényzetet, és a Szolgáltató nyilvántartása szerinti ürítési gyakoriságot kell alapul venni.


(3)Az ingatlanhasználó a közszolgáltatás díját negyedévente, számla ellenében köteles utólag megfizetni. A Szolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlanhasználó kérésére havi gyakorisággal is számlázhat a többletköltségek áthárítása mellett.

29.§.


(1)A közszolgáltatás díját a számla kézhezvételétől számított 15 napon kell kiegyenlíteni. A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a Szolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.


(2)A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlanhasználó a Szolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs


(3)Az írásban tett kifogásra a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Amennyiben túlszámlázás történt és ezzel a Szolgáltató is egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.


(4)Az ingatlanhasználót terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A díjhátralék behajtásának eljárási rendjét a Htv. 52.§.-a szabályozza.


(5)A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a Szolgáltató felhívja az ingatlanhasználó figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére.


(6) Hatályon kívül helyezve


(7) Hatályon kívül helyezve


(8) Hatályon kívül helyezve


(9) Hatályon kívül helyezve


14.VEGYES, ÁTMENETI ÉS HATÁLYBA LÉPTETŐ RENDELKEZÉSEK


30.§.


Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a hulladékról szóló 2012.évi CLXXXV.törvény, valamint az e törvény végrehajtására megjelent más jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

31.§.


(1)Ez a rendelet 2014.év július hó 1.napján lép hatályba.


(2)E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg A 13/2013./X.29./önkormányzati rendelet a települési hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról hatályát veszti.